Många sexövergrepp - men få överfallsvåldtäkter

Pressmeddelande 2016-06-28

Varje sommar ringer många som utsatts för sexuella övergrepp den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Men det hör till ovanligheterna att det handlar om rena överfallsvåldtäkter. Istället sker de flesta övergreppen inomhus.

Juni, juli och augusti förra sommaren besvarade personalen vid Kvinnofridslinjen nära 7 500 samtal från kvinnor som utsatts för psykiskt, fysiskt och sexuellt våld. Ungefär 20 procent av alla samtal handlar om sexuellt våld.

Något som ofta uppmärksammas i medierna är överfallsvåldtäkter och sexuella ofredanden som sker på allmän plats. Men de kvinnor som ringer Kvinnofridslinjen har ofta helt andra upplevelser bakom sig.

– Det är viktigt att ha klart för sig att sexuella övergrepp kan se väldigt olika ut. Det vanligaste är att övergreppet sker inomhus och att kvinnan är bekant med förövaren, säger Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK).

Öppen dygnet runt

Hon berättar att det händer att kvinnorna är osäkra på vad de egentligen utsatts för och om det kan räknas som ett övergrepp. Men det är aldrig rätt att tvinga någon att ha sex eller utföra sexuella handlingar.

– Det är den egna upplevelsen som räknas. Det som känns fel är fel. Det är du som bestämmer över dig själv, din kropp och vad du ska vara med om.

För den som varit utsatt och behöver stöd och hjälp håller NCK Kvinnofridslinjen öppen dygnet runt alla dagar på året.

– Behovet av stödtelefonen kan vara extra stort när delar av samhället stänger ned under semestrarna. När det blir akut och man behöver någon att prata med är det viktigt att det finns någonstans att vända sig, säger Åsa Witkowski.

Fakta/Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är Sveriges nationella stödtelefon för kvinnor som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa. Stödtelefonen är öppen dygnet runt, året runt. Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Presskontakt: Eva Nevelius, 076-106 51 97 eller 018-611 98 68