Pressrum

Ska du skriva artiklar eller göra inslag om mäns våld mot kvinnor eller våld i nära relationer?
Ring pressekreterare Ylva Porsklev, 018-611 93 14, 076-106 51 97
eller informationschef Karin Sandell, 018-611 98 68.

Vi hjälper dig gärna och kan förmedla kontakt med experter. Vi svarar även på frågor om NCK:s olika verksamheter och tipsar om rapporter och studier. Om du istället föredrar att e-posta så skrivs adresserna enligt principen förnamn.efternamn@nck.uu.se.

Här på pressrummet hittar du även högupplösta bilder som går att ladda ned.

Pressmeddelande

Aktiva insatser krävs för att upptäcka våldet

Pressmeddelande 2020-04-16

Möjligheten att söka hjälp när man är utsatt för våld i sin relation minskar vid isolering i hemmet. Därför är det nu mer angeläget än någonsin att samhällets olika aktörer är uppmärksamma och erbjuder stöd och skydd. NCK pekar på fyra viktiga åtgärder för att våld i nära relationer ska kunna upptäckas under krisen.

Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset, har ännu inte märkt någon förändring av antalet samtal i samband med coronapandemin. Erfarenheten sedan tidigare är att många ringer efter till exempel semestrar och långhelger, när vardagen börjar igen.

– Vi är beredda på att en ökning av samtal till Kvinnofridslinjen kan komma senare. Samtidigt vet vi att det finns kvinnor och barn som far illa under isoleringen, därför måste alla göra sin del för att våldet ska kunna upptäckas nu under coronakrisen, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på NCK.

Läs hela pressmeddelandet: "Aktiva insatser krävs för att stoppa våldet"