Webbkurs om våld – all information

Illustration från webbkurs om våld som visar huvudpersonen Anna.

Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå den. Den är helt kostnadsfri att använda och tar maximalt tre timmar i anspråk. Så här gör du: Skapa ett konto med en e-postadress och valfritt lösenord och logga in. Du kan gå kursen enskilt eller i grupp. För kursledare som valt ”gruppspåret” i menyn finns en manual att ladda ned.

Gå direkt till kursen

Se och dela filmerna om kursen

Webbkursen har en egen trailer. Tryck på CC-knappen till höger i filmrutan för att få den textad på svenska eller engelska. Även den första delen av den tecknade serien om våldsutsatta Anna finns som en separat film. Titta på trailern och seriefilmen här och hjälp oss gärna genom att sprida dem på sociala medier.
Nedladdningsbar trailer om webbkursen om våld på videodelningswebbplatsen Vimeo.com
En av de tecknade filmerna i webbkursen om våld på videodelningswebbplatsen Vimeo.com

Illustration från webbkurs om våld som visar Anna hos socialsekreteraren.

Frågor och svar

Illustration av dataskärm som visar en sida ur webbkursen.

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om webbkursen. Det handlar om sådant som kan vara bra att veta innan du registrerar ett konto och kommer igång med kursen.
Frågor och svar om webbkursen om våld

Beställ och ladda ner material

Vill du hjälpa oss att sprida information om webbkursen om våld? E-postadress för att beställa informationsmaterial om webbkursen om våld info@nck.uu.se. Vi behöver ditt namn, din adress, e-post, telefonnummer och uppgift om antal flyers eller bokmärken (10, 20, 50 eller 100). 

Ladda ner material för kursledare

Har du gått någon av de kurser som Länsstyrelsen i Västra Götaland anordnat för kursledare i gruppspåret? Power Point-material som utvecklats av Länsstyrelsen i Västra Götaland för att utbilda om webbkursen om våld 

Framsida på marknadsföringsmaterial för webbkurs om våld.

Senaste nytt om webbkursen

2020-08-21

Mölndals skolor och fritids utbildas om våld

Socialtjänstens fältsekreterare i Mölndals stad har utbildat skol- och fritidspersonal om våld i ungas nära relationer. För att nå ut brett med utbildningen kontaktade man skolförvaltningen som gav klartecken. Tanken är nu att personalen ska skapa kompetensteam mot våld på skolorna och på fritidsgårdarna.

De har träffats via sociala medier och båda använder appen Snapchat. Nu följer killen hur tjejen rör sig på kartan som finns i appen, han vet precis var hon är hela tiden. Och om hon inte svarar direkt på hans meddelanden blir han arg.

Fältsekreterare Elsa Björklund arbetar inom socialtjänsten i Mölndal stad. Hon och hennes kolleger Elenore Thor och Signe Johansson har mött många unga som berättar samma historia. Om hur de förväntas kunna uppge exakt var de är och vad de gör hela tiden. Enligt henne är den ständiga kontrollen helt normaliserad bland unga i dag.

– Mitt uppdrag som fältsekreterare är främst uppsökande och förebyggande. Vi möter unga ute på kvällar och helger och i skolor samt sociala medier. Vi får ofta höra hur unga i kärleksrelationer alltid kräver att veta var den andra är. Det är så normaliserat att man inte ens tycker att det är konstigt, säger Elsa Björklund.

Hela nyheten om utbildning av skol- och fritidspersonal i Mölndal

Mer om uppdraget att utveckla webbkursen

NCK hade i uppdrag att ta fram en webbkurs med syfte att höja kompetensen kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen producerades i samverkan med länsstyrelserna och Socialstyrelsen.
Mer information om uppdraget att ta fram en webbkurs om våld

Vill du ha mer information om webbkursen? Maila din fråga till NCK:s kunskapsbank! E-postadressen är kunskapsbanken@nck.uu.se.

Webbkursen har även en egen sida på webbstöd för vården med fördjupningsfilmer för personal inom hälso- och sjukvård och tandvård.
Webbkurs om våld – extra material för vården