Utredning ska se över stärkt skydd för barn vid föräldraumgänge
2021-09-17
Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska se över hur skyddet för barn kan stärkas när det handlar om barns umgänge med en våldsam förälder.
Ett barn har enligt nuvarande lagstiftning rätt till umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med. När beslut om umgänge tas ska barnet bästa vara den viktigaste utgångspunkten. Särskild hänsyn ska tas till barnets behov av god kontakt med båda föräldrarna. Risken för att barnet eller någon annan familjemedlem utsätts för övergrepp eller far illa ska också särskilt vägas in.
En fråga för utredaren att se över är om det behöver göras tydligare i lagen att det finns situationer då utgångspunkten bör vara att inget umgänge ska ske. Regeringen skriver i direktivet till utredaren att: ”Det finns situationer då en förälder genom sitt beteende diskvalificerar sig som umgängesförälder utifrån principen att barnets bästa ska vara avgörande”.
Utredningen ska särskilt titta på situationen då ett barn är i ett skyddat boende eller har skyddade personuppgifter. Uppdraget ska redovisas senast den 20 december 2022.
Sedan tidigare har Jämställdhetsmyndigheten fått i uppdrag av regeringen att gå igenom domar i mål om vårdnad, boende eller umgänge med barn, och göra en kartläggning av hur uppgifter om våld eller andra övergrepp av en förälder mot den andra föräldern eller ett barn beaktas i domarna. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd och ska redovisas i december 2021.
Starkare skydd för barn mot föräldrar som har utövat våld är en fråga som ingår i regeringens åtgärdspaket för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
Kunskapsbankens nyheter
-
19 offer för dödligt partnervåld i Sverige under 2021
2022-03-31
Under 2021 dödades i Sverige 19 personer av förövare som de haft en pågående eller avslutad parrelation med. Femton av offren var kvinnor, en ökning med två fall från föregående år. För manliga offer för dödligt våld i nära relationer var antalet fyra fall, vilket var samma antal som året innan.
-
Våld mot kvinnor kan bli brottsligt på EU-nivå
2022-03-17
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag för att kriminalisera våld mot kvinnor och våld i hemmet i hela EU. Om förslaget antas blir sådant våld brottsligt på EU-nivå.
-
Regeringen vill att hedersförtryck blir eget brott
2022-03-09
Regeringen föreslår i en proposition att det ska införas ett särskilt brott för hedersförtryck. Det innebär att det ska bli straffbart att begå vissa brottsliga gärningar för att bevara eller upprätthålla en persons eller en släkts heder.
-
Skärpta straff föreslås för flera sexualbrott
2022-03-02
I en lagrådsremiss föreslår regeringen skärpta straff för flera sexualbrott. Det gäller bland annat brotten våldtäkt, sexuellt övergrepp, grovt sexuellt övergrepp och köp av sexuell tjänst. Regeringen föreslår också att vissa bestämmelser i lagstiftningen om våldtäkt ska göras mer neutrala vad det gäller kön och sexuell läggning.
-
Regeringen vill stärka brottsoffers rätt till skadestånd
2022-02-22
Genom att ändra lagstiftningen vill regeringen öka möjligheterna för brottsoffer att få skadestånd från förövaren. Nivåerna på ersättningen för kränkningar som till exempel våldtäkt, grov våldtäkt och misshandel i nära relation ska också höjas kraftigt, föreslår regeringen.
-
Föreskrifter för rättsintyg ska tas fram
2022-02-08
Rättsintyg är ofta en viktig del av dokumentationen när vålds- och sexualbrott ska utredas och kan få stor betydelse i rättegångar om våld i nära relationer. Men kvaliteten på rättsintygen kan variera. Rättsmedicinalverket ska därför få ta fram föreskrifter för hur ett rättsintyg ska vara utformat, och vad det ska innehålla.
-
Brister i samhällets skyddsnät vid dödligt partnervåld
2022-01-31
Socialstyrelsen har granskat 44 fall där en vuxen kvinna eller man dödats eller utsatts för försök till dödligt våld av partner under åren 2018-2021. Granskningarna visar att samhällets skyddsnät brister på ett flertal punkter.
-
Våld vägs ofta inte in i domar om vårdnad och umgänge
2022-01-24
I en majoritet av vårdnadstvister förekommer uppgifter om våld eller andra övergrepp. Men I många fall väger domstolarna inte in uppgifter om våld när man fattar beslut. Det kan ha inneburit att barn har tvingats att bo eller ha umgänge med en förälder som utövat våld.