Kunskapsbanken – samlad kunskap för kvinnofrid

NCK:s kunskapsbank är en webbplats för dig som söker kunskap inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Här hittar du forskare, forskningsprojekt, ämnesguider, litteraturtips samt en mängd publikationer från NCK och andra myndigheter. Här finns även webbstöd för kommuner och webbstöd för vården för personal inom hälso- och sjukvård samt tandvård.

Webbplats hjälper lärare att undervisa om sexualitet, samtycke och relationer

INTERVJU. Med den webbaserade utbildningen Av fri vilja vill Brottsoffermyndigheten främja kunskap och samtal om sexualitet, samtycke och relationer i skolan. Utbildningen erbjuder lärare ett brett utbud av material att välja bland och anpassa till just sina elever i högstadiet och gymnasiet. 

– Unga i den här åldern behöver ofta vägledning och stöd av vuxna för att ta sig an de här frågorna och är därför betjänta av att diskussionerna sker i skolan, under ledning av pedagoger, säger Anna-Karin Lundström, projektledare på Brottsoffermyndigheten. 

Läs intervjun med Brottsoffermyndigheten i NCK:s kunskapsbank
 

Specialutgåva om våld mot kvinnor och unga

Det senaste numret av tidskriften Scandinavian Journal of Public Health fokuserar på våld mot kvinnor och unga. Redaktörer är Steven Lucas och Gun Heimer, institutionen för kvinnors och barns hälsa och Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. 

Läs artiklarna på webbplatsen för Scand J of Publ Health

Senast uppdaterad: 2021-05-07