Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK)

Webbkurs om våld ger baskunskap

Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå kursen. Den är helt kostnadsfri att använda och tar maximalt tre timmar i anspråk. Så här gör du: Skapa ett konto med en e-postadress och valfritt lösenord och logga in. Du kan gå kursen enskilt eller i grupp. För kursledare som valt ”gruppspåret” i menyn finns det en utbildningsmanual att ladda ned.

Gå direkt till kursen

Om uppdraget

NCK har haft i uppdrag att ta fram en webbkurs med syfte att höja kompetensen kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen har producerats i samverkan med länsstyrelserna och Socialstyrelsen.

Läs mer om uppdraget och kursens innehåll

Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om webbkursen. Det handlar om sådant som kan vara bra att veta innan du kommer igång och registrerar ett konto.

Läs frågor och svar om kursen

Beställ flyers om webbkursen

Vill du hjälpa oss att sprida information om webbkursen om våld? Beställ flyers med information om kursen att dela ut till kollegor och andra intresserade.

Beställningsformulär
 

Så satsar kommunerna på webbkursen

Medarbetare som känner sig trygga i mötet med våldsutsatta kan ge ett bättre stöd. Det säger Evelina Nilsson, samordnare för våld i nära relationer i Kristianstad. Här kommer 550 kommunanställda, allt från behandlingspersonal, handläggare, HR-personal, till SFI-anställda med flera gå webbkursen om våld. 

Kursen går att göra både enskilt och i grupp. I Varberg och Svenljunga kommuner satsar man på att socialtjänstens anställda ska gå webbkursens gruppspår. Genom att de anställda går kursen tillsammans hoppas man att de ska få en djupare kunskap. 

Läs mer om hur Kristianstads kommun använder webbkursen
Läs mer om satsningen på gruppspåret i Varberg och Svenljunga

Fler nyheter om arbetet med webbkursen hittar du i faktarutan härintill.

Webbkursen lanserad med mingel i Stockholm

NCK:s webbkurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer lanserades den 20 september i Stockholm. Pernilla Baralt, statssekreterare vid Socialdepartementet, inledde presentationen. Hon är också den första som har gått kursen som nu är tillgänglig här på NCK:s webbplats. Ett 80-tal personer från hela landet var på plats för mingel med snittar och alkoholfri dryck. 
Se foton från lanseringen här nedan! 
Foto: Lars Wallin

  • Pernilla Baralt från Socialdepartementet inledde.
  • Gun Heimer, föreståndare för NCK, modererade lanseringen.
  • Annika Engström, projektledare på NCK, berättade om webbkursen.
  • Webbyrån Houdini har skapat webbkursen: "Vår bästa e-learning"
  • Webbkursens projektgrupp leds av Annika Engström, tredje från vänster.
  • Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, var en av de inbjudna.