Program för funktionsnedsatta lyfter samtal om samtycke
2021-03-23
Den unga kvinnan Afsoon åker färdtjänst. Under resan utsätter chauffören henne för sexuellt våld. Händelsen är fiktiv och utspelar sig i en film. Filmen visas för deltagarna i Eskilstuna kommuns VIP-program för unga och vuxna med funktionsnedsättning inför ett samtal om samtycke, sexualitet och våld som är en ny del i programmet.
I slutet av 2020 lanserade kommunen en ny uppdaterad manual för VIP-programmet, där VIP står för Viktig, intressant person. Till exempel har samtalet om samtycke efter filmen med Afsoon tillkommit.
– Filmen och samtalet efteråt syftar till att prata om vad våld kan vara. Gruppdeltagarna samtalar om frågor som handlar om det som de har sett – har de uppfattat att chauffören gör något mot Afsoon som hon inte vill?, säger Linda Winter Vikström, utvecklare för VIP-programmet vid Eskilstuna kommun.
Samtalet följs av en övning som betonar vikten av att ta hjälp.
– Under övningen tar ledaren upp och förmedlar att våld är fel och att den som blir utsatt för våld har rätt till skydd och stöd. Gruppen funderar tillsammans på hur de kan söka stöd och hjälp om någon gör något mot dem som inte känns bra eller om de är rädda i en relation, säger Linda Winter Vikström.
I programmet fördjupas samtalet ytterligare och tar upp sexualitet och samtycke i övningen ”Din kropp, du bestämmer”. Övningen ger kunskap om rätten till den egna kroppen.
– Ledarna lyfter exempelvis fram vad samtycke vid sexuella handlingar innebär. De sammanfattar med att betona vad som är våld. Att tvinga någon, försöka skrämma någon eller övertala någon att göra något sexuellt är aldrig okej. Det är våld, säger Linda Winter Vikström.
Rätt att ha trygga relationer
Den uppdaterade manualen som har tagits fram av Amphi produktion på uppdrag av kommunen genomsyras av ett rättighetsperspektiv som utgår från FN:s mänskliga rättigheter, enligt Linda Winter Vikström.
Rättighetsperspektivet har i synnerhet förändrat hur grupperna samtalar om våld.
– Tidigare pratade vi om våld, nu handlar samtalen mer om relationer. Om vad som kännetecknar trygga och otrygga relationer. Vi vill ge deltagarna förutsättningar att känna igen en trygg relation och hur våld skapar otrygga relationer. Samtalet kopplas till vår rätt att vara trygga, säger Linda Winter Vikström.
Förändringarna av VIP-programmet gjordes efter en utvärdering som genomfördes av Mälardalens högskola på uppdrag av kommunen.
– Vi ville undersöka om det som vi gör i programmet leder till det som vi vill att det ska leda till. Fanns det en metodtrohet?, säger Linda Winter Vikström.
Kunskaper om våld främjar god hälsa
Utvärderingen visade att programmet har skapat en positiv utveckling för deltagarna, framför allt har känslan av sammanhang och mening ökat.
– Vi gjorde mycket rätt men vi upplevde att vi behövde tillföra vissa bitar, som normkritik, säger Linda Winter Vikström.
Efter omarbetningen har även syftet med programmet omformulerats. När det togs fram var målsättningen främst att minska utsattheten för våld genom stärkt självkänsla.
Nu är syftet att stärka individen – att främja förutsättningarna för god hälsa, jämlika relationer och känsla av sammanhang.
– När vi i samtalen utbyter erfarenheter och åsikter ökar insikten om oss själva och andra. Deltagarna får även ökade kunskaper om bland annat våld, makt och samtycke och det främjar förutsättningarna för god hälsa, säger Linda Winter Vikström.
Lärande exempel i webbstödet om VIP med deltagarna Sussi Johansson och Jenny Lund Eriksson.
Kunskapsbankens ämnesguide om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
Fakta
VIP är framtaget och utvecklat av Ewa Fransson Mannelqvist och Kerstin Kristensen och utgår från Ersta vändpunktens och Föreningen Bojens stödprogram.
1 maj 2015 tog vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna över programmet och ansvarar nu för att utbilda nya gruppledare nationellt.
Programmet har spridits över landet. Det används i cirka 30 kommuner, däribland Borås stad, Stockholms stad och Göteborg. Totalt finns omkring 300 utbildade gruppledare i Sverige.
Programmet utvärderades av Mälardalens högskola mellan 2016 och 2018. Utvärderingen publicerad i rapporten "Viktig Intressant Person (VIP) i användning. En resultatutvärdering med programteoretisk ansats" (pdf, 2019).
Det tas även upp i Jämställdhetsmyndighetens rapport "Våldsprevention i Sverige: En forskningsöversikt" (pdf, 2020, Stockholms universitet).
Att arbeta med särskilt sårbara
Här hittar du lärande exempel som bland annat handlar om arbetet för våldsutsatta äldre, med personer med funktionsnedsättning samt med personer i prostitution.
-
Regionkoordinatorer informerar skolor om sugardejting
Regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel i polisens Region Mitt informerar elever och skolpersonal på högstadieskolor om sexuell exploatering, som till exempel grooming och sugardejting. Föreläsningar hålls också för vårdnadshavare och politiker.
-
Thailändska kvinnor stärks genom ett projekt i samverkan
Kvinnor från Thailand som arbetar i olika verksamheter i Malmö stad, som exempelvis på massagesalonger, lär sig svenska, att förstå regelsystemet samt om det svenska samhället genom projektet ThaiWISE. Projektet har ett tydligt brukarperspektiv, syftet är att motverka utsatthet och sexuellt utnyttjande genom att stärka de enskilda individerna.
Panadda Changmanee driver projektet ThaiWISE i samverkan med Malmö stad. Foto: Anna Wahlgren -
Program för funktionsnedsatta lyfter samtal om samtycke
Den unga kvinnan Afsoon åker färdtjänst. Under resan utsätter chauffören henne för sexuellt våld. Händelsen är fiktiv och utspelar sig i en film. Filmen visas för deltagarna i Eskilstuna kommuns VIP-program för unga och vuxna med funktionsnedsättning inför ett samtal om samtycke, sexualitet och våld som är en ny del i programmet.
-
Norrlandslän samarbetar mot prostitution
Prostitutionen är utbredd även på mindre orter i landet. Det visar kartläggningar av annonser på nätet som erbjuder sex mot ersättning i norra Sverige.
-
"Nu kan jag agera för äldre som är utsatta"
Medarbetare inom hemtjänsten på Gotland vet i dag hur de ska agera om de misstänker att en brukare är utsatt för våld. Anette Malmqvist är undersköterska och ställer ofta frågor om våld.
Anette Malmqvist är undersköterska och arbetar i hemtjänsten i Fårösund. Foto: Jesper Hammarlund -
Hemtjänsten stöttas i att fråga om våld
I Finspångs kommun har all personal i hemtjänsten utbildats om mäns våld mot kvinnor.
-
Det går att motverka prostitutionen
När två kartläggningar i Norrland visade på ett stort utbud av annonser på webben om sex mot ersättning bestämde sig socialtjänsten och polisen i Umeå för att satsa mot människohandel och prostitution. Satsningen har redan gett resultat.
-
"Våld kommer ofta fram i samtal med kvinnor i missbruk"
Kvinnor i missbruk utsätts ofta för våld. På Iduns stödboende i Uppsala finns engagemang och strategi för att bryta mönstret.
-
Framgång med program för personer med funktionsvariationer
– Om någon kommer för nära mig nu sätter jag upp en hand och säger stopp. Det har jag lärt mig på VIP, säger Jenny Lund Eriksson och håller upp en hand framför sig. Tillsammans med Sussi Johansson har hon gått Eskilstuna kommuns VIP-program för personer med intellektuella eller psykiska funktionsvariationer.
Sussi Johansson och Jenny Lund Eriksson visar hur känslocirkeln fungerar. Foto: Johan Bokström -
Utsattheten minskar när självkänslan stärks
En deltagare skaffade eget bankkort. En annan bytte god man, och flera tog sig ur dåliga relationer. Det var några av resultaten efter att personer med funktionsnedsättning i Eskilstuna kommun deltagit i det så kallade VIP-programmet. Målsättningen är att minska utsattheten för våld genom stärkt självkänsla.
Karin Larsson, Åsa Johansson och Melinda Andersson föreläser om Eskilstuna kommuns VIP-program. -
Vardagsmötet nyckel till att upptäcka våld mot äldre
Äldre kvinnor och män är en grupp som lätt kan falla utanför kommunernas ordinarie arbete mot våld. Region Gotland har under flera år satsat på att förbättra stödet till gruppen. Under åren 2010 till 2013 genomfördes ett projekt där 2 000 anställda utbildades om våld i nära relationer och en intern stödstruktur utvecklades. Nu har projektet införlivats i den ordinarie verksamheten.
-
Fokus på kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning
Kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning är en grupp som ofta glöms bort i arbetet med våld i nära relationer. Det säger Anna Fridell, utvecklingsledare på vuxenförvaltningen i Eskilstuna kommun. I kommunens kommande handlingsplan för arbetet mot våld mot kvinnor lyfts gruppen särskilt fram.