Samverkan redan under utbildningen
2022-11-03
Lär av, med och om varandra. På Hälsohögskolan vid Jönköping University samverkar studenter från olika yrkesprogram i utbildningen. Ett moment är inriktat på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Interprofessionellt lärande, IPL, innebär att studenter från olika professionsutbildningar, vars vägar kommer att korsas i ett framtida yrkesliv, läser vissa moment tillsammans och lär av varandra.
Att samarbeta redan under utbildningen ger värdefulla erfarenheter att ta med sig ut i arbetslivet, menar Frida Liabäck, universitetsadjunkt på sjuksköterskeprogrammet vid Hälsohögskolan.
– Det ger inblickar i och en förståelse för varandras professioner. Vad gör du och vad gör jag? På kort sikt handlar det om ett tillfälle för studenterna att processa sin kunskap, på lång sikt om en förbättrad vård. Hur samverkar vi för att patienten ska få en god och säker vård?
Interprofessionellt lärande om våld
IPL sker i olika lärandemoment och i olika konstellationer av program vid Hälsohögskolan. Sedan 2020 finns IPL våld, ett interprofessionellt lärande inom området mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Momentet inbegriper studenter från sjuksköterske-, socionom-, tandhygienist- och röntgensjuksköterskeprogrammen. Det kom till som en följd av det nya examensmålet och behovet av att tydligare föra in kunskaper om mäns våld mot kvinnor i undervisningen.
Att det blev just i form av IPL var lärarnas initiativ.
– Vi såg det som en möjlighet för våra studenter att arbeta mer tillsammans. Att vi kunde dra nytta av och hjälpa varandra. Vi har en stark vi-känsla i vårt lärarlag och försöker hitta olika sätt att samarbeta, säger Frida Liabäck.
Fyra delmoment om våld
IPL våld består av fyra delmoment: förberedelser, temadag, gruppuppgift samt examinerande seminarium.
Som förberedelse går studenterna den digitala introduktionskursen Webbkurs om våld, som ger grundläggande kunskaper inom området. Temadagen består av föreläsningar om våld ur olika perspektiv och av både interna och externa föreläsare. Exakt hur dagen är upplagd varierar termin från termin. Under pandemin var den digital, men från och med hösten 2022 sker den helt på plats i Jönköping. Något som Frida Liabäck ser fram emot.
– Diskussionerna och interaktionen blir bättre när man träffas på riktigt.
Några veckor senare är det dags för gruppuppgiften. Lärarna delar in studenterna i tvärprofessionella grupper i vilka alla programmen är representerade. Blandning och spridning är centralt för att uppgiften ska falla väl ut. Varje grupp tar sig an ett fall där våld finns med i bilden. Fallet kan till exempel gälla en äldre person på ett demensboende, en våldsutsatt person inom primärvården, våldsmisstanke på akuten eller en hotsituation på en arbetsplats.
– Bemötandet är i centrum. Hur bemöter vi den här patienten, både i den egna rollen och i samverkan med andra? Det blir ett tillfälle för att placera sin specifika professionskunskap i en kontext, säger Frida Liabäck.
Examinering i form av rollspel
Gruppuppgiften redovisas och examineras på seminariet i form av ett rollspel eller en inspelning av scenariot. inspelad film. Varje redovisning är 30 minuter lång, och ska även inkludera diskussioner med övriga seminariedeltagare.
Momentet IPL våld ligger sent i utbildningen, under studenternas sista termin på respektive program. Skälet är att studenterna behöver en gedigen baskunskap för att kunna tillgodogöra sig kunskapen på bästa vis.
– I slutet av utbildningen har man erfarenheter av att möta patienter och har sett hur vården är utformad. I det här momentet får studenterna möjlighet att koppla samman sina kunskaper, säger Frida Liabäck.
Tips
-
Koordinator. På Jönköping University finns en särskild IPL-koordinator som har hand om det praktiska runt momentet, som till exempel bokar tider och lokaler. Koordinatorns funktion är viktig för att samarbetet mellan olika program ska fungera.
-
Avsätt tid. Var noga med att avsätta tid för gruppuppgiften och på så vis ge studenterna goda förutsättningar att lyckas. Kontrollera att det inte ligger en tenta eller något annat som distraherar i direkt anslutning till grupparbetet.
-
Ett lagarbete. På JU har det varit en framgångsfaktor att lärarna har en stark vi-känsla och arbetar med momentet som ett team. En särskild projektgrupp med en lärare från varje program träffas regelbundet. När lärarna samarbetar över professionsgränserna blir det en tydlig signal för studenterna att samverkan sker i alla led.
- Studenthälsan. I samband med momentet är det bra att involvera studenthälsan. Ämnet kan väcka känslor och tankar, som behöver tas om hand.
Lärande exempel – Webbstöd för lärosäten
-
Praktiska moment i undervisning om våld efterfrågas
2023-09-20
År 2018 infördes det nya examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. En ny studie från Jönköping University och Jämställdhetsmyndigheten har undersökt hur stor kunskap studenter på socionomprogrammet och sjuksköterskeprogrammet har om våld och vad de tycker om undervisningen i ämnet.
-
Stort behov av utbildning för att införa examensmålet
2022-11-14
Engagemanget för att införa det nya examensmålet är stort på många lärosäten. Men samtidigt behövs ett omfattande kunskapsstöd, visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Samverkan redan under utbildningen
2022-11-03
Lär av, med och om varandra. På Hälsohögskolan vid Jönköping University samverkar studenter från olika yrkesprogram i utbildningen. Ett moment är inriktat på mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Frida Liabäck är universitetsadjunkt på sjuksköterskeprogrammet vid Hälsohögskolan i Jönköping. Foto: Lukas Lennse -
Personal på juridisk institution har utbildats om våld
2022-10-11
Ledningens stöd var avgörande när samtliga medarbetare vid juristprogrammet vid Göteborgs universitet erbjöds utbildning i mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Wanna Svedberg Andersson är lektor i straffrätt och likabehandlingsrepresentant på juridiska institutionen. Foto: Sofia Sabel -
Heldag om våld för studenter på läkarprogram
2022-10-11
Vid läkarprogrammet vid Linköpings universitet består undervisningen om våld i nära relationer av teori, praktisk övning och gruppdiskussioner. Huvudmomentet är en heldagsutbildning, med syfte att presentera en bredd av perspektiv.
Johanna Simmons på läkarprogrammet vid Linköpings universitet. Foto: Karim Golestaneh -
Lärare med gedigen kunskap om våld undervisar juriststudenter
2022-10-03
På juristprogrammet vid Umeå universitet är det de ordinarie lärarna som undervisar i ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer, inte externa experter. En stark forskarmiljö bidrar till legitimiteten.
Görel Granström är universitetslektor på juristprogrammet vid Umeå universitet. Foto: Malin Grönborg -
Studenternas kunskaper om våld utvecklas över terminerna
2022-09-26
På tandhygienistprogrammet vid Karlstad universitet är progression ett grundläggande begrepp i undervisningen om lärandemålet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Ämnet är komplext och behöver fördjupas över tid och i olika kursmoment.
Ann-Catrin André Kramer är programledare vid tandhygienistprogrammet vid Karlstads universitet. Foto: Helena Christerdotter -
Studenter på psykologprogrammet rustas för samtal om våld
2022-09-21
Genom färdighetsträning rustar Victoria Andrén studenterna på psykologprogrammet vid Uppsala universitet för framtida samtal om våld. Egen reflektion är ett centralt begrepp, både för studenter och lärare.
Victoria Andrén är PTP-studierektor och undervisar som extern föreläsare om våld på flera lärosäten. Foto: Mikael Wallerstedt -
Strimma om våld för sjuksköterskor
2022-06-13
På sjuksköterskeutbildningen i Uppsala får studenterna återkommande obligatorisk undervisning om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den så kallade strimman om våld har funnits med i utbildningen sedan 2007.
Berit Thoudal är biträdande programansvarig på sjuksköterskeprogrammet vid Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt -
"Ytterst relevant kunskap för socionomer"
2022-06-13
På socionomprogrammet i Jönköping ingår kunskapsmålet om våld i strimmor genom utbildningen. Men det var inte helt enkelt att utöka utbildningens innehåll.
Nina Åkerlund är lektor i socialt arbete på Jönköpings University. Foto: Elisabet Sandberg -
"Nu har jag mera tyngd när jag säger att våldet är viktigt"
2022-06-13
På fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet har kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ingått i utbildningen sedan 2011. Nu planeras ännu fler timmar för studenterna.
Anna Bjarnegård Sellius är fysioterapeut och utbildningskoordinator på fysioterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet. Foto: Sofia Sabel -
Röd tråd genom hela tandläkarutbildningen
2022-06-13
För tandläkarstudenterna på Karolinska institutet i Stockholm löper undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer som en röd tråd genom utbildningen.
Therese Kvist vid Institutionen för odontologi och universitetstandvården på KI. Foto: Staffan Claesson