"Ytterst relevant kunskap för socionomer"
2022-06-13
På socionomprogrammet i Jönköping ingår kunskapsmålet om våld i strimmor genom utbildningen. Men det var inte helt enkelt att utöka utbildningens innehåll.

– Kommer det här på tentan, händer det att studenter frågar. Men det här är större än så. Kommer de ihåg vad de lärt sig kan det innebära skillnaden mellan liv och död. Det gör att det är ytterst relevant för mig att undervisa om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, säger Nina Åkerlund.
Nina Åkerlund är lektor i socialt arbete på Jönköping University och har skrivit avhandlingen "Barns relationer i våldets närhet". Det är hon och Michael Sjökvist, programansvarig vid avdelningen för socialt arbete, som arbetat med hur socionomprogrammet ska implementera kunskapsmålen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
– Grundläggande är att lära ut socialtjänstens skyldigheter, vad lagen säger om stöd och skydd och vilka samverkansparter som jobbar med de här frågorna. Till den grundläggande kunskapen hör så klart även att uppmärksamma utsatthet för våld, fråga om våld och kunna hantera svaret, säger Nina Åkerlund.
Våld introduceras på första terminen
Undervisningen om våld ingår som strimmor i andra kurser under utbildningens sju terminer. Det enades de om efter att ha gått NCK:s kurs och diskuterat hur de bäst uppnår progression i kunskaperna.
Under första terminen introduceras våld som ett brott mot mänskliga rättigheter och som ett jämställdhetsproblem. Därefter återkommer våld genom utbildningens alla terminer, bland annat under kurserna ”Juridik, handläggning och dokumentation i socialt arbete” samt ”Samtal i socialt arbete”.
Ett nytt inslag är ett moment om "Interprofessionellt lärande" som ges som temadag och omfattar grupparbete samt examination för samtliga studenter som omfattas av examensmålet. Momentet är på studenternas sista termin för dem som utbildar sig till sjuksköterska, socionom, tandhygienist och röntgensjuksköterska.
– Tack vare den undervisningen förstår studenter på de olika programmen hur de som yrkesverksamma kan samverka. Studenterna lär sig också att förstå att alla professioner är viktigt, till exempel kan tandhygienister ha en nyckelroll i att upptäcka utsatthet för våld, säger Nina Åkerlund.
Herdersvåld ingår i kurs om socialt förändringsarbete
Hedersrelaterat våld och förtryck ingår i kursen ”Socialt förändringsarbete med individ och nätverk”. Det är ett medvetet val att inte låta det ingå i en kurs om migration eller integration.
– Heder kan inte kopplas till en specifik kultur eller religion och det är viktigt att studenterna är medvetna om det. Vi vill också visa att det inom forskning finns olika sätt att se på hedersfrågor, säger Nina Åkerlund.
Att undervisa om våld har stöd från både studenter och i kollegiet. Men det har rests frågor om hur utbildningen påverkas när allt mer ska rymmas. De har i nuläget inte plockat bort några tidigare moment.
– Med jämna mellanrum fylls det på med kunskapsmål, men jag har aldrig varit med om att tas bort något, säger Michael Sjökvist.
Utrymme för tolkningar inom kunskapsmålet
En annan utmaning de ser är att kunskapsmålet lämnar utrymme för tolkningar, exempelvis gällande porrens skadeverkningar och sexuella övergrepp. Det kan försvåra undervisningen för enskilda lärosäten.
– Om man själv inte är kunnig inom ett laddat ämne, då passar man gärna, säger Nina Åkerlund.
De som undervisar på socionomutbildningen har uppmanats att gå NCK:s webbkurs, vilket exempelvis utbildningschefen har gjort. Nina Åkerlund har också uppmanat alla som föreläser att hänvisa vart man kan vända sig om man är våldsutsatt.
– Det är inte bara ett samhällsproblem. Bland våra studenter finns förmodligen både våldsutsatta och förövare.
Hur skulle ni säga att det nya kunskapsmålet påverkat utbildningen och undervisningen?
– Det är mycket mer systematiskt nu. Vi har tagit ett helhetsgrepp om vilken kunskap studenterna ska ha, säger Nina Åkerlund.
– Nu ska frågorna synas också i kursplaner och lärandemål, säger Michael Sjökvist.
För att ytterligare fördjupa förståelsen om utbildning på våldsområdet genomför Nina Åkerlund en studie som undersöker studenters kunskap om våld vid fyra lärosäten och tre utbildningar som omfattas av examensmålet.
Lärande exempel – Webbstöd för lärosäten
-
Examination i att ställa frågor om våld
2023-12-01
Elin Ekholm håller i undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer på psykologprogrammet på Örebros universitet. Det som sticker ut är att hon examinerar studenterna i färdigheter, i hur man ställer frågor om våld.
-
Undervisar om ekonomiskt våld för blivande socionomer
2023-10-18
När Lars Evertsson undervisar socionomstudenterna på Mittuniversitetet i ekonomiskt våld visar han hur en normalfungerande ekonomisk situation, det välbekanta, kan förskjutas till det mer uppenbart ohållbara, det ekonomiska våldet.
-
Praktiska moment i undervisning om våld efterfrågas
2023-09-20
År 2018 infördes det nya examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. En ny studie från Jönköping University och Jämställdhetsmyndigheten har undersökt hur stor kunskap studenter på socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet har om våld och vad de tycker om undervisningen i ämnet.
-
Stort behov av utbildning för att införa examensmålet
2022-11-14
Engagemanget för att införa det nya examensmålet är stort på många lärosäten. Men samtidigt behövs ett omfattande kunskapsstöd, visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Samverkan redan under utbildningen
2022-11-03
Lär av, med och om varandra. På Hälsohögskolan vid Jönköping University samverkar studenter från olika yrkesprogram i utbildningen. Ett moment är inriktat på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Frida Liabäck är universitetsadjunkt på sjuksköterskeprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. Foto: Lukas Lennse -
Personal på juridisk institution har utbildats om våld
2022-10-11
Ledningens stöd var avgörande när samtliga medarbetare vid juristprogrammet vid Göteborgs universitet erbjöds utbildning i mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Wanna Svedberg Andersson är lektor i straffrätt och likabehandlingsrepresentant på juridiska institutionen. Foto: Sofia Sabel -
Heldag om våld för studenter på läkarprogram
2022-10-11
Vid läkarprogrammet vid Linköpings universitet består undervisningen om våld i nära relationer av teori, praktisk övning och gruppdiskussioner. Huvudmomentet är en heldagsutbildning, med syfte att presentera en bredd av perspektiv.
Johanna Simmons på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Foto: Karim Golestaneh -
Lärare med gedigen kunskap om våld undervisar juriststudenter
2022-10-03
På juristprogrammet vid Umeå universitet är det de ordinarie lärarna som undervisar i ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, inte externa experter. En stark forskarmiljö bidrar till legitimiteten.
Görel Granström är universitetslektor på juristprogrammet vid Umeå universitet. Foto: Malin Grönborg -
Studenternas kunskaper om våld utvecklas över terminerna
2022-09-26
På tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet är progression ett grundläggande begrepp i undervisningen om lärandemålet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Ämnet är komplext och behöver fördjupas över tid och i olika kursmoment.
Ann-Catrin André Kramer är programledare vid tandhygienistprogrammet vid Karlstads universitet. Foto: Helena Christerdotter -
Studenter på psykologprogrammet rustas för samtal om våld
2022-09-21
Genom färdighetsträning rustar Victoria Andrén studenterna på psykologprogrammet vid Uppsala universitet för framtida samtal om våld. Egen reflektion är ett centralt begrepp, både för studenter och lärare.
Victoria Andrén är PTP-studierektor och undervisar som extern föreläsare om våld på flera lärosäten. Foto: Mikael Wallerstedt -
Strimma om våld för sjuksköterskor
2022-06-13
På sjuksköterskeutbildningen i Uppsala får studenterna återkommande obligatorisk undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den så kallade strimman om våld har funnits med i utbildningen sedan 2007.
Berit Thoudal är biträdande programansvarig på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt -
"Ytterst relevant kunskap för socionomer"
2022-06-13
På socionomprogrammet i Jönköping ingår kunskapsmålet om våld i strimmor genom utbildningen. Men det var inte helt enkelt att utöka utbildningens innehåll.
Nina Åkerlund är lektor i socialt arbete på Jönköpings University. Foto: Elisabet Sandberg -
"Nu har jag mera tyngd när jag säger att våldet är viktigt"
2022-06-13
På fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet har kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ingått i utbildningen sedan 2011. Nu planeras ännu fler timmar för studenterna.
Anna Bjarnegård Sellius är fysioterapeut och utbildningskoordinator på fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet. Foto: Sofia Sabel -
Röd tråd genom hela tandläkarutbildningen
2022-06-13
För tandläkarstudenterna på Karolinska institutet i Stockholm löper undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som en röd tråd genom utbildningen.
Therese Kvist vid Institutionen för odontologi och universitetstandvården på KI. Foto: Staffan Claesson