
Webbstöd för vården
Ett kompetensstöd för hälso- och sjukvårdens och tandvårdens arbete mot våld i nära relationer samt stöd till våldsutsatta.
SEXIT – en metod för att identifiera vålds- och sexuellt riskutsatta unga
LÄRANDE EXEMPEL Sjölins Gymnasium i Stockholm använder metoden SEXIT vid sina hälsosamtal. SEXIT används för att underlätta samtal om riskbeteende och utsatthet av våld hos ungdomar i åldern 13-24 år. Kristin Björfelt är skolsköterska på Sjölins gymnasium.

Föreskrifter om våld i nära relationer
REGELVERK Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) om våld i nära relationer reglerar kommunernas arbete för våldsutsatta och med våldsutövare. Författningen riktar sig till socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården och den nya trädde i kraft den 1 november 2022.
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer, HSLF-FS 2022:39 (pdf, 2022)
I meddelandebladet nr 3/2022 redogör Socialstyrelsen för ändringarna.
Se bortom heteronormen i mötet med patient

FAKTA I mötet med klienter eller patienter som är utsatta för våld är det viktigt att yrkesverksamma ser bortom heteronormen. Ett bemötande som förutsätter en viss sexuell läggning eller sexuell identitet kan uppfattas som både diskriminerande och kränkande.
Intervju med Suzann Larsdotter som är utredare på NCK och sexolog med många års erfarenhet av att möta personer som lever i hbtqi-relationer
Myndigheternas arbete mot våld samlat på ett ställe
Sverige har sedan 2017 en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Nu finns myndigheternas arbete mot våld samlat i en sökbar webbresurs som Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram. Över 300 uppdrag har kartlagts i syfte att öka kunskapen om insatser som görs och underlätta erfarenhetsutbyte mellan olika aktörer.
Inspireras av lärande exempel från vården
Lär dig mer om att ställa frågor om våld

UTBILDNING När du ställer frågor om våld kan du upptäcka våldsutsatthet och förstå sådant som kan ha orsakat patientens ohälsa. Lär dig mer om hur du kan ställa frågor med hjälp av utbildningsfilmerna från olika vårdsituationer.
Tolv utbildningsfilmer för vården om att ställa frågor om våld
Syntolkade versioner av utbildningsfilmerna om att ställa frågor om våld
PTSD kan kopplas till utsatthet för våld
HÄLSA Av de patienter som får diagnosen posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, är det en stor andel som har varit utsatta för våld i nära relation.
Intervju med Ylva Ginsberg vid Socialstyrelsen
Intervju med Cecilia Fredlund vid Linköpings universitet

Om du blir kallad att vittna

REGELVERK Anställda i vården blir ibland kallade att vittna i domstol. Att vittna är en skyldighet och det finns tydliga regler för när vårdsekretessen får brytas.
Mer fakta om att bli kallad att vittna
Intervju med Åsa Witkowski på NCK om att som vårdpersonal bli kallad att vittna
Intervju med kammaråklagare Liselott Herschend
Ladda ner och sprid filmen!
Samtalen till den nationella stödtelefonen till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 ökar stadigt. Du vet väl om att även yrkesverksamma kan ringa för att få råd?
Hjälp till att sprida numret ytterligare! Ladda hem informationsfilmen, den finns på en rad olika språk. Filmen är anpassad för sociala medier samt väntrums-tv i en mycket kort version (10 sekunder).
Nedladdningsbar informationsfilm om Kvinnofridslinjen
I samverkan med Socialstyrelsen

Webbstöd för vården är resultatet av ett regeringsuppdrag och har utvecklats av NCK i samverkan med Socialstyrelsen.
Regeringsuppdraget att ta fram nationellt kompetensstöd