Chefer bör ställa frågor om våld till anställda
2019-07-03
I panelsamtalet under NCK:s Almedalsseminarium om hur chefer och kollegor kan hjälpa den som är utsatt för våld lyftes hur viktigt det är att våga ställa frågor om våld.

Onsdagen 3 juli anordnade NCK seminariet ”Tryggare på jobbet än hemma? Så kan chefer och kollegor hjälpa den som är utsatt för våld" i Almedalen. Medverkade gjorde Åsa Witkowski, verksamhetschef för NCK:s patientverksamhet, Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbundet samt Marcus Gustavsson, chef inom äldreomsorgen i Göteborgs stad.
I de flesta arbetsgrupper finns minst en kvinna som lever eller har levt i en relation där våld förekommer. Varningssignaler som man ska vara uppmärksam på är till exempel upprepad korttidsfrånvaro, svårigheter att lägga om schema och att den anställda inte vill delta i aktiviteter utanför arbetstid. Både chefer och förtroendevalda kan spela en viktig roll, och ett första steg är att skaffa sig kunskap om mäns våld mot kvinnor.
– Märker vi att någon är våldsutsatt så påverkar det arbetsmiljön, därför är det en facklig fråga och det är viktigt att fackligt förtroendevalda får utbildning inom området, sa Ann Johansson, Vårdförbundet, under panelsamtalet.
Frågor bör ställas rutinmässigt
Samtliga i panelen var överens om att frågor om våld bör ställas rutinmässigt av chefer men att det inte alltid görs på grund av osäkerhet.
– Alla chefer måste inse att den enda metoden är att fråga, sa Marcus Gustavsson, Göteborgs stad.
Men ställer man frågan så måste man även kunna hantera svaret och som chef behöver man ha backning i frågan. Det var något som togs upp både i panelen och bland publiken.
– Stöd måste finnas för att chefer ska våga agera. Man måste som chef öva sig på att ta svåra samtal, sa Ann Johansson.
Ökad medvetenhet
Paneldeltagarna tog även upp att det är numera är vanligare att prata om våld och att det finns en större medvetenhet än tidigare, bland annat på grund av #metoo.
– Det märks ett ökat intresse för det här arbetet. Allt fler har blivit medvetna om att våldsutsatta kvinnor behöver stöd från olika håll. Nu under våren har det uppmärksammats i flera olika fackliga tidningar, sa Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på NCK.
Här kan du se seminariet
Läs mer om NCK:s Almedalsseminarium om vård vid sexuella övergrepp
FAKTA:
Här kan du som arbetsgivare och personal hitta kunskap om mäns våld mot kvinnor
Webbkurs om våld
Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Kvinnofridslinjen 020-505050
Nationell stödlinje för våldsutsatta. Även anhöriga och personal som möter våldsutsatta kvinnor är välkomna att ringa.
NCK:s kunskapsbank
En webbplats för dig som söker kunskap inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Här finns bland annat ämnesguider, litteraturtips och en mängd publikationer.
Nyheter 2019
-
Nytt magasin om våld ute
2019-12-10
Nu finns ett nytt nummer av magasinet ”Att arbeta mot våld”. Det vänder sig den här gången till dig som arbetar inom vården.
-
Bokpaket till tusen chefer
2019-11-25
På FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor, 25 november, delade Länsstyrelsen Uppsala i samarbete med NCK ut de första av totalt tusen bok- och utbildningspaket till chefer i Uppsala län.
– Utbildning är nyckeln för att förbättra för våldsutsatta kvinnor, säger Gun Heimer, professor och chef för NCK.
Mariet Ghadimi från TRIS, landshövding Göran Enander, Gun Heimer från NCK och Eva Lundström från Åklagarmyndigheten. -
100 lärare utbildas om våld
2019-11-07
Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet ger under hösten landets första högskolepedagogiska kurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Totalt kommer 100 universitets- och högskolelärare och programansvariga att utbildas om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
-
NCK utbildar polisens utredare
2019-11-06
Polismyndigheten har under året påbörjat en extra satsning på brott mot särskilt utsatta brottsoffer och Nationellt centrum för kvinnofrid har fått i uppdrag att utbilda nyrekryterade utredare i brott i nära relationer. I slutet av oktober startade en kurs för utredare inom Region Syd och Region Mitt.
-
Arbetsgivaransvar togs upp på nätverksträff
2019-10-01
I slutet av september samlades det nationella nätverket för kvinnofridsfrågor i regionerna på NCK för att utbyta erfarenheter kring arbetet med kvinnofridsfrågor. Åsa Mattsson från Region Jämtland Härjedalen berättade hur de arbetar med arbetsgivarens ansvar för våldsutsatta medarbetare.
-
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen höll pressträff på NCK
2019-09-18
På onsdagen 18 september presenterade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen regeringens budgetproposition för 2020 på Nationellt centrum för kvinnofrid.
-
NCK med i internationell konferens
2019-09-17
NCK har medverkat i den internationella konferensen ”#MeToo Moving forward” i Reykjavik 17–19 september för att presentera utbildningsverksamheten och för att lyfta fram betydelsen av kunskap i arbetet med att förebygga och upptäcka våldsutsatthet.
-
Ny kurs på avancerad nivå
2019-09-16
NCK ger under våren för första gången en universitetskurs på avancerad nivå. Det är en tvärvetenskaplig kurs med fokus på särskilt sårbara grupper.
-
Ny högskolepedagogisk kurs har startat
2019-09-05
Under hösten ger NCK en ny högskolepedagogisk kurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som riktar sig till universitets- och högskolelärare samt kursansvariga vid landets universitet och högskolor. Kursen ges för att lärare ska kunna möta de nya kraven i högskoleförordningen.
-
NCK har medverkat i europeisk konferens
2019-08-28
NCK har medverkat i den europeiska konferensen ”Third European Conference on Domestic Violence” i Norge 1–4 september för att presentera ny forskning samt erfarenheter av att utbilda om mäns våld mot kvinnor genom webbkursen om våld.
-
Vård vid sexuella övergrepp i fokus på seminarium
2019-07-04
Vid NCK:s Almedalsseminarium om omhändertagande vid sexuella övergrepp poängterades bland annat vikten av att ha tillgång till samma vård och omhändertagande oavsett var i landet man bor.
Laura Korhonen, Barnafrid, Åsa Witkowski, NCK och Maria Schillaci, Barnafrid medverkade. -
Chefer bör ställa frågor om våld till anställda
2019-07-03
I panelsamtalet under NCK:s Almedalsseminarium om hur chefer och kollegor kan hjälpa den som är utsatt för våld lyftes hur viktigt det är att våga ställa frågor om våld.
-
Filmer om att fråga om våld syntolkade
2019-06-18
Utbildningsfilmerna om att ställa frågor om våld riktade till yrkesverksamma inom kommunen finns nu i syntolkade versioner. Det betyder att personer med begränsad syn kan ta del av dem. Filmerna har sedan tidigare textning på svenska och engelska.
-
Nya upplagan av NCK:s lärobok klar
2019-06-18
NCK:s tvärprofessionella lärobok ”Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar” har återigen reviderats och finns nu i en ny upplaga.
-
Två seminarier med NCK i Almedalen
2019-06-03
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Det första seminariet handlar om chefer och kollegors betydelse för den som är utsatt för våld. Det andra om hur stödet och vården till barn och vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp kan stärkas.
-
NCK:s verksamhet under 2018
2019-05-20
Nationellt centrum för kvinnofrid har under 2018 haft stort fokus på utbildning. Webbkurs om våld har nått totalt nära 34 000 användare, ett nytt webbstöd för vården har lanserats och webbstödet för kommuner har utvecklats.
-
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen besökte NCK
2019-04-26
Fredag 26 april besökte jämställdhetsminister Åsa Lindhagen Nationellt centrum för kvinnofrid för att lära sig mer om arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
– Det är viktigt att ta del av den kunskap som finns för att kunna fatta bra politiska beslut, säger Åsa Lindhagen. -
Tandläkarförbundet besökte NCK
2019-04-18
Nyligen besökte Pia Kollin, utredare på Tandläkarförbundet, NCK för att diskutera om hur förbundet kan arbeta vidare med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
-
Ny upplaga av NCK:s lärobok i vår
2019-04-15
NCK:s lärobok ”Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar” revideras just nu och kommer i en ny upplaga senare i vår.
-
Modellkurs för universitetslärare klar
2019-04-10
Våren 2018 fick NCK uppdraget att utveckla en modellkurs för universitets- och högskolelärare för att ge dem kunskapsstöd i frågor om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Uppdraget är nu slutfört och redovisat till regeringen i form av en modellkurs med två steg.
-
Nätverksträff för landets regioner
2019-03-25
Den 20 mars samlades det nationella nätverket för kvinnofridsfrågor i regionerna på NCK för att utbyta erfarenheter kring arbetet med kvinnofridsfrågor.
– Nätverksträffen är som en vitamininjektion, säger Agneta Haraldsson från Region Dalarna. -
Migrationsverket informerar om Kvinnofridslinjen
2019-03-19
Migrationsverket sprider nu information om Kvinnofridslinjen på alla lokala kontor i landet i samarbete med NCK.
-
36 000 användare av webbkurs
2019-03-07
Webbkurs om våld har nu nått över 36 000 användare. Hälften av dem kommer från socialtjänsten, den näst största gruppen är personal från hälso- och sjukvården.
-
Nya filmer ska få fler att fråga om våld
2019-03-06
Nu finns det sex dramatiserade kortfilmer för socialtjänsten som på ett konkret sätt visar hur medarbetare kan ställa frågor om våld för att upptäcka våldsutsatthet. Syftet med filmerna är att ge underlag till diskussion om hur frågor om våld kan ställas rutinmässigt.
-
Över 40 000 besök på webbstöd för vården
2019-02-22
Webbstöd för vården är ett verktyg för personal i hälso- och sjukvård och tandvård som möter patienter som utsatts för våld i nära relationer. Det har nu funnits i ett år och under 2018 hade det 41 467 sidvisningar.
-
Fullsatt på dagar för yrkesverksamma
2019-02-01
Varje år arrangerar NCK tre dagar med föreläsningar för att ge yrkesverksamma grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor. I slutet av januari samlades nära 200 deltagare från hela landet i Universitetshuset i Uppsala.
-
100 samtal per dygn till Kvinnofridslinjen
2019-01-30
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen har under 2018 besvarat fler samtal än någonsin. I snitt besvarades 100 samtal per dygn vilket sammanlagt blev 36 658 samtal under året. På tio år har antalet samtal ökat med 65 procent.
-
Fadime-dagen med kunskap i centrum
2019-01-22
Kunskapens betydelse för arbetet med kvinnor som utsätts för våld lyftes fram av Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på NCK, under konferensen ”Till minne av Fadime Sahindal” i Stockholm.