Att arbeta med våldsutövare
Här hittar du lärande exempel om att arbeta med våldsutövare, som i Södertälje där Kriminalvårdens program Predov testas.
-
-
Trygghetens hus i Bollnäs når våldsutövare genom samverkan
I Bollnäs samverkar kommunen och polisen för att få våldsutövare att ta emot insatser genom projektet Trygghetens hus. Syftet med projektet är att skapa goda förutsättningar för att upptäcka och förebygga våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt utveckla samverkan mellan myndigheter.
-
Små kommuner i Halland samverkar kring våldsutövare
I Halland samverkar länets sex kommuner för att kunna erbjuda våldsutövare insatser i enlighet med de nya kraven i socialtjänstlagen. Under våren 2023 ska en gruppverksamhet dra igång.
Jana Rodvik och Regina Lindahl är både utvecklingsledare inom RSS Kvinnofrid i Hallands län. Foto: Jonas Arneson -
Kommun motiverar våldsutövare att flytta
Jönköpings kommun arbetar för att den som är utsatt för våld i en nära relation ska kunna stanna kvar i den gemensamma bostaden. I stället motiveras våldsutövaren att flytta.
Charlotta Holmström är förste socialsekreterare vid Jönköpings kommun. -
Kommuner testar Kriminalvårdens behandlingsprogram
Fyra kommuner har i ett pilotprojekt arbetat med Kriminalvårdens nya behandlingsprogram för personer som använt våld i nära relationer.
-
Samtal en väg till förändring för våldsutövare
Omkring två hundra män som utövat våld eller utsatts för våld i nära relationer kommer varje år till behandling på Kriscentrum mellersta Skånes mottagning i Lund. Målet är att förövarna ska bryta sitt beteende och ta ansvar för våldet.
-
Våldsutövare får behandling över nätet
Hos Alternativ till våld i Jönköping erbjuds våldsutövare internetbehandling. Här behandlas ilska och aggressioner på ett sätt som liknar det som används vid fobier och panikångest. Metoden som kallas Ivin har utvecklats tillsammans med Linköpings universitet.