Att arbeta med våldsutövare

Insatser riktade till våldsutövare är en viktig del av arbetet med att förebygga och motverka våld. Målet är att få våldet att upphöra.
Socialnämnden har ett ansvar för att ta ett helhetsgrepp när det förekommer våld i en familj. Hela familjen ska få den hjälp och det stöd som behövs och socialtjänsten bör därför kunna erbjuda insatser till vuxna som utövar våld mot närstående.
Samtidigt finns det ingen lagstadgad skyldighet för socialtjänsten att erbjuda insatser för våldsutövare. Detta har inneburit att skillnaderna är stora mellan kommunerna.
Centrum i Skåne behandlar våldsutövare

LÄRANDE EXEMPEL. Till mottagningen Kriscentrum mellersta Skåne kommer varje år runt 400 personer för samtal och behandling. De flesta är kvinnor och barn som har utsatts för eller upplevt våld, men ett hundratal är män som har utövat våld och vill ha hjälp. Målet är att männen ska bryta sitt beteende och ta ansvar för våldet som de har utövat.
Hela reportaget om Kriscentrum i Skåne som behandlar våldsutövare
Våldsutövare behandlas över nätet
LÄRANDE EXEMPEL. Hos Alternativ till våld i Jönköping erbjuds våldsutövare internetbehandling. Här behandlas ilska och aggressioner på ett sätt som liknar det som används vid fobier och panikångest. Metoden som kallas Ivin har utvecklats tillsammans med Linköpings universitet.
Hela reportaget om internetbehandlingen av våldsutövare

Vad säger Socialstyrelsen?
7 kap. Insatser
Insatser till våldsutövare enligt 4 kap. 1 § SoL
Allmänna råd
"Nämnden bör [ .... ] kunna erbjuda våldsutövare insatser som syftar till att de förändrar sitt beteende och upphör med att utöva våld. Insatserna bör genomföras med beaktande av behovet av trygghet och säkerhet hos våldsutsatta och barn som bevittnat våld."