Kommun satsar på att förebygga våld i skolan
2021-11-26
Elevhälsan i Högsby kommun i Kalmar län genomför tillsammans med rektorer, pedagoger och annan skolpersonal en stor satsning på att förebygga våld i de kommunala skolorna. De förebyggande insatserna vänder sig till elever från förskolan till och med högstadiet.

Någon knuffas i dörröppningen till klassrummet och en annan elev försöker att vara rolig och kallar sin kompis för bög.
Det är verksamhetschef Charlotte Lindgren och kurator Josefin Boman, båda vid Elevhälsan i kommunen, som berättar om hur det kan se ut i korridoren på högstadiet. Det är mycket som pågår, både bråk och kränkningar av olika slag.
– Rektorn och personal reagerade och började göra alltfler anmälningar om kränkningar, om att elever utsatte andra och om elever som hade blivit utsatta. Pedagogerna märkte även att elever sa elaka saker och skrattade åt varandra, säger Charlotte Lindgren.
Sena insatser mot våld
Enligt Charlotte Lindgren kom insatserna sent. Det var när något hade hänt som de vuxna reagerade.
– Vi var uppmärksammade på läget i högstadiet. Rektorn och vi på elevhälsan var eniga om att det inte kunde fortsätta så. Vi diskuterade hur vi kunde arbeta förebyggande mot våldet så att det inte upprepades, säger Josefin Boman.
Genom Länsstyrelsen Kalmar blev Charlotte Lindgren tipsad om MVP, Mentors in violence prevention, som är ett våldsförebyggande program för skolelever i olika åldrar. Hon tyckte att metoden var intressant och vände sig till kommunledningen för att få klartecken till en satsning.
– Det var inte svårt att få med sig ledningen. En av elevhälsans uppgifter är att arbeta förebyggande och hälsofrämjande så förslaget togs emot positivt, säger Charlotte Lindgren.
Utbildningssatsning för våldsprevention
Under 2020 utbildades tio personer inom MVP med olika professioner – pedagoger, skolsköterskor och kuratorer. Utbildningen pågick under fem dagar och kunde finansieras tack vare stöd från Sveriges kommuner och regioner, SKR. För att säkerställa att all skolpersonal är insatt i metoden har övriga anställda gått en halvdagsutbildning.

MVP är en modell för att arbeta med att stärka elever och pedagoger för att de ska bli delaktiga i att ingripa mot våldet. MVP lär deltagarna att förstå vad våld är, att det finns olika sorters våld samt hur enskilda kan ingripa.
– Man fokuserar på dem som finns runt omkring, på åskådarna, och att de ska bli aktiva på olika sätt för att störa i våldet. Det kan handla om att hämta hjälp eller att göra något som distraherar och får förövaren att avbryta våldet, säger Charlotte Lindgren.
Elever i årskurs sju lär sig om MVP
Under hösten 2021 påbörjas arbetet med MVP bland elever i högstadiets årskurs sju med tre parallellklasser.
– Planen var egentligen att starta redan för ett år sedan men då kom pandemin. Men vi ser redan nu effekter av att de anställda på skolan har fått inblick i MVP. Det som förr betraktades som småsaker och skoj markerar de vuxna emot nu. Man har fått upp ögonen för sådant och rycker in direkt när det händer. Det är ju det som är förhoppningen med MVP, att alla vuxna och elever ska se och säga till, säger Charlotte Lindgren.
"Stopp! Min kropp!" för yngre elever
Även omkring 400 elever på låg- och mellanstadiet samt förskoleklass deltar i det våldsförebyggande arbetet. Redan för fyra år sedan startade en satsning på Rädda barnens metod ”Stopp! Min kropp!”. Under hösten och våren ska elever i samtliga årskurser få lära sig mer om den. Från början var det bara i vissa årskurser som metoden användes. Det är kuratorerna som håller i utbildningen som görs vid ett tillfälle i varje klass.
– Det pratades mycket om grooming för några år sedan när det uppmärksammades i media. Vi tänkte snabbt att det här måste vi prata om med våra skolbarn. Att det är viktigt att känna att man äger sin kropp och att man inte får göra något mot någons vilja. Vi hade också hört om bilder som skickades mellan eleverna, säger Josefin Boman, kurator vid elevhälsan.
Arbetet gav effekt direkt
Ganska snart märkte pedagoger och rektorer att eleverna hade tagit till sig av budskapet. Flera började höra hur barnen sa ”Stopp! Min kropp” till varandra.
Barnen hade blivit mer uppmärksamma på sina rättigheter om sina egna kroppar och börjat sätta gränser.
Ännu finns ingen uppföljning gjord av de insatser som är genomförda.
– Vi ser effekter. Fler barn, både tjejer och killar, kommer till oss kuratorer och skolsköterskor för att prata om saker som har hänt. De vet vilka vi är efter att vi har träffat dem under så lång tid, säger Charlotte Lindgren.
– Vi har nu sett en ökning i antalet barn och ungdomar som kommer och berättar att man har en oro efter att de har hört att andra fått bilder eller själva fått frågan om att skicka bilder. Barn och unga efterfrågar stöd i hur de ska tänka i de lägena. Unga befinner sig i så många riskzoner, i synnerhet i sociala medier, därför är det viktigt att man lyfter, diskuterar och informerar barn och ungdomar om detta.
Fakta
-
MVP, Mentors in violence prevention, är en lektionsserie för skolan med målet att stoppa och förebygga mäns och killars våld. Elever och lärare lär sig att ta ansvar för varandra och säga ifrån om de ser eller hör våld och kränkningar.
-
MVP bygger på 14 tematiska lektioner anpassade för elever på högstadiet och gymnasiet.
-
Organisationen MÄN har utvecklat metoden för en svensk kontext. MVP kommer ursprungligen från USA.
-
Stopp! Min kropp! är ett verktyg för barn och vuxna att prata om kroppen, gränser och sexuella övergrepp, både i verkliga livet och på nätet.
- Stopp! Min kropp! är en del av Rädda Barnens arbete för barn utsatta för våld och övergrepp – i förebyggande syfte men även hur man kan agera när något har hänt.
Att arbeta förebyggande

Här hittar du lärande exempel om att förebygga våld, som till exempel elevhälsan i Högsby arbetar med i skolorna.
-
Klippans kommun satsar på våldsprevention
Anställda inom socialtjänsten i Klippans kommun började runt 2018 notera ett allt större antal ärenden som handlade om utsatthet för våld. Samtidigt kom rapporter från skolor om att våldet bland elever hade ökat. Det fick socialsekreterarna Clara Svensson och Sara Nylander att reagera. En kartläggning gjordes och nu driver de båda projektet ”Klippan fritt från våld” med syfte att förebygga våld.
Clara Svensson och Sara Nylander är projektledare för Klippans kommuns projekt Klippan fritt från våld. Foto: Klippans kommun -
”Länsstyrelsen stöttar skolor i arbetet mot våld”
Agnes Mitsialos är utvecklingsledare för området mäns våld mot kvinnor vid Enheten för social hållbarhet på Länsstyrelsen Kalmar län. Våldsförebyggande arbete är ett prioriterat arbete i de uppdrag som länsstyrelserna får från regeringen.
-
Kommun satsar på att förebygga våld i skolan
Elevhälsan i Högsby kommun i Kalmar län genomför tillsammans med rektorer, pedagoger och annan skolpersonal en stor satsning på att förebygga våld i de kommunala skolorna. De förebyggande insatserna vänder sig till elever från förskolan till och med högstadiet.
Charlotte Lindgren är verksamhetschef på Elevhälsan i Högsby. Josefin Boman är kurator. Foto: Kristina Wirén -
”Våldet måste polisanmälas”
– Tack vare utbildningen har jag insett hur mycket våld som förekommer bland eleverna. Våldet ska polisanmälas och inte bara hanteras internt på skolan. Det säger skolkurator Linda Haag Pannas som gått utbildningen om våld i ungas nära relationer som genomförts av fältsekreterarna i Mölndals stad.
-
Mölndals skolor och fritids utbildas om våld
Socialtjänstens fältsekreterare i Mölndals stad har utbildat skol- och fritidspersonal om våld i ungas nära relationer. För att nå ut brett med utbildningen kontaktade man skolförvaltningen som gav klartecken. Tanken är nu att personalen ska skapa kompetensteam mot våld på skolorna och på fritidsgårdarna.
-
Härnösands kommun har antagit nollvision mot våld
Härnösands kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relation. Det betyder att kommunen nu satsar brett på att arbeta mot våld.
-
Alla kommunanställda går webbkurs om våld
Trygghet och jämställdhet är prioriterade områden i Norrtälje kommun. Politikerna har därför beslutat att alla medarbetare inom kommunen ska ha grundläggande kunskap om våld i nära relation och i utbildningen används webbkurs om våld.
-
Borås satsar för att förebygga våldet
Ett sätt att förebygga våld är att stoppa det lindrigare våldet innan det hinner leda till grövre våld. I Borås satsar man extra resurser i ett projekt för att ge barn, unga och vuxna verktyg för att ingripa när någon utsätts.
-
Med ökad kunskap bygger de bort våld
För barnens bästa är det nödvändigt att vi vuxna kan ha en dialog om kulturella likheter och olikheter utan att fastna i rädsla eller fördomar. Det är en av tankarna bakom ”Bygga broar”; ett hyllat arbetssätt för att främja integration och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.