Kommuner samverkar för En vecka fri från våld
2022-09-05
Sex kommuner i nordvästra Stockholm samverkar kring ”En vecka fri från våld” som arrangeras i november för att uppmärksamma arbetet mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kommunerna har dessutom utökat perioden till en månad för att ge fler chans att ta del av programmet.

I samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor 25 november arrangerar myndigheter och ideella organisationer ”En vecka fri från våld” runt om i landet. Sedan 2020 samverkar de sex kommunerna Sundbybergs stad, Sollentuna, Järfälla, Sigtuna, Upplands-Bro och Upplands-Väsby kring konceptet. Arrangemanget har dessutom utökats till att pågå under hela november för att ge fler möjlighet att ta del av det.
Sundbybergs stad gick med i samarbetet efter en inbjudan från en grannkommun om att ingå i nätverket som arbetar för att driva evenemanget.
– Kommunen tackade ja direkt. Vi vill på olika sätt uppmärksamma utsatthet för våld och våldsutövare. Att vi driver arrangemanget ihop med grannkommunerna gör det mycket enklare, billigare och roligare. Samarbetet stärker oss och tack vare det kan vi göra ett bredare program, säger Kristina Ryding, relationsvåldssamordnare vid sektorn för välfärd och omsorg i Sundbybergs stad.
Planeringen startar i början av året
Redan i februari startar planeringen för de aktiviteter som ska genomföras. Det första som gruppen gör är att bestämma ett tema. 2020 var temat barnkonventionen och 2021 handlade det om personer som befinner sig i en särskild sårbar situation. I år kommer månaden att kretsa kring våldsförebyggande arbete och våldsutövare.
– Vi kopplar temat till aktuella frågor i samhället och just nu är socialtjänstens nya ansvar för våldsutövare aktuellt. När temat väl är satt har vi i nätverket något avgränsat och tydligt formulerat att samlas kring, säger Kristina Ryding.
Därefter diskuterar gruppen vilka föreläsare som ska anlitas. Programmet riktar sig främst till yrkesverksamma inom myndigheter, skolor samt hälso- och sjukvård. Syftet är att öka kunskapen om våld genom digitala föreläsningar. De externa aktiviteterna består av riktade informationssatsningar.
– Vi har mycket att vinna på att kunskapen om våld ökar, både bland anställda och bland allmänhet. Med hjälp av kunskapen ökar förståelsen för att våld är ett brott och för hur genomgripande det är för den som är utsatt. Därför är det viktigt att fler förstår vad våld är och vad våld gör, säger Kristina Ryding.
Lokala informationssatsningar mot våld genomförs
Informationssatsningarna genomförs lokalt av de enskilda kommunerna och består i Sundbyberg av annonsering, bland annat på stora ljustavlor utomhus samt i busskurer. 2021 var en större kampanj riktad mot våldsutövare med budskapet att söka hjälp.
– Det är för få våldsutövare som kommer till oss för att få hjälp. Med kampanjen ville vi sänka trösklarna in till socialtjänsten, säger Kristina Ryding.
Kristina Rydings enhet har ett nära samarbete med kommunens kommunikationsavdelning. Det är i synnerhet viktigt när en kampanj och ett budskap ska tas fram, säger hon.
– Vi funderar mycket över hur budskapet i kampanjerna ska formuleras för att nå rätt målgrupp. Det är klurigt att hitta det rätta språket som fungerar och når fram.
De arbetsuppgifter som är gemensamma för samtliga i nätverket fördelas mellan kommunerna, till exempel ansvarar en kommun för att göra layout till programmet. Inför årets satsning producerar Sundbyberg och Järfälla i ett samarbete filmer som är riktade till allmänheten om att utöva våld.
– Det är tydligt hur samarbetet ger oss styrka. Nu är konceptet med en månad fri från våld etablerat hos oss och det underlättar arbetet i våra kommuner. När aktiviteter sker i flera grannkommuner samtidigt får vi också större effekt, säger Kristina Ryding.
Tips
-
Starta planeringen tidigt,
Kampanj i Sundbybergs stad 2021. -
Samverka med grannkommuner,
-
Hämta inspiration från andra som satsar på En vecka fri från våld,
-
Ta hjälp av lokala aktörer som har kunskap om våld, till exempel kvinnojourer,
- Involvera många olika aktörer såsom myndigheter, skola, äldreomsorg men även lokala företag och idrottsförelsen.
Att arbeta med våldsutsatta
Här hittar du lärande exempel om sådant som handlar om utbildning om våld, samverkan och systematisk uppföljning.
-
Alla kommunchefer i Sorsele utbildade om våld
Alla chefer som är anställda av Sorsele kommun har gått en obligatorisk utbildning om våld i nära relation för att kunna ställa frågor om utsatthet för våld till medarbetare.
Josephine Gabrielsson är folkhälsosamordnare i Sorsele kommun. Foto: Maria Broberg -
Alla kommunchefer i Sorsele utbildade om våld
Alla chefer som är anställda av Sorsele kommun har gått en obligatorisk utbildning om våld i nära relation för att kunna ställa frågor om utsatthet för våld till medarbetare.
Josephine Gabrielsson är folkhälsosamordnare i Sorsele kommun. Foto: Maria Broberg -
Kommuner samverkar för En vecka fri från våld
Sex kommuner i nordvästra Stockholm samverkar kring ”En vecka fri från våld” som arrangeras i november för att uppmärksamma arbetet mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kommunerna har dessutom utökat perioden till en månad för att ge fler chans att ta del av programmet.
Ett digitalt möte för deltagare från sex nordvästra kommuner som ingår i nätverket som arrangerar "En månad fri från våld". -
Avtal om lägenheter löste boende för våldsutsatta i Sundsvall
Sundsvalls kommun och det kommunala bostadsbolaget har ingått avtal om att avsätta en lägenhet i månaden till våldsutsatta. Det har förändrat situationen för socialtjänsten och nu kan utsatta och deras barn enklare få en stadigvarande bostad.
-
Samverkansavtal hjälper våldsutsatta till bostad
Mora kommun har sedan många år tillbaka ett samverkansavtal med det kommunala bostadsbolaget för att stötta våldsutsatta att få en stadigvarande bostad.
-
Gruppsamtal för kvinnor som utsatts för våld ger kraft
Socialtjänsten i Oskarshamns kommun erbjuder samtal i grupp för våldsutsatta. Nu har ansvariga tagit fram ett stödmaterial för att skapa en enhetlig struktur för samtalen.
-
Bred samverkan för våldsutsatta i Region Jämtland Härjedalen
Region Jämtland Härjedalen har en betydelsefull roll i samverkansprojektet ”Operation Norrsken”. I en så kallad samrådsgrupp samlas företrädare från region, kommun och polis för att ge våldsutsatta vuxna ett effektivare stöd. Nu satsar projektet på att nå fler medarbetare inom vården.
-
Emmabodas politiker går Webbkurs om våld
I Emmaboda kommun utbildas alla förtroendevalda om utsatthet för våld med ”Webbkurs om våld”. Samtliga 900 kommunanställda ska också gå kursen under den pågående kampanjen ”#Deträckernu!!” som är kommunens initiativ för arbetet mot våld.
-
Samverkan underlättar för våldsutsatta att få hjälp
På socialkontoret i Höganäs kommun har flera enheter samverkat kring klienter som är utsatta för våld både internt och externt under många år. Med tydliga roller och korta kontaktvägar kan klienterna få snabbare insatser.
-
Allt fler studenter går webbkursen
Antalet studenter som genomfört webbkursen om våld har ökat stadigt de senaste åren. Hittills har fler än 9 600 studenter genomfört kursen.
-
Bovärdar i Karlshamn: ”Alla bör hålla ögon och öron öppna”
– Vi är omtumlade. Vi har först nu förstått hur vanligt det är att utsättas för våld i nära relation. Det säger Mattias Svensson och Morgan Bengtsson som är bovärdar på det kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäder i Asarum. Tillsammans med kollegerna på bostadsbolaget har de fått utbildning om våld i nära relation genom Karlshamns kommuns utbildningssatsning.
Foto: Charlotta Bäckström -
Karlshamn utbildar alla anställda och förtroendevalda
I Karlshamn ska alla anställda i kommunen utbildas om våld i nära relationer, som en del i folkhälsoarbetet.
-
Nya lösningar förenklar kontakten med socialtjänsten
För att göra det enklare för personer som är utsatta för våld i en nära relation att ta kontakt med socialtjänsten under rådande coronapandemi har Kalmar kommun startat en digital tjänst på sin webbplats. Och i Piteå har anställda på apotek och bibliotek numera rutiner om vem på socialtjänsten som ska underrättas om en våldsutsatt person använder ett kodord för att få kontakt.
-
Våldsutsatthet påverkar försörjningsstödet
I Surahammars kommun får alla personer som ansöker om stöd via socialtjänsten frågor om utsatthet för våld. De anställda använder Socialstyrelsens bedömningsverktyg FREDA-kortfrågor, enligt de riktlinjer som kommunen har fastställt. Om en klient är utsatt för våld får det betydelse för den fortsatta behovsbedömningen.
-
Skånes kommuner utbildas tack vare samverkan
Det kan vara svårt för kommuner att på egen hand utbilda alla medarbetare om våld i nära relationer. I Skåne län har man löst problemet genom att starta ett Kompetenscentrum mot våld i nära relationer. Efter fem års verksamhet har de samarbete med 19 olika kommuner.
Hanna Hansson från Länsstyrelsen i Skåne och Paula Rydholm från Kompetenscentrum mot våld
i nära relationer. -
Goda erfarenheter av uppföljning i Östersund
Centrum mot våld i Östersund arbetar sedan ett år tillbaka med systematisk uppföljning. En framgångsfaktor för att införa verktyget har varit att ledningen på olika sätt visat att det är en prioriterad fråga.
-
Satsning på uppföljning av insatser till våldsutsatta
Socialtjänstens insatser till kvinnor som utsätts för våld ska nu följas upp systematiskt i ett projekt. Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som dragit igång projektet tillsammans med ett stort antal kommuner för att öka användningen av individbaserad systematisk uppföljning. Uppvidinge kommun är en av dem.
Annie Ingelskog är socialt ansvarig samordnare på Uppvidinge kommun i Lenhovda. Kommunen deltar i
SKL:s projekt SU-kvinnofrid. FOTO: Anna Nordström -
Kungsbacka satsar på utbildning om våld
I Kungsbacka satsar kommunen stort på basutbildning om våld i nära relationer. Alla anställda på förvaltningen för individ- och familjeomsorg, cirka 800 personer, ska utbildas med stöd av webbkursen om våld som tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid, Socialstyrelsen och länsstyrelserna.
-
Alla kommunanställda går webbkurs om våld
Trygghet och jämställdhet är prioriterade områden i Norrtälje kommun. Politikerna har därför beslutat att alla medarbetare inom kommunen ska ha grundläggande kunskap om våld i nära relation och i utbildningen används webbkurs om våld.
-
Alla kommunanställda går webbkurs om våld
Trygghet och jämställdhet är prioriterade områden i Norrtälje kommun. Politikerna har därför beslutat att alla medarbetare inom kommunen ska ha grundläggande kunskap om våld i nära relation och i utbildningen används webbkurs om våld.
-
Trehundra kommunchefer ska fråga om våld
I Trollhättan utbildas alla kommunens trehundra chefer om våld i nära relationer. Nu ska varje anställd få frågor om våldsutsatthet under medarbetarbetarsamtalet med chefen. Genom att ställa frågan till alla hoppas man se till att utsatta lättare får hjälp.
-
"Frågan om våld måste in i alla verksamheter"
I arbetet för kvinnofrid har kvinnofridssamordnaren i en kommun ofta en nyckelroll. Men rollen kan se olika ut från kommun till kommun. I Södertälje verkar kvinnofridssamordnaren Kari Rooth för att arbetet mot våld ska vara närvarande i alla delar av samhällsplaneringen.
-
Lättare att följa upp skyddade boenden med checklista
Skyddade boenden är en mycket viktig del i stödet till personer som utsatts för våld. Därför är det också viktigt att boendena håller hög kvalitet. Nu finns en checklista som gör det enklare för kommunerna att följa upp skyddade boenden.
-
Bedömningsverktyget FREDA används i Skärholmen
När en ny klient kommer till socialtjänsten i Skärholmen, som är en stadsdel i Stockholms stad, får denne nästan alltid ett papper med frågor om våld att fylla i. Det har Anna Tsekas, biträdande enhetschef för relationsvåldsteamet, jobbat för under lång tid.
-
Kommuner väljer webbkurs för utbildning om våld
Våldsutsatta kvinnor har rätt att få ett professionellt bemötande. För det behövs kunskap. Just nu pågår många utbildningssatsningar över hela landet med webbkursen om våld som grund.
-
Kartläggning av våldet viktig för insatserna
I Skellefteå fick medarbetarna i kommunen och landstinget svara på en enkät om våld. Nu är kartläggningen ett viktigt verktyg för socialtjänstens insatser för dem som utsätts.
-
Djurskydd agerar för våldsutsatta barn och vuxna
Länsstyrelsen i Västmanland är bland de första i landet som arbetar strategiskt för att djurskyddshandläggare ska kunna bidra till att även våldsutsatta barn och vuxna upptäcks. Numera orosanmäler de ärenden till socialtjänsten, som får värdefulla underlag till sina utredningar.
-
Checklista för att bedöma risk för ytterligare våldsutsatthet
Skyddet av den utsatta måste alltid komma i första hand. Det är budskapet från Marie Persson på Familjefridsteamet på socialtjänsten i Hässleholm. För att systematisera arbetet har teamet tagit fram en egen checklista för säkerhetsplanering och även utökat riskbedömningen.
-
Samlad satsning gav ökat tryck i arbetet mot våld
I Ronneby kommun bestämde fullmäktige för fem år sedan att arbetet mot våld i nära relationer var av största vikt. Då inleddes ett projekt kallat Sesam där de anställda skulle arbeta på heltid med våldsfrågor. Några år senare permanentades verksamheten, en verksamhet som har gjort att Ronneby kommun i år rankades som etta i Unizons kvinnofridsbarometer över Sveriges samtliga kommuner.
-
Mall underlättar utredning om skydd och stöd
När handläggarna inom socialtjänsten på Södermalm i Stockholm utreder behovet av skydd och stöd hos våldsutsatta vuxna använder de en strukturerad utredningsmall och flera olika bedömningsinstrument.
– Med hjälp av dessa blir handläggarna bättre på att bedöma målgruppens behov, säger Ulrika Sandberg, projektledare på Södermalms stadsdelsförvaltning. -
Kvinnofridslinjen ger råd till yrkesverksamma
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, på uppdrag av regeringen. Stödtelefonen erbjuder råd och stöd dygnet runt till våldsutsatta kvinnor och deras närstående. Även du som arbetar inom socialtjänsten är välkommen att kontakta Kvinnofridslinjen för rådgivning.