"Nu har jag mera tyngd när jag säger att våldet är viktigt"
2022-06-13
På fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet har kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ingått i utbildningen sedan 2011. Nu planeras ännu fler timmar för studenterna.

Allt började med att Anna Bjarnegård Sellius, själv fysioterapeut, specialist inom smärta och smärtrehabilitering och utbildningskoordinator på fysioterapeutprogrammet, var på en halvdagskurs om våld i nära relationer.
– Då kände jag, det här måste våra studenter lära sig, säger Anna Bjarnegård Sellius.
Fysioterapeuter vet mycket om det som kan sätta sig i kroppen och vad långvariga besvär kan innebära för människor. För att möta våldsutsatta menar Anna Bjarnegård Sellius att det är viktigt att kunna sin fysiologi och förstå vidden av symtom.
– Man kan få nästan vilket symtom som helst av långvarig stress och när kroppen upplever ett hot, säger hon. Anna Bjarnegård Sellius.
Studenter lär sig agera vid misstanke om våld
Kursen som Anna Bjarnegård Sellius gick för närmare tio år sedan ordnades av Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer. När studenterna på fysioterapeututbildningen under termin två läser ”Kropp, rörelse och hälsa” är det föreläsare därifrån som håller i en halvdags basutbildning. Den innehåller bland annat prevalens, hur våldet kan yttra sig, och hur man ska agera vid misstanke om våld och följs av ett seminarium om våldets orsaker och konsekvenser.
Under utbildningen arbetar studenterna med ett flertal patientfall, där våldsutsatthet finns med. Vissa terminer ingår även en träff med en patient som själv varit våldsutsatt, och som berättar vad fysioterapin inneburit för hen.
– Det är alltid bra för studenterna att träffa patienter. Varje termin vi kan ordna sådana träffar är vi glada, men det bygger på att vi har modiga patienter, säger Anna Bjarnegård Sellius.
Fördjupning om våld på femte terminen
Inför praktiken under den treåriga utbildningens femte termin hålls kursen ”Fysioterapi i öppenvård”. Under momentet ”Psykisk ohälsa och långvarig smärta” får studenterna repetition och fördjupning om våld i nära relationer. De får exempelvis lära sig mer om särskild utsatthet, hedersrelaterat våld och förtryck, bemötande och hur man kommunicerar kring långvariga besvär.
– Tanken är att det ska bli tydligare vad som är deras roll, när de ska anmäla och hur de gör det.
Studenterna Anna Bjarnegård Sellius möter är intresserade av mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer och framöver ska ytterligare inslag in i utbildningen.
– Vi planerar att lägga in strimmor om våld under andra moment, som exempelvis geriatrik och om barn. Det är under utveckling, säger hon. Förra terminen hade exempelvis studenterna i termin 4 ett lärarlett seminarium där fokus var på särskild utsatthet vid funktionsnedsättning vilket relaterar till aktuell kurs.
Viktigt att kollegiet har baskunskap om våld
I kollegiet varierar kunskapsnivån och erfarenheterna av att arbeta med våldsutsatthet men fler och fler har nu gått olika utbildningar. Det är viktigt att vi alla har en baskunskap även om vi inte är huvudansvariga för undervisningen säger Anna Bjarnegård Sellius. Trots viss osäkerhet inför frågorna har hon redan märkt hur det nya kunskapsmålet etablerat vikten av kunskap om våld.
– Det är så mycket som ska in på tre år. Nu har jag mera tyngd när jag säger att det är viktigt att fråga om våld, säger hon.
Vad är det roligast med att arbeta med de här frågorna?
– Det är när ljuset tänds i studenternas ögon. När de vågar stå kvar och inte backa. När de inser hur mycket de kan göra som fysioterapeuter för personer som utsatts för våld, säger Anna Bjarnegård Sellius.
Lärande exempel – Webbstöd för lärosäten
-
Examination i att ställa frågor om våld
2023-12-01
Elin Ekholm håller i undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer på psykologprogrammet på Örebros universitet. Det som sticker ut är att hon examinerar studenterna i färdigheter, i hur man ställer frågor om våld.
-
Undervisar om ekonomiskt våld för blivande socionomer
2023-10-18
När Lars Evertsson undervisar socionomstudenterna på Mittuniversitetet i ekonomiskt våld visar han hur en normalfungerande ekonomisk situation, det välbekanta, kan förskjutas till det mer uppenbart ohållbara, det ekonomiska våldet.
-
Praktiska moment i undervisning om våld efterfrågas
2023-09-20
År 2018 infördes det nya examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. En ny studie från Jönköping University och Jämställdhetsmyndigheten har undersökt hur stor kunskap studenter på socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet har om våld och vad de tycker om undervisningen i ämnet.
-
Stort behov av utbildning för att införa examensmålet
2022-11-14
Engagemanget för att införa det nya examensmålet är stort på många lärosäten. Men samtidigt behövs ett omfattande kunskapsstöd, visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Samverkan redan under utbildningen
2022-11-03
Lär av, med och om varandra. På Hälsohögskolan vid Jönköping University samverkar studenter från olika yrkesprogram i utbildningen. Ett moment är inriktat på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Frida Liabäck är universitetsadjunkt på sjuksköterskeprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. Foto: Lukas Lennse -
Personal på juridisk institution har utbildats om våld
2022-10-11
Ledningens stöd var avgörande när samtliga medarbetare vid juristprogrammet vid Göteborgs universitet erbjöds utbildning i mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Wanna Svedberg Andersson är lektor i straffrätt och likabehandlingsrepresentant på juridiska institutionen. Foto: Sofia Sabel -
Heldag om våld för studenter på läkarprogram
2022-10-11
Vid läkarprogrammet vid Linköpings universitet består undervisningen om våld i nära relationer av teori, praktisk övning och gruppdiskussioner. Huvudmomentet är en heldagsutbildning, med syfte att presentera en bredd av perspektiv.
Johanna Simmons på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Foto: Karim Golestaneh -
Lärare med gedigen kunskap om våld undervisar juriststudenter
2022-10-03
På juristprogrammet vid Umeå universitet är det de ordinarie lärarna som undervisar i ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, inte externa experter. En stark forskarmiljö bidrar till legitimiteten.
Görel Granström är universitetslektor på juristprogrammet vid Umeå universitet. Foto: Malin Grönborg -
Studenternas kunskaper om våld utvecklas över terminerna
2022-09-26
På tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet är progression ett grundläggande begrepp i undervisningen om lärandemålet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Ämnet är komplext och behöver fördjupas över tid och i olika kursmoment.
Ann-Catrin André Kramer är programledare vid tandhygienistprogrammet vid Karlstads universitet. Foto: Helena Christerdotter -
Studenter på psykologprogrammet rustas för samtal om våld
2022-09-21
Genom färdighetsträning rustar Victoria Andrén studenterna på psykologprogrammet vid Uppsala universitet för framtida samtal om våld. Egen reflektion är ett centralt begrepp, både för studenter och lärare.
Victoria Andrén är PTP-studierektor och undervisar som extern föreläsare om våld på flera lärosäten. Foto: Mikael Wallerstedt -
Strimma om våld för sjuksköterskor
2022-06-13
På sjuksköterskeutbildningen i Uppsala får studenterna återkommande obligatorisk undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den så kallade strimman om våld har funnits med i utbildningen sedan 2007.
Berit Thoudal är biträdande programansvarig på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt -
"Ytterst relevant kunskap för socionomer"
2022-06-13
På socionomprogrammet i Jönköping ingår kunskapsmålet om våld i strimmor genom utbildningen. Men det var inte helt enkelt att utöka utbildningens innehåll.
Nina Åkerlund är lektor i socialt arbete på Jönköpings University. Foto: Elisabet Sandberg -
"Nu har jag mera tyngd när jag säger att våldet är viktigt"
2022-06-13
På fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet har kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ingått i utbildningen sedan 2011. Nu planeras ännu fler timmar för studenterna.
Anna Bjarnegård Sellius är fysioterapeut och utbildningskoordinator på fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet. Foto: Sofia Sabel -
Röd tråd genom hela tandläkarutbildningen
2022-06-13
För tandläkarstudenterna på Karolinska institutet i Stockholm löper undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som en röd tråd genom utbildningen.
Therese Kvist vid Institutionen för odontologi och universitetstandvården på KI. Foto: Staffan Claesson