Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK)

Webbkurs om våld ger baskunskap

Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå kursen. Den är helt kostnadsfri att använda och tar maximalt tre timmar i anspråk. Så här gör du: Skapa ett konto med en e-postadress och valfritt lösenord och logga in. Du kan gå kursen enskilt eller i grupp. För kursledare som valt ”gruppspåret” i menyn finns det en utbildningsmanual att ladda ned.

Gå direkt till kursen

Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om webbkursen. Det handlar om sådant som kan vara bra att veta innan du kommer igång och registrerar ett konto.

Läs frågor och svar om kursen

Senaste nytt om webbkursen

På drygt ett halvår hade webbkursen om våld haft runt 10 000 användare. De flesta av dessa fanns inom socialtjänsten. Den näst största gruppen var hälso- och sjukvårdspersonal.

Att intresset för frågorna är stort var man medveten om redan inför lanseringen 20 september förra året. Men att så många startat ett konto för att göra kursen på så kort tid var ändå över förväntan.

Det berättade NCK, Socialstyrelsen och länsstyrelserna i ett gemensamt pressmeddelande 25 april 2017.

Läs pressmeddelande: 10 000 användare av webbkurs om våld

Nyheter om arbetet med webbkursen hittar du i faktarutan härintill.

Beställ och ladda ner material

Vill du hjälpa oss att sprida information om webbkursen om våld? Beställ flyers med information om kursen att dela ut till kollegor och andra intresserade.
Beställningsformulär

Har du gått någon av de kurser som Länsstyrelsen i Västra Götaland anordnat för kursledare i gruppspåret? Ladda ner Power Point-materialet här


 

Webbkursen lanserad med mingel i Stockholm

NCK:s webbkurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer lanserades den 20 september i Stockholm. Pernilla Baralt, statssekreterare vid Socialdepartementet, inledde presentationen. Hon är också den första som har gått kursen som nu är tillgänglig här på NCK:s webbplats. Ett 80-tal personer från hela landet var på plats för mingel med snittar och alkoholfri dryck. 
Se foton från lanseringen här nedan! 
Foto: Lars Wallin

  • Pernilla Baralt från Socialdepartementet inledde.
  • Gun Heimer, föreståndare för NCK, modererade lanseringen.
  • Annika Engström, projektledare på NCK, berättade om webbkursen.
  • Webbyrån Houdini har skapat webbkursen: "Vår bästa e-learning"
  • Webbkursens projektgrupp leds av Annika Engström, tredje från vänster.
  • Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, var en av de inbjudna.