Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK)

Webbkurs om våld – all information

Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå den. Den är helt kostnadsfri att använda och tar maximalt tre timmar i anspråk. Så här gör du: Skapa ett konto med en e-postadress och valfritt lösenord och logga in. Du kan gå kursen enskilt eller i grupp. För kursledare som valt ”gruppspåret” i menyn finns en manual att ladda ned.

Gå direkt till kursen

Se och dela filmerna om kursen

Webbkursen har en egen trailer. Tryck på CC-knappen till höger i filmrutan för att få den textad på svenska eller engelska. Även den första delen av den tecknade serien om våldsutsatta Anna finns som en separat film. Titta på trailern och seriefilmen här och hjälp oss gärna genom att sprida dem på sociala medier.
Se trailern om webbkursen om våld
Se och dela en av de tecknade filmerna

Senaste nytt om webbkursen

20 september 2017 fyllde webbkursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ett år. Webbkursen har fått ett stort genomslag ute i landet och antalet användare ligger nu på över 14 000. Samtidigt med årsdagen lanserades även ett antal nyheter. Bland annat går det numera att få filmerna i webbkursen och trailern textade både på svenska och på engelska.

– Genom att vi översatt det filmade materialet finns det nu möjligheter för grupper och internationella besökare att se filmklippen, säger projektledare Annika Engström på NCK.

En annan nyhet är att den första delen av den tecknade filmen där våldsutsatta Anna besöker socialtjänsten finns för nerladdning och spridning på sociala medier.

Läs hela nyheten 
Fler nyheter om webbkursen hittar du i arkivet

Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om webbkursen. Det handlar om sådant som kan vara bra att veta innan du registrerar ett konto och kommer igång med kursen.
Läs frågor och svar om kursen

Beställ och ladda ner material

Vill du hjälpa oss att sprida information om webbkursen om våld? Beställ flyers med information om kursen att dela ut till kollegor och andra intresserade.
Beställningsformulär

Ladda ner material för kursledare

Har du gått någon av de kurser som Länsstyrelsen i Västra Götaland anordnat för kursledare i gruppspåret? Ladda ner Power Point-materialet här.

Webbkursen lanserad med mingel i Stockholm

NCK:s webbkurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer lanserades den 20 september i Stockholm. Pernilla Baralt, statssekreterare vid Socialdepartementet, inledde presentationen. Hon är också den första som har gått kursen som nu är tillgänglig här på NCK:s webbplats. Ett 80-tal personer från hela landet var på plats för mingel med snittar och alkoholfri dryck. 
Se foton från lanseringen här nedan! 
Foto: Lars Wallin

  • Pernilla Baralt från Socialdepartementet inledde.
  • Gun Heimer, föreståndare för NCK, modererade lanseringen.
  • Annika Engström, projektledare på NCK, berättade om webbkursen.
  • Webbyrån Houdini har skapat webbkursen: "Vår bästa e-learning"
  • Webbkursens projektgrupp leds av Annika Engström, tredje från vänster.
  • Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, var en av de inbjudna.

Mer om uppdraget

NCK hade i uppdrag att ta fram en webbkurs med syfte att höja kompetensen kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen producerades i samverkan med länsstyrelserna och Socialstyrelsen.
Läs mer om uppdraget

För mer information om webbkursen, e-posta till kunskapsbanken@nck.uu.se.

Webbkursen har även en egen sida på webbstöd för vården med fördjupningsfilmer för personal inom hälso- och sjukvård och tandvård.
Webbkurs om våld – extra material för vården