Personal på juridisk institution har utbildats om våld
2022-10-11
Ledningens stöd var avgörande när samtliga medarbetare vid juristprogrammet vid Göteborgs universitet erbjöds utbildning i mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Våren 2022 gick personalen på juridiska institutionen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet en högskolepedagogisk kurs i mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Alla medarbetare inom kategorierna lärare, forskare, doktorander, amanuenser och administrativ personal fick erbjudande om att gå utbildningen.
Syftet var att skapa en gemensam kunskapsgrund på institutionen.
– Det är nödvändigt för att vi ska kunna föra samtal och leva upp till de krav som finns på oss i och med examensmålet, säger Wanna Svedberg Andersson, lektor i straffrätt och likabehandlingsrepresentant på institutionen.
Utbildningen, som var en heldag, förlades digitalt på två halvdagar. Dessa gavs med två alternativa datum för att så många som möjligt skulle ha möjlighet att medverka.
– Med tanke på att de flesta har ett pressat schema var det viktigt med ett koncentrerat och lättillgängligt upplägg, säger Wanna Svedberg Andersson.
Avgörande att ledningen stod bakom initiativet
Kursen var framtagen av Jämställdhetsmyndigheten och Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet. Den var särskilt anpassad för just juristutbildningen och gav en introduktion till kunskapsområdet och tog upp pedagogiska processer, anpassad didaktik och tankar kring implementering av kursmålen. Som förberedelse uppmanades deltagarna att gå NCK:s introduktionskurs ”Webbkurs om våld”.
Utbildningen var frivillig men uppmaningen från ledningen att gå den var tydlig. Det var ledningen som skickade ut information om och inbjudan till utbildningen.
– Att ledningen stöttade var en stark och viktig signal, och att inbjudan gick ut till samtliga medarbetare signalerade att kompetensen är värdefull för alla, säger Wanna Svedberg Andersson.
Det ursprungliga initiativet till en gemensam utbildning kom från henne själv. Det var hon som tog den första kontakten med Jämställdhetsmyndigheten och frågade om de kunde hjälpa till att ordna en grundläggande och skräddarsydd utbildning för kollegiet. Vilket hon fick ett positivt svar på. I nästa steg presenterade hon idén för ledningen på institutionen, som direkt valde att stå bakom projektet.
– Om ett sådant här arbete ska bli effektivt är det avgörande att ledningen är med på banan. Kunskapsförmedlingen kan inte hänga på enstaka eldsjälar utan måste vara en del av strukturen. Vår ledning visade tydligt att det här är en kompetens som de vill att personalen ska ha, säger Wanna Svedberg Andersson.
I slutänden rustas studenterna för att göra skillnad
Mikael Baaz är prefekt vid Juridiska institutionen.
– Det här är ett viktigt kunskapsområde för blivande jurister och ett område som flera säkert kommer att, i olika egenskaper, arbeta med framöver, säger han.
Hans förhoppning är att utbildningen ska leda till en ökad medvetenhet om problemet bland kolleger och studenter och att de studenter som lämnar juristutbildningen vid Göteborgs universitet är väl rustade att arbeta med en samhällsfråga av stor betydelse.
– Att våra studenter, när de är färdigutbildade, kan göra skillnad och påverka samhället till det bättre.
Särskilt fokus på utveckla examensmålet
Juristutbildningen vid Handelshögskolan i Göteborg håller just nu på att ses över och ska lanseras i sin nya version läsåret 2024. I samband med det arbetet har ledningen för avsikt att tillsätta en grupp med särskilt fokus på att utveckla examensmålet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Progression är ett ledord. Att kunskapen ska integreras i undervisningen och byggas på steg för steg genom programmet.
– Kunskapen ska vara en naturlig del av undervisningen, inte något som läggs till utöver, säger Wanna Svedberg Andersson.
Lärande exempel – Webbstöd för lärosäten
-
Praktiska moment i undervisning om våld efterfrågas
2023-09-20
År 2018 infördes det nya examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. En ny studie från Jönköping University och Jämställdhetsmyndigheten har undersökt hur stor kunskap studenter på socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet har om våld och vad de tycker om undervisningen i ämnet.
-
Stort behov av utbildning för att införa examensmålet
2022-11-14
Engagemanget för att införa det nya examensmålet är stort på många lärosäten. Men samtidigt behövs ett omfattande kunskapsstöd, visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Samverkan redan under utbildningen
2022-11-03
Lär av, med och om varandra. På Hälsohögskolan vid Jönköping University samverkar studenter från olika yrkesprogram i utbildningen. Ett moment är inriktat på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Frida Liabäck är universitetsadjunkt på sjuksköterskeprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. Foto: Lukas Lennse -
Personal på juridisk institution har utbildats om våld
2022-10-11
Ledningens stöd var avgörande när samtliga medarbetare vid juristprogrammet vid Göteborgs universitet erbjöds utbildning i mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Wanna Svedberg Andersson är lektor i straffrätt och likabehandlingsrepresentant på juridiska institutionen. Foto: Sofia Sabel -
Heldag om våld för studenter på läkarprogram
2022-10-11
Vid läkarprogrammet vid Linköpings universitet består undervisningen om våld i nära relationer av teori, praktisk övning och gruppdiskussioner. Huvudmomentet är en heldagsutbildning, med syfte att presentera en bredd av perspektiv.
Johanna Simmons på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Foto: Karim Golestaneh -
Lärare med gedigen kunskap om våld undervisar juriststudenter
2022-10-03
På juristprogrammet vid Umeå universitet är det de ordinarie lärarna som undervisar i ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, inte externa experter. En stark forskarmiljö bidrar till legitimiteten.
Görel Granström är universitetslektor på juristprogrammet vid Umeå universitet. Foto: Malin Grönborg -
Studenternas kunskaper om våld utvecklas över terminerna
2022-09-26
På tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet är progression ett grundläggande begrepp i undervisningen om lärandemålet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Ämnet är komplext och behöver fördjupas över tid och i olika kursmoment.
Ann-Catrin André Kramer är programledare vid tandhygienistprogrammet vid Karlstads universitet. Foto: Helena Christerdotter -
Studenter på psykologprogrammet rustas för samtal om våld
2022-09-21
Genom färdighetsträning rustar Victoria Andrén studenterna på psykologprogrammet vid Uppsala universitet för framtida samtal om våld. Egen reflektion är ett centralt begrepp, både för studenter och lärare.
Victoria Andrén är PTP-studierektor och undervisar som extern föreläsare om våld på flera lärosäten. Foto: Mikael Wallerstedt -
Strimma om våld för sjuksköterskor
2022-06-13
På sjuksköterskeutbildningen i Uppsala får studenterna återkommande obligatorisk undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den så kallade strimman om våld har funnits med i utbildningen sedan 2007.
Berit Thoudal är biträdande programansvarig på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt -
"Ytterst relevant kunskap för socionomer"
2022-06-13
På socionomprogrammet i Jönköping ingår kunskapsmålet om våld i strimmor genom utbildningen. Men det var inte helt enkelt att utöka utbildningens innehåll.
Nina Åkerlund är lektor i socialt arbete på Jönköpings University. Foto: Elisabet Sandberg -
"Nu har jag mera tyngd när jag säger att våldet är viktigt"
2022-06-13
På fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet har kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ingått i utbildningen sedan 2011. Nu planeras ännu fler timmar för studenterna.
Anna Bjarnegård Sellius är fysioterapeut och utbildningskoordinator på fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet. Foto: Sofia Sabel -
Röd tråd genom hela tandläkarutbildningen
2022-06-13
För tandläkarstudenterna på Karolinska institutet i Stockholm löper undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som en röd tråd genom utbildningen.
Therese Kvist vid Institutionen för odontologi och universitetstandvården på KI. Foto: Staffan Claesson