Heldag om våld för studenter på läkarprogram
2022-10-11
Vid läkarprogrammet vid Linköpings universitet består undervisningen om våld i nära relationer av teori, praktisk övning och gruppdiskussioner. Huvudmomentet är en heldagsutbildning, med syfte att presentera en bredd av perspektiv.

Johanna Simmons är ansvarig för delar av undervisningen om våld i nära relationer på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Själv är hon läkare i geriatrik och forskar om våld mot äldre personer.
Läkarprogrammet i Linköping har länge bedrivit undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Det pågår för närvarande ett arbete med att se över undervisningen men hittills har varken upplägget eller mängden undervisningstimmar förändrats påtagligt i och med det nya examensmålet. Däremot anser Johanna Simmons att ämnesområdet tack vare examensmålet har fått en större dignitet hos universitetsledningen och bland studenterna.
– Det här är inget som går att prioritera bort. Det ska ingå. Vilket är viktigt när det är stor konkurrens om föreläsningsdagarna och alla lärare tycker att just deras ämne får för lite tid. Själv hade jag lätt kunnat göra en hel kurs om ämnet våld i nära relationer, säger hon.
Heldag om våld på termin tio
Huvudmomentet ligger på termin 10 och består av en heldag med undervisning om våld i nära relationer. Dagen startar med en basföreläsning och introduktion till ämnet och följs av föreläsningar samt gruppdiskussioner om våld mot barn, om hedersrelaterat våld och förtryck, om våld och missbruk samt om sexuellt våld och posttraumatisk stress. Medverkar gör också en kvinna som själv tidigare har varit utsatt för våld, och som berättar om sina egna erfarenheter av bemötandet i sjukvården. Ett givande inslag, berättar Johanna Simmons.
– Egen erfarenhet ger andra dimensioner. Naturligtvis är det viktigt att vara försiktig och noggrann i valet av person, så att inte personen själv far illa av att berätta om sina upplevelser. Under förutsättning att man hittar en sådan person, är det här något jag rekommenderar.
Olika perspektiv och aspekter av våld
Upplägget under temadagen har varierat något år från år, men själva grundupplägget har varit detsamma. Ambitionen är att studenterna ska komma i kontakt med flera olika perspektiv och aspekter på ämnet.
Att samla undervisningen på en och samma dag har för- och nackdelar. Fördelen är koncentrationen och intensiteten som uppstår. Det brukar bli en del bra och intressanta diskussioner, säger Johanna Simmons. Främsta nackdelen handlar om samma sak: att undervisningen sker under en enda dag.
– Det blir en intensiv dag på ett ganska tungt ämne. Vi håller just nu på att se över undervisningen och tanken är att ämnet framöver kommer komma in under fler terminer och bli mer integrerat i olika delar av undervisningen. Det gör att studenterna blir kontinuerligt påminda. Den grundläggande föreläsningen om vad våld är och sjukvårdens ansvar kommer då också komma in tidigare under utbildningen.
Typfall diskuteras i grupp under termin elva
Utöver temadagen kommer studenterna i kontakt med ämnet under ytterligare några tillfällen. Under termin 4 och 9 ligger en strimma i samtalskonst, med samtalsmetodik och patientkommunikation på schemat. I ett par av fallen som används då får studenterna öva på att möta en våldsutsatt patient. På termin 11 återkommer ämnet under den kliniska placeringen i geriatrik då olika typfall diskuteras i grupp. Ett av dem handlar om våld mot en äldre person.
– Sammantaget får studenterna teori, praktiska övningar och gruppdiskussioner, vilket jag ser som själva kärnmomenten. När vi nu åter arbetar igenom de olika utbildningsmomenten kommer samma grundmoment att finnas kvar, men mer återkommande under utbildningen.
Öva att ställa frågor på ett realistiskt sätt
Hon hade också gärna sett mer av praktiska övningar och berättar om ett forskningsprojekt hon ansvarar för där yrkesverksam vårdpersonal får utbildningen om våld mot äldre personer.
– I det projektet är arbete med dramapedagoger i så kallad forumteater en kärnkomponent. Det är uppenbart hur viktigt det är att på ett realistiskt sätt öva det man sedan förväntas göra, att ställa frågor om våld och hantera svaret.
Det kan av olika skäl vara svårt att få till liknande praktiska övningar på grundutbildningen, bland annat för att studenterna under andra halvan av utbildningen är utspridda i olika städer. Däremot tycker hon att lärarna blir bättre och bättre på att vara konkreta i själva undervisningen.
– Jag själv och många av de andra som undervisar är själva kliniskt aktiva och försöker ge konkreta råd baserat på både teori och klinisk erfarenhet. Det är uppskattat av studenterna.
Lärande exempel – Webbstöd för lärosäten
-
Praktiska moment i undervisning om våld efterfrågas
2023-09-20
År 2018 infördes det nya examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. En ny studie från Jönköping University och Jämställdhetsmyndigheten har undersökt hur stor kunskap studenter på socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet har om våld och vad de tycker om undervisningen i ämnet.
-
Stort behov av utbildning för att införa examensmålet
2022-11-14
Engagemanget för att införa det nya examensmålet är stort på många lärosäten. Men samtidigt behövs ett omfattande kunskapsstöd, visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Samverkan redan under utbildningen
2022-11-03
Lär av, med och om varandra. På Hälsohögskolan vid Jönköping University samverkar studenter från olika yrkesprogram i utbildningen. Ett moment är inriktat på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Frida Liabäck är universitetsadjunkt på sjuksköterskeprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. Foto: Lukas Lennse -
Personal på juridisk institution har utbildats om våld
2022-10-11
Ledningens stöd var avgörande när samtliga medarbetare vid juristprogrammet vid Göteborgs universitet erbjöds utbildning i mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Wanna Svedberg Andersson är lektor i straffrätt och likabehandlingsrepresentant på juridiska institutionen. Foto: Sofia Sabel -
Heldag om våld för studenter på läkarprogram
2022-10-11
Vid läkarprogrammet vid Linköpings universitet består undervisningen om våld i nära relationer av teori, praktisk övning och gruppdiskussioner. Huvudmomentet är en heldagsutbildning, med syfte att presentera en bredd av perspektiv.
Johanna Simmons på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Foto: Karim Golestaneh -
Lärare med gedigen kunskap om våld undervisar juriststudenter
2022-10-03
På juristprogrammet vid Umeå universitet är det de ordinarie lärarna som undervisar i ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, inte externa experter. En stark forskarmiljö bidrar till legitimiteten.
Görel Granström är universitetslektor på juristprogrammet vid Umeå universitet. Foto: Malin Grönborg -
Studenternas kunskaper om våld utvecklas över terminerna
2022-09-26
På tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet är progression ett grundläggande begrepp i undervisningen om lärandemålet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Ämnet är komplext och behöver fördjupas över tid och i olika kursmoment.
Ann-Catrin André Kramer är programledare vid tandhygienistprogrammet vid Karlstads universitet. Foto: Helena Christerdotter -
Studenter på psykologprogrammet rustas för samtal om våld
2022-09-21
Genom färdighetsträning rustar Victoria Andrén studenterna på psykologprogrammet vid Uppsala universitet för framtida samtal om våld. Egen reflektion är ett centralt begrepp, både för studenter och lärare.
Victoria Andrén är PTP-studierektor och undervisar som extern föreläsare om våld på flera lärosäten. Foto: Mikael Wallerstedt -
Strimma om våld för sjuksköterskor
2022-06-13
På sjuksköterskeutbildningen i Uppsala får studenterna återkommande obligatorisk undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den så kallade strimman om våld har funnits med i utbildningen sedan 2007.
Berit Thoudal är biträdande programansvarig på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt -
"Ytterst relevant kunskap för socionomer"
2022-06-13
På socionomprogrammet i Jönköping ingår kunskapsmålet om våld i strimmor genom utbildningen. Men det var inte helt enkelt att utöka utbildningens innehåll.
Nina Åkerlund är lektor i socialt arbete på Jönköpings University. Foto: Elisabet Sandberg -
"Nu har jag mera tyngd när jag säger att våldet är viktigt"
2022-06-13
På fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet har kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ingått i utbildningen sedan 2011. Nu planeras ännu fler timmar för studenterna.
Anna Bjarnegård Sellius är fysioterapeut och utbildningskoordinator på fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet. Foto: Sofia Sabel -
Röd tråd genom hela tandläkarutbildningen
2022-06-13
För tandläkarstudenterna på Karolinska institutet i Stockholm löper undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som en röd tråd genom utbildningen.
Therese Kvist vid Institutionen för odontologi och universitetstandvården på KI. Foto: Staffan Claesson