Kunskap viktigt i mötet med våldsutsatta
Kunskap om mäns våld mot kvinnor och våldets konsekvenser är viktigt för att kunna ge våldsutsatta kvinnor ett bra bemötande. Men också för att förändra attityder i samhället och arbeta förebyggande.
Alla som i sitt yrke eller ideella arbete möter kvinnor som utsatts för våld, barn som upplever våld och/eller män som utövar våld behöver kunskap. Det innefattar kunskap om mäns våld mot kvinnor sett ur ett samhällsperspektiv; och våldets former, kännetecken och konsekvenser sett ur ett individperspektiv. Utöver detta krävs en yrkesspecifik kunskap om rutiner och metoder kopplade till de egna arbetsuppgifterna. Myndigheter har också ansvar för samverkan, något som kräver kunskap om andra aktörers arbete.
Attityder och värderingar präglar många människors uppfattningar om mäns våld mot kvinnor. För att kunna bedriva ett effektivt förebyggande arbete, och för att kunna förändra traditionella värderingar och attityder som motverkar arbetet för kvinnofrid, är utbildning en förutsättning.
Ökade krav på kunskap om våld
I augusti 2017 beslutade regeringen att ändra examensbeskrivningarna i högskoleförordningen för en rad utbildningar för att göra kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer obligatoriskt.
De program som berörs är de som utbildar studenter till fysioterapeut, jurist, läkare, psykolog, sjuksköterska, socionom och tandläkare. Det betyder att för att få examen måste studenten ha kunskap om mäns våld mot kvinnor. Ändringen i högskoleförordningen trädde i kraft i juli 2018. Från 1 juli 2019 gäller kunskapskravet även utbildning till tandhygienist.
I regeringens skrivelse "Makt, mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid" (2016/17:10) framhålls att utbildning och fortbildning för berörda yrkesverksamma är en viktig förutsättning för att kunna utveckla arbetssätt och insatser som riktas till våldsutsatta och våldsutövare.
"En nationell strategi för att bekämpa och förebygga mäns våld mot kvinnor" (Utdrag ur skrivelse 2016/17:10)
I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer (SOU 2014:4) betonas vikten av att yrkesverksamma har kunskap om våld samt förmågan att omsätta kunskaperna i det praktiska arbetet.
"Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer" (SOSFS 2014:4)
Konventionen ställer krav på utbildning
Sverige har från den 1 november 2014 anslutit sig till Istanbulkonventionen, Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet. Istanbulkonventionen kräver att anslutande stater ser till att yrkesverksamma som kommer i kontakt med brottsoffer eller förövare ska ha utbildning om hur man kan förebygga och upptäcka våld; jämställdhet mellan kvinnor och män; brottsoffrens behov och rättigheter; samt hur man kan förebygga sekundär viktimisering.
Läs mer i NCK:s kunskapsbank om Istanbulkonventionen
Socialstyrelsens publikationer
Lärande exempel
Kalendarium
-
Nya vägledningar för att förebygga och motverka hedersrelaterad problematik i skolan
-
Att hjälpa personer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck
-
Hedersrelaterat våld och förtryck bland personer med intellektuell funktionsnedsättning
-
Att möta barn och unga som kan vara utsatta för hedersrelaterat våld
-
Att möta och motivera våldsutövare till behandling (tillfälle 3)