Kunskapsbanken – samlad kunskap för kvinnofrid

Logotype för kunskapsbankens tioårs-jubileum.

NCK:s kunskapsbank är en webbplats för dig som söker kunskap inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Här hittar du forskare, forskningsprojekt, ämnesguider, litteraturtips samt en mängd publikationer från NCK och andra myndigheter. Här finns även webbstöd för kommuner och webbstöd för vården för personal inom hälso- och sjukvård samt tandvård.

Webbinarium: Aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor

Porträtt på de fem föreläsarna på webbinariet.


I år är det tio år sedan Nationellt centrum för kvinnofrid startade NCK:s kunskapsbank. Detta uppmärksammades tisdag 22 september 2020 med ett webbsänt seminarium med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor i Sverige − fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt.

Nu finns de filmade föreläsningarna från webbinariet den 22 september tillgängliga på webben. 
Filmer från webbinariet "Aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor"

Nationell kampanj lanseras: "Tillsammans mot våld"

Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna har under november lanserat den nationella kampanjen "Tillsammans mot våld". Syftet är att uppmärksamma och stärka arbetet mot våld i nära relationer. 

Stillbild ur en av kampanjens filmer. Som en del i kampanjen kommer över trehundra ICA-butiker och flera Willys-butiker i landet att på skärmar i butikerna visa information om våld och var utsatta kan vända sig för att få stöd. 

Kampanjens webbsida med olika material för nedladdning 

Ny utbildning om våld mot barn

INTERVJU. I september 2020 lanserade Barnafrid vid Linköpings universitet en webbutbildning om våld mot barn, riktad mot yrkesverksamma och studenter. 

– Alla som i sitt yrke möter barn, möter också barn som har utsatts för våld. Därför är det oerhört viktigt att de som arbetar med barn och unga har en grundläggande kunskap om problematiken. Programmets syfte är att ge den baskunskapen, och att vara en port till de riktlinjer och rekommendationer som svenska myndigheter har tagit fram, säger Maria Schillaci som är legitimerad psykolog och programchef på Barnafrid. 

Läs intervjun om den nya utbildningen om våld mot barn
Illustration: Maria Lindroos/Barnafrid. 


Illustration ur det digitala basprogrammet.