Webbkursen om våld sprids till fler aktörer
2017-04-24
Region Gävleborg och Försäkringskassan är två nya aktörer som kommer att börja använda sig av en webbkurs om våld. De ser stora fördelar med att kunna erbjuda medarbetarna ett enkelt sätt att ta till sig kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Rebecca Padar, strateg i barnrätt- och jämställdhetsfrågor som stöd till hälso- och sjukvården, har varit drivande i att region Gävleborg lägger upp kursen som en modul internt.
– För oss är det viktigt att vi kan göra det tillgängligt för alla. Vi har valt att lägga det i vår kompetensportal vilket innebär att vi även kommer att kunna se meriterna där och följa vilka av medarbetarna som har gått kursen. Det känns väldigt positivt att det går att göra på det sättet, säger hon.
Region Gävleborg har sammanlagt 6 650 anställda. Rebecca Padar ser flera anledningar till att det är viktigt att så många som möjligt får en chans att ta till sig kunskap om våld.
– Jag kan se behovet i flera olika led, både ur medarbetarperspektivet – sjukskrivningar bland vår egen personal kan vara kopplat till våldsutsatthet – och i bemötandet av patienter. Det som är en utmaning för oss är ofta att hänvisa patienter som utsätts för våld vidare. Det kan vara svårt att veta vem som gör vad och vilka roller de olika instanserna har. Det tycker jag att man tar upp på ett bra sätt i den här kursen och sedan kan vi ta det vidare på det lokala planet, säger Rebecca Padar.
Källa till kunskap
Även Försäkringskassan ligger i startgroparna för att börja använda sig av webbkursen om våld.
– Tanken är att den ska lanseras till sommaren för grupper mellan 10-15 personer, handläggare som handlägger underhållsstöd, sjukpenning och vissa förmåner inom funktionsnedsättning. Vi kommer att ha digitala möten i anslutning till utbildningen för att diskutera frågor som är mer relevanta för vår verksamhet, berättar Julie Jacobsson, verksamhetsutvecklare och ansvarig för Försäkringskassans arbete inom området våld i nära relationer vid enheten för värdegrundsfrågor.
Hon berättar att ett fåtal medarbetare redan tagit del av utbildningen och att de varit väldigt nöjda. Försäkringskassan har ett uppdrag att identifiera och stödja våldsutsatta på olika sätt.
– Vi har egna lärarledda utbildningar och NCK:s webbutbildning kommer att vara ännu en kunskapskälla inom ramen för vårt uppdrag. Kunskapen om olika aspekter av våld är väldigt viktig för att vi ska kunna identifiera våldsutsatthet och vidta åtgärder inom ramen för myndighetens uppdrag med tanke på mörkertalet, säger hon.
FAKTA
En webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den har tagits fram av NCK, Socialstyrelsen och länsstyrelserna gemensamt och lanserades 20 september 2016. På drygt ett halvår har den haft cirka 10 000 användare.
Nyheter 2018
-
Myndigheter samverkar om konferensen
2018-04-23
Snart är det dags. I slutet av maj samlas 600 deltagare på Folkets hus i Stockholm för att delta i fyra gemensamma programpunkter och 28 parallella seminarier. Intresset för kvinnofridskonferensen 2018, den tredje i ordningen, är rekordstort.
-
Nytt uppdrag att utbilda universitetslärare
2018-04-02
Regeringen har gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att erbjuda utbildningsinsatser och kunskapsstöd för lärare vid universitet och högskolor om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Uppdraget (S2018/01831/JÄM) ska genomföras i samverkan med NCK och slutredovisas i mars 2020.
-
Utbildargrupp framgångskoncept i Värmland
2018-03-07
En särskild utbildargrupp har varit ett framgångskoncept i arbetet mot våld i nära relationer vid Landstinget i Värmland. Det handlar om sex personer som alla gått NCK:s utbildarkurs och nu hjälps åt att lära sina kollegor mer.
-
Umeå först ut när webbstöd för vården lanserades
2018-02-21
Tandvårdens och ungdomsmottagningarnas arbete mot våld i nära relationer väckte uppmärksamhet när webbstöd för vården lanserades i Umeå. Det här var det första i en rad lanseringsseminarier runt om i Sverige.
-
Webbstöd för vården lanseras vid regionala seminarier
2018-02-19
Webbstöd för vården lanseras nu vid regionala seminarier runt om i landet. Det handlar om ett nytt verktyg för personal inom hälso- och sjukvård och tandvård som möter patienter som utsatts för våld i nära relationer. Webbstödet innehåller faktatexter, fördjupningsfilmer, expertintervjuer och reportage i form av lärande exempel.
-
Många hade nytta av webbkursen i sitt arbete
2018-01-29
Webbkurs om våld är till nytta för dem som i sitt arbete möter våldsutsatta. Det visar en utvärdering av kursen. Hela 96 procent av de svarande säger att kursen varit relevant för dem.
-
Hedersrelaterat våld ett av ämnena på introduktionsdagar
2018-01-26
De cirka 200 personer som kom till NCK:s introduktionsdagar ”Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar” nyligen fick bland annat veta mer om rättsväsendets arbete med hedersrelaterat våld. Det här är svåra fall, bland annat eftersom det ofta inte finns några vittnen som vågar ställa upp och berätta.