Strimma om våld för sjuksköterskor
2022-06-13
På sjuksköterskeutbildningen i Uppsala får studenterna återkommande obligatorisk undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den så kallade strimman om våld har funnits med i utbildningen sedan 2007.

Från sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet examineras det ungefär 90 sjuksköterskor per termin – och för alla studenter står våld på schemat. Utbildningen innehåller en så kallad strimma om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med undervisningstillfällen på fyra av de sex terminerna. Dessutom finns en valbar kurs på 7,5 hp under termin fem om hur våld påverkar hälsan.
– Det är bra om sjuksköterskor kan uppmärksamma tecken på mäns våld mot kvinnor eller våld i nära relationer och vet hur man går vidare om man misstänker det, säger Berit Thoudal, som är biträdande programansvarig på sjuksköterskeprogrammet.
Sedan 2007 har programmet haft en strimma om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer och NCK har på olika sätt medverkat med stöd i upplägget och föreläsningstillfällen. Det är föreläsningar om exempelvis hälso- och sjukvårdens ansvar, våld mot äldre och andra sårbara grupper. Studenterna går också den webbkurs om våld som NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna har tagit fram.
Mångårig samverkan med NCK
Eftersom sjuksköterskeprogrammet i Uppsala redan innehöll obligatoriska moment om våld innebar det nya kunskapsmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer enbart mindre förändringar.
– Vi skriver nu om kursplanerna och då lyfter vi in detta mål lite tydligare, säger Berit Thoudal.
Berit Thoudal har inte mött några särskilda reaktioner från studenterna, eller från kollegiet i samband med de nya examinationskraven. Det kan bero på att man sedan länge har en insikt kring våldets påverkan på hälsan och att NCK:s medverkan sedan många år tillbaka ger en kvalitetssäkring.
Studenter vill öva på att ställa frågor om våld
Nyexaminerade sjuksköterskan Johanna Boström uppskattar vad hon lärt sig om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer under utbildningen – men hade gärna lärt sig ännu mer.
Johanna Boström blev nyligen klar med sjuksköterskeutbildningen i Visby som ges av Uppsala universitet. Att sjuksköterskebristen innebär att nyexaminerade är eftertraktade på arbetsmarknaden visade sig snabbt. Fem dagar efter examen började hon sin första tjänst på kardiologavdelningen på Visby lasarett.
Vad tyckte du om de obligatoriska moment om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som ingick i er utbildning?
– Väldigt bra! Exempelvis var det bra att uppmärksamma att funktionshindrade är en utsatt grupp, säger Johanna Boström.
Det var många av studenterna som fick en aha-upplevelse av att våldet var så utbrett, enligt Johanna Boström. Både hon och hennes kursare hade gärna haft ännu mer undervisning om frågorna och i mer samlad form.
– Föreläsningarna satte igång väldigt många tankar, men som det var nu släppte man det till nästa gång.
En sak Johanna Boström önskar hade ingått i utbildningen är att träna på att ställa frågor om våld. Särskilt i de fall då man tror att något har hänt.
– Då behöver man öva.
Hon tror också att det skulle ha varit bra att ha träffat personer som varit utsatta.
– För det är svårt att förstå hur våldet normaliseras om man inte varit med om det.
Under termin fem valde Johanna Boström att läsa 7,5-poängskursen "Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer och dess inverkan på hälsan, inriktning mot hälso- och sjukvården". Det är en kurs hon är nöjd med, seminarierna och uppgifterna skapade fördjupad förståelse. Hon uppskattade även de studiebesök studenterna gjorde på bland annat Polismyndigheten, Länsstyrelsen och familjestödsenheter, som de sedan redovisade för varandra.
– Vi lärde oss också om hur myndigheter samverkar. Det behöver man också veta, så man vet var man ska vända sig med olika frågor.
Vad tycker du att du som sjuksköterska har för nytta av kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer?
– Jag vet hur viktigt det är att ställa frågor om våld och hur man ska göra det. Vikten av att få tala med patienten i enrum till exempel, då kanske man behöver säga att vi ska gå iväg och ta ett prov. Om de inte vill prata är det ändå viktigt att berätta att de kan vända sig till vården – och att alla patienter får frågor om det.
Finns det något ytterligare du skulle vilja att undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer innehöll?
– Det skulle vara bra att få en uppgift att få med sig ut på praktiken. Då skulle vi se vad det finns för riktlinjer och vad som görs. Det skulle också vara bra om det fanns med i något patientfall. Det är enklare än att bara läsa fakta och så brukar det öppna upp för diskussioner om hur man skulle gjort, säger Johanna Boström.
Lärande exempel – Webbstöd för lärosäten
-
Examination i att ställa frågor om våld
2023-12-01
Elin Ekholm håller i undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer på psykologprogrammet på Örebros universitet. Det som sticker ut är att hon examinerar studenterna i färdigheter, i hur man ställer frågor om våld.
-
Undervisar om ekonomiskt våld för blivande socionomer
2023-10-18
När Lars Evertsson undervisar socionomstudenterna på Mittuniversitetet i ekonomiskt våld visar han hur en normalfungerande ekonomisk situation, det välbekanta, kan förskjutas till det mer uppenbart ohållbara, det ekonomiska våldet.
-
Praktiska moment i undervisning om våld efterfrågas
2023-09-20
År 2018 infördes det nya examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. En ny studie från Jönköping University och Jämställdhetsmyndigheten har undersökt hur stor kunskap studenter på socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet har om våld och vad de tycker om undervisningen i ämnet.
-
Stort behov av utbildning för att införa examensmålet
2022-11-14
Engagemanget för att införa det nya examensmålet är stort på många lärosäten. Men samtidigt behövs ett omfattande kunskapsstöd, visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Samverkan redan under utbildningen
2022-11-03
Lär av, med och om varandra. På Hälsohögskolan vid Jönköping University samverkar studenter från olika yrkesprogram i utbildningen. Ett moment är inriktat på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Frida Liabäck är universitetsadjunkt på sjuksköterskeprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. Foto: Lukas Lennse -
Personal på juridisk institution har utbildats om våld
2022-10-11
Ledningens stöd var avgörande när samtliga medarbetare vid juristprogrammet vid Göteborgs universitet erbjöds utbildning i mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Wanna Svedberg Andersson är lektor i straffrätt och likabehandlingsrepresentant på juridiska institutionen. Foto: Sofia Sabel -
Heldag om våld för studenter på läkarprogram
2022-10-11
Vid läkarprogrammet vid Linköpings universitet består undervisningen om våld i nära relationer av teori, praktisk övning och gruppdiskussioner. Huvudmomentet är en heldagsutbildning, med syfte att presentera en bredd av perspektiv.
Johanna Simmons på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Foto: Karim Golestaneh -
Lärare med gedigen kunskap om våld undervisar juriststudenter
2022-10-03
På juristprogrammet vid Umeå universitet är det de ordinarie lärarna som undervisar i ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, inte externa experter. En stark forskarmiljö bidrar till legitimiteten.
Görel Granström är universitetslektor på juristprogrammet vid Umeå universitet. Foto: Malin Grönborg -
Studenternas kunskaper om våld utvecklas över terminerna
2022-09-26
På tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet är progression ett grundläggande begrepp i undervisningen om lärandemålet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Ämnet är komplext och behöver fördjupas över tid och i olika kursmoment.
Ann-Catrin André Kramer är programledare vid tandhygienistprogrammet vid Karlstads universitet. Foto: Helena Christerdotter -
Studenter på psykologprogrammet rustas för samtal om våld
2022-09-21
Genom färdighetsträning rustar Victoria Andrén studenterna på psykologprogrammet vid Uppsala universitet för framtida samtal om våld. Egen reflektion är ett centralt begrepp, både för studenter och lärare.
Victoria Andrén är PTP-studierektor och undervisar som extern föreläsare om våld på flera lärosäten. Foto: Mikael Wallerstedt -
Strimma om våld för sjuksköterskor
2022-06-13
På sjuksköterskeutbildningen i Uppsala får studenterna återkommande obligatorisk undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den så kallade strimman om våld har funnits med i utbildningen sedan 2007.
Berit Thoudal är biträdande programansvarig på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt -
"Ytterst relevant kunskap för socionomer"
2022-06-13
På socionomprogrammet i Jönköping ingår kunskapsmålet om våld i strimmor genom utbildningen. Men det var inte helt enkelt att utöka utbildningens innehåll.
Nina Åkerlund är lektor i socialt arbete på Jönköpings University. Foto: Elisabet Sandberg -
"Nu har jag mera tyngd när jag säger att våldet är viktigt"
2022-06-13
På fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet har kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ingått i utbildningen sedan 2011. Nu planeras ännu fler timmar för studenterna.
Anna Bjarnegård Sellius är fysioterapeut och utbildningskoordinator på fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet. Foto: Sofia Sabel -
Röd tråd genom hela tandläkarutbildningen
2022-06-13
För tandläkarstudenterna på Karolinska institutet i Stockholm löper undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som en röd tråd genom utbildningen.
Therese Kvist vid Institutionen för odontologi och universitetstandvården på KI. Foto: Staffan Claesson