Webbkurs om våld – all information

Illustration från webbkurs om våld som visar huvudpersonen Anna.

Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå den. Den är helt kostnadsfri att använda och tar maximalt tre timmar i anspråk. Så här gör du: Skapa ett konto med en e-postadress och valfritt lösenord och logga in. Du kan gå kursen enskilt eller i grupp. För kursledare som valt ”gruppspåret” i menyn finns en manual att ladda ned.

Gå direkt till kursen

Se och dela filmerna om kursen

Webbkursen har en egen trailer. Tryck på CC-knappen till höger i filmrutan för att få den textad på svenska eller engelska. Även den första delen av den tecknade serien om våldsutsatta Anna finns som en separat film. Titta på trailern och seriefilmen här och hjälp oss gärna genom att sprida dem på sociala medier.
Se trailern om webbkursen om våld
Se och dela en av de tecknade filmerna

Illustration från webbkurs om våld som visar Anna hos socialsekreteraren.

Frågor och svar

Dataskärm som visar en sida ur webbkursen.

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om webbkursen. Det handlar om sådant som kan vara bra att veta innan du registrerar ett konto och kommer igång med kursen.
Läs frågor och svar om kursen

Beställ och ladda ner material

Vill du hjälpa oss att sprida information om webbkursen om våld? Beställ flyers med information om kursen genom att e-posta till info@nck.uu.se. Vi behöver ditt namn, din adress, e-post, telefonnummer och uppgift om antal flyers (10, 20, 50 eller 100). 

Ladda ner material för kursledare

Har du gått någon av de kurser som Länsstyrelsen i Västra Götaland anordnat för kursledare i gruppspåret? Ladda ner Power Point-materialet här.

Marknadsföringsmaterial för webbkurs om våld.

Senaste nytt om webbkursen

2019-09-14

Efter två år har närmare 29 000 personer loggat in och skapat ett konto på webbkursen om våld. Det är ett resultat som deltagarna i projektgruppen bakom kursen är mer än nöjda med. De menar att det stora genomslaget visar vilket viktigt behov kursen fyller.

Den webbaserade kursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer togs fram av NCK, Socialstyrelsen och Länsstyrelserna gemensamt och i projektgruppen fanns representanter för de olika myndigheterna. Just att de valde att satsa på en gemensam produkt är något Kristina Olofsson vid Socialstyrelsen tror har varit en framgångsfaktor.

– Att det skedde i samverkan och att flera myndigheter står bakom är viktigt. Vi talar med en röst genom kursen. Det myndighetsgemensamma arbetet har dessutom varit ett bra sätt att sprida webbkursen och erbjuda stöd i användandet.

Läs hela nyheten 
Fler nyheter om webbkursen hittar du i arkivet

Webbkursen lanserad med mingel i Stockholm

NCK:s webbkurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer lanserades den 20 september i Stockholm. Pernilla Baralt, statssekreterare vid Socialdepartementet, inledde presentationen. Hon är också den första som har gått kursen som nu är tillgänglig här på NCK:s webbplats. Ett 80-tal personer från hela landet var på plats för mingel med snittar och alkoholfri dryck. 
Se foton från lanseringen här nedan! 
Foto: Lars Wallin

  • Pernilla Baralt från Socialdepartementet inledde.
  • Gun Heimer, föreståndare för NCK, modererade lanseringen.
  • Annika Engström, projektledare på NCK, berättade om webbkursen.
  • Webbyrån Houdini har skapat webbkursen: "Vår bästa e-learning"
  • Webbkursens projektgrupp leds av Annika Engström, tredje från vänster.
  • Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, var en av de inbjudna.

Mer om uppdraget

NCK hade i uppdrag att ta fram en webbkurs med syfte att höja kompetensen kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen producerades i samverkan med länsstyrelserna och Socialstyrelsen.
Läs mer om uppdraget

För mer information om webbkursen, e-posta till kunskapsbanken@nck.uu.se.

Webbkursen har även en egen sida på webbstöd för vården med fördjupningsfilmer för personal inom hälso- och sjukvård och tandvård.
Webbkurs om våld – extra material för vården