Hälso- och sjukvårdens ansvar för våldsutsatta patienter

Vården har ett tydligt ansvar när det gäller att upptäcka och identifiera patienter som är utsatta för våld samt att ge ett adekvat medicinskt och psykosocialt omhändertagande.
Hälso- och sjukvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård, enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). För att kunna uppnå god och adekvat vård måste orsaken till de symtom som patienten söker för identifieras. Utsatthet för våld kan vara en sådan orsak.
Enligt Socialstyrelsen ska varje vårdgivare fastställa de rutiner som behövs för att utveckla och säkra kvaliteten i arbetet med våldsutsatta och barn som bevittnat våld. Vidare ska vårdgivaren fastställa rutiner för när och hur personalen ska ställa frågor om våld för att kunna upptäcka våldsutsatta och barn som bevittnat våld som behöver vård. Vårdgivaren bör se till att personalen har kunskap om våld och andra övergrepp av eller mot närstående för att kunna ge god vård.
Hälso- och sjukvårdens ansvar
Socialstyrelsens föreskrifter om våld
REGELVERK Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer, HSLF-FS 2022:39, ska tillämpas i socialnämnds och i vårdgivares arbete med barn och vuxna som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående samt med barn som har bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot närstående.
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer (HSLF-FS 2022:39) (pdf)
Reviderad handbok om våld

Socialstyrelsen har reviderat handboken "Våld i nära relationer". Handboken ger stöd för tillämpningen av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2022:39) och det övriga regelverk som gäller för arbetet med våld i nära relationer.
Socialstyrelsen om att fråga på rutin
PRAKTISKT STÖD Socialstyrelsens rekommendationer om att ställa rutinmässiga frågor till patienter inom hälso- och sjukvården och tandvården finns samlad i en vägledning som gavs ut 2014. Den syftar till att öka förutsättningarna inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten att upptäcka våldsutsatthet.
Systematisk uppföljning kan ge underlag för verksamhetsutveckling

REGELVERK Inom hälso- och sjukvården ska kvaliteten i verksamheten systematiskt och fortlöpande utvecklas. Det anger Hälso- och sjukvårdslagen. En systematisk uppföljning av vårdinsatser underlättar för verksamheter att möta lagkravet.
Socialstyrelsens material om systematisk uppföljning i hälso- och sjukvård och tandvård (pdf, 2021)
Fyra framgångsfaktorer för arbetet
FAKTA Kunskap, rutiner, kontinuerlig uppföljning och samverkan. Det är fyra grundläggande faktorer i arbetet med att omhänderta patienter som utsatts för våld och utgör tillsammans NCK:s "Uppsalamodellen". I NCK:s rapport "Uppsalamodellen – att möta våldsutsatta kvinnor inom hälso och sjukvården" beskrivs hur omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor inom Region Uppsala har utvecklats.
NCK:s rapport "Uppsalamodellen" (pdf, 2017)
Sammanfattning av NCK:s rapport "Uppsalamodellen"
