”Länsstyrelsen stöttar skolor i arbetet mot våld”
2021-11-29
Agnes Mitsialos är utvecklingsledare för området mäns våld mot kvinnor vid Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen Kalmar län. Våldsförebyggande arbete är ett prioriterat arbete i de uppdrag som länsstyrelserna får från regeringen.
Hur kan länsstyrelsen stötta kommuner, och i synnerhet skolor, i ett våldsförebyggande arbete?
– Vi kan tillhandahålla grundläggande kunskap om hur våld kan förebyggas, till exempel genom föreläsningar och konferenser. Vi kan också ge kommunerna stöd i våldsförebyggande metoder och arbetssätt och i implementeringen av dessa. I vårt län har vi erbjudit kommunerna en processledningsutbildning i ”En kommun fri från våld” där alla kommunens verksamheter inkluderas och där skolan har en central roll. Vi anordnar också forum för samverkan och erfarenhetsutbyte.
– I Kalmar län har vi ett särskilt nätverk med fokus på jämställdhetsfrågor och våldsprevention som vänder sig till just skolpersonal och vi arbetar mycket med att synliggöra de goda exempel som redan finns, för att inspirera andra skolor och kommuner. Under 2022 kommer vi att starta upp ett särskilt nätverk i länet för att ge kommunerna mer specifikt stöd kring det våldsförebyggande arbetet.
Vilka resurser finns hos er?
– Framför allt har vi resurser i form av vår egen och våra kollegers kunskap inom angränsande sakområden. Vi har också en nationellt upparbetad samverkan med andra länsstyrelser och myndigheter för att kunna utveckla metoder och annat material som stöd i det förebyggande arbetet på lokal nivå. Våldsförebyggande arbete är ett prioriterat område i de uppdrag vi får från regeringen och vår största utmaning handlar framför allt om kommuners och skolors begränsade resurser att ta emot det länsstyrelsen har att erbjuda.
Vad tycker du är viktigast för kommuner, och i synnerhet skolor, att tänka på i ett våldsförebyggande arbete?
– Att erhålla grundläggande kunskap om vad våld är och prata om att våld kan se ut på många olika sätt. Ord kan också göra ont, och det är viktigt att se till att det finns en samsyn kring hur kommunen eller skolan definierar våld. En förutsättning är att politiker och chefer har grundläggande kunskap och är tydliga med hur kommunens verksamheter ska arbeta våldsförebyggande på ett systematiskt sätt. Det är också viktigt att politiker och chefer skapar förutsättningar för en strukturerad samverkan, med resurser avsatta för att arbeta med frågan.
Lärande exempel om Högsby kommun som satsar på våldsförebyggande arbete i skolan.
Att arbeta förebyggande

Här hittar du lärande exempel om att förebygga våld, som till exempel elevhälsan i Högsby arbetar med i skolorna.
-
Klippans kommun satsar på våldsprevention
Anställda inom socialtjänsten i Klippans kommun började runt 2018 notera ett allt större antal ärenden som handlade om utsatthet för våld. Samtidigt kom rapporter från skolor om att våldet bland elever hade ökat. Det fick socialsekreterarna Clara Svensson och Sara Nylander att reagera. En kartläggning gjordes och nu driver de båda projektet ”Klippan fritt från våld” med syfte att förebygga våld.
Clara Svensson och Sara Nylander är projektledare för Klippans kommuns projekt Klippan fritt från våld. Foto: Klippans kommun -
”Länsstyrelsen stöttar skolor i arbetet mot våld”
Agnes Mitsialos är utvecklingsledare för området mäns våld mot kvinnor vid Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen Kalmar län. Våldsförebyggande arbete är ett prioriterat arbete i de uppdrag som länsstyrelserna får från regeringen.
-
Kommun satsar på att förebygga våld i skolan
Elevhälsan i Högsby kommun i Kalmar län genomför tillsammans med rektorer, pedagoger och annan skolpersonal en stor satsning på att förebygga våld i de kommunala skolorna. De förebyggande insatserna vänder sig till elever från förskolan till och med högstadiet.
Charlotte Lindgren är verksamhetschef på Elevhälsan i Högsby. Josefin Boman är kurator. Foto: Kristina Wirén -
”Våldet måste polisanmälas”
– Tack vare utbildningen har jag insett hur mycket våld som förekommer bland eleverna. Våldet ska polisanmälas och inte bara hanteras internt på skolan. Det säger skolkurator Linda Haag Pannas som gått utbildningen om våld i ungas nära relationer som genomförts av fältsekreterarna i Mölndals stad.
-
Mölndals skolor och fritids utbildas om våld
Socialtjänstens fältsekreterare i Mölndals stad har utbildat skol- och fritidspersonal om våld i ungas nära relationer. För att nå ut brett med utbildningen kontaktade man skolförvaltningen som gav klartecken. Tanken är nu att personalen ska skapa kompetensteam mot våld på skolorna och på fritidsgårdarna.
-
Härnösands kommun har antagit nollvision mot våld
Härnösands kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relation. Det betyder att kommunen nu satsar brett på att arbeta mot våld.
-
Alla kommunanställda går webbkurs om våld
Trygghet och jämställdhet är prioriterade områden i Norrtälje kommun. Politikerna har därför beslutat att alla medarbetare inom kommunen ska ha grundläggande kunskap om våld i nära relation och i utbildningen används webbkurs om våld.
-
Borås satsar för att förebygga våldet
Ett sätt att förebygga våld är att stoppa det lindrigare våldet innan det hinner leda till grövre våld. I Borås satsar man extra resurser i ett projekt för att ge barn, unga och vuxna verktyg för att ingripa när någon utsätts.
-
Med ökad kunskap bygger de bort våld
För barnens bästa är det nödvändigt att vi vuxna kan ha en dialog om kulturella likheter och olikheter utan att fastna i rädsla eller fördomar. Det är en av tankarna bakom ”Bygga broar”; ett hyllat arbetssätt för att främja integration och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.