Daglig avstämning på akuten om barn som far illa
2018-06-08
Vid dagliga avstämningsmöten på barnakuten på Huddinge sjukhus uppmärksammas barn som misstänks fara illa. Rutinen lever kvar från Huddingeprojektet om våld i nära relationer som genomfördes för fyra år sedan. Syftet är att upptäcka barn som far illa och bli bättre på att göra orosanmälningar till socialtjänsten.

finns samlade i en pärm som är lätt tillgänglig för personalen på barnakuten.
Genom att personalen vinner föräldrarnas förtroende och samarbetar med dem underlättas vården av barn som kommer till akuten. Samtidigt kan det bli svårare att se att det finns barn som far illa, och kanske till och med utsätts för våld av en förälder.
– Men när personalen får ett tillfälle att prata om det här gemensamt blir det okej att tänka tanken. Det kan vara att barnet beter sig konstigt eller har en märklig relation till föräldrarna som gör att man reagerar, berättar läkaren Stefan Rune.
Vid det dagliga avstämningsmötet på eftermiddagen finns därför frågan: ”Har vi uppmärksammat de barn som far illa?” med som en punkt. Det ger den grupp med läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som jobbat tillsammans under dagen ett tillfälle att reflektera och diskutera.
– Det betyder att vi tänker till under dagen och kanske gör saker vi annars inte hade gjort. Men också att vi görs uppmärksamma på att det här inte är någonting vi får glömma bort. Hur jobbigt det än är måste vi tänka att det faktiskt förekommer att föräldrar gör sina barn illa, säger sjuksköterskan Lina Ringman Andersson.
Grundkunskap om våld till alla
Hon och Lisa Skotte, specialistsjuksköterska barn och ungdom, har tagit på sig ett särskilt ansvar för frågorna. Den här dagen har de planeringsdag och går igenom pärmen med de lokala rutinerna och andra viktiga dokument som alltid ska finnas tillgänglig. Lisa Skotte var med redan när Huddingeprojektet genomfördes på akutmottagningen. Våren 2019 planeras det för ytterligare utbildningar om våld i nära relationer.
– Alla bör ha en grund men det går inte att hålla sig ajour med allt utan vi behöver spetskompetens också. Därför är det bra att jag och Lina har fått det här ansvaret.
Korta möten med patienter försvårar
En särskild svårighet på akuten är att det blir så snabba möten med patienterna.
– Det händer att man får en känsla och ofta är det något med anknytningen som gör att man börjar fundera. Det kan vara ganska små tecken och det är inte lätt att veta ”ska jag spinna vidare på det här”, säger Lina Ringman Andersson.

till socialtjänsten är en skyldighet
som personalen har.
Även Stefan Rune betonar att det kan vara knepigt att göra en bedömning på den korta tid det handlar om.
– Vi träffar många barn och säkert även många utsatta barn. Vi borde kanske göra fler orosanmälningar än vi gör. Om vi pratar om det tillsammans så blir steget dit inte så långt.
– Vi kan även behöva förklara för föräldrar att vi kan sköta hälsan åt ditt barn men om ni behöver annan hjälp och stöd så finns det andra experter på det inom socialtjänsten, säger Stefan Rune.
Öppna utbildningstillfällen fungerade på akuten
Catharina Ahlsten som numera är vårdutvecklingsledare för våld i nära relation på Stockholms läns landsting och även arbetar vid barnskyddsteamet var projektledare för Huddingeprojektet. Hon påpekar att det krävs flexibilitet för att en utbildningssatsning ska fungera på en akutmottagning.
– Vi hade först en heldag vid tre tillfällen. Sedan ”boade” vi in oss i personalrummet och pratade om barn, äldre och hedersrelaterat våld över en frukost. Mötena började halvsju på morgonen så att även nattpersonalen kunde komma och vi körde tills alla hade haft möjlighet att vara med. Om det gick ett larm fick vi avbryta och senare på förmiddagen hade vi workshops i personalrummet.
På den här tiden var akutmottagningen för barn och vuxna gemensam och personalen fick även tillfälle att träffa representanter för polis, socialtjänst och kuratorer. Att de dagliga avstämningarna, som infördes i samband med Huddingeprojektet, har levt kvar på det som nu är en renodlad barnakut gläder Catharina Ahlsten.
– Vi lyfte in det som en stående fråga och det har fungerat väldigt bra.
Webbstödets sida om lagkravet att anmäla misstanke om barn som far illa till socialtjänsten
Lärande exempel om arbetet mot våld i nära relationer
-
SEXIT – en metod för att identifiera vålds- och sexuellt riskutsatta unga
2023-06-29
Metoden SEXIT underlättar samtal om riskbeteende och utsatthet av våld bland ungdomar. Frågeformuläret har gett ny dimension på hälsosamtalet och visar eleverna att skolans skolhälsovård är en trygg plats för att prata om svåra frågor och upplevelser.
Kristin Björfelt, skolsköterska på Sjölins gymnasium, barnsjuksköterska och psykiatrisjuksköterska.
Foto: Jonas Thorleifsson. -
Utsatta för människohandel får vård på hälsocentral
2023-01-20
Björknäs hälsocentral i Boden möter patienter som har varit utsatta för prostitution och människohandel. Genom en nära samverkan med regionkoordinatorerna slussas patienterna till flyktingmedicinska enheten för specialistvård.
Maria Andersson är hälso- och sjukvårdskurator vid hälsocentralen i Boden. Foto: Mats Engfors -
Samverkan för samisk hälsa
2022-05-19
Sofia Kling och Anna Kråik Åström är delaktiga i Kunskapsnätverket för samisk hälsa. Foto: Sandra Pettersson. Kunskapsnätverket för samisk hälsa arbetar med att säkerställa en god hälsa och en vård på lika villkor för samer. I nätverket ingår Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Dalarna, Sametinget och ett flertal samiska organisationer.
-
Bred samverkan för våldsutsatta i Region Jämtland Härjedalen
2022-03-14
Region Jämtland Härjedalen har en betydelsefull roll i samverkansprojektet ”Operation Norrsken”. I en så kallad samrådsgrupp samlas företrädare från region, kommun och polis för att ge våldsutsatta vuxna ett effektivare stöd. Nu satsar projektet på att nå fler medarbetare inom vården.
-
Spårsäkring efter sexuellt övergrepp självklart att erbjuda i Västerbotten
2022-02-23
Tydliga rutiner, utbildning av ny personal och handledning om det behövs. I Region Västerbotten erbjuder läkarna sedan många år tillbaka spårsäkring till patienter som utsatts för sexuella övergrepp. Undersökningen görs med spårsäkringssatsen som utvecklats av NCK vid Uppsala universitet och Nationellt forensiskt centrum.
Elin Collins är specialistläkare i obstetrik och gynekologi. Foto: Malin Grönborg -
Minnesmottagningen möter både utsatta och förövare
2021-11-04
Till Minnes- och geriatrikmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer patienter som både kan vara våldsutsatta och förövare. En demenssjukdom kan ligga bakom våld i nära relationer på olika sätt.
-
Frågor om våld ställs på Sophiahemmet Rehab Center
2021-11-04
Klienter som kommer till Sophiahemmet Rehab Center i Stockholm och Göteborg bör numera få frågor om utsatthet för våld vid första besöket. Sedan hösten 2020 finns en rekommendation för de anställda om att frågorna ska ställas på rutin. I slutet av året ska arbetet följas upp.
-
Folktandvården i Uppsala frågar patienter om våld
2021-10-14
Folktandvården i Region Uppsala har utbildat alla medarbetare om utsatthet för våld. Totalt 600 personer har gått ”Webbkurs om våld” under våren 2021 och nu kan samtliga vuxna patienter få frågor om våldsutsatthet. Satsningen är en del av regionens nollvision för våld i nära relation.
-
Allt fler studenter går webbkursen
2021-08-30
Antalet studenter som genomfört webbkursen om våld har ökat stadigt de senaste åren. Hittills har fler än 9 600 studenter genomfört kursen.
-
”Våld mot mamman innebär en risk för barnens hälsa”
2021-04-28
Barnhälsovården, BHV, i Region Örebro län och Region Värmland ställer frågor om utsatthet för våld på rutin till alla mammor. Regionerna har arbetat strategiskt för att även nå fler kvinnor med annan etnisk bakgrund än svensk.
-
Kunskap om våld ökar patientsäkerheten hos 1177
2020-08-21
Medarbetare på sjukvårdsrådgivningen 1177 VPT i Region Halland får utbildning om våld tillsammans med ambulanssjukvården, sjukresor samt handläggare inom färdtjänst. I Region Uppsala har utbildningsinsatser av medarbetare på 1177 lett till att rutiner för hanteringen av sekretess har tagits fram.
Carola Söderberg på 1177 i Region Halland. Foto: Jonas Arneson -
Folktandvården frågar personal om våld inför hemarbete
2020-06-11
Många anställda arbetar hemifrån under coronapandemin i enlighet med de råd som Folkhälsomyndigheten har gett. Men att sitta hemma innebär en förändrad arbetsmiljö och risk för isolering. På Folktandvårdens kansli i Region Västernorrland har de anställda svarat på frågor, bland annat om det finns något som gör att de inte kan arbeta hemifrån.
-
Familjecentralen frågar om våld efter kurs
2020-02-05
Hela personalstyrkan på familjecentralen i Bålsta i Håbo kommun har gått Webbkurs om våld. Gruppen består av olika professioner vilket berikade utbildningen, enligt initiativtagare Hanna Eklund som är barnmorska och samordnare för verksamheten.
-
Nyanställda i vården utbildas om våldsutsatthet
2019-12-02
På avdelningen för geriatrisk och neurologisk rehabilitering på Akademiska sjukhuset i Uppsala får alla nya medarbetare gå NCK:s webbaserade introduktionskurs om våld, sedan ett år tillbaka.
– Det är den mest intressanta kursen för nyanställda, säger Hanna Barck som jobbar som fysioterapeut.Hanna Barck arbetar som fysioterapeut på en geriatrikavdelning i Tierp. Foto: Mikael Wallerstedt. -
Så kan fysioterapeuter upptäcka våld
2019-10-22
Anna-Greta Elfström Olsson arbetar som fysioterapeut inom primärvården i Sandviken. Hon träffar ofta patienter som har varit utsatta för våld och är van vid att vara uppmärksam på tecken på våldsutsatthet.
Foto: Pernilla Wahlman -
Kommunal hemsjukvård spelar viktig roll för våldsutsatta
2019-10-16
Den kommunala hemsjukvården har stora möjligheter att upptäcka våldsutsatthet. Sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter möter patienter i hemmen och kan därmed få vetskap om våld som ingen annan fått reda på tidigare.
-
Ambulanspersonal gör orosanmälningar efter utbildning
2019-06-11
Barnskyddsteamet i nordöstra Skåne hjälper och stöttar hälso- och sjukvårdspersonal i frågor kring barns utsatthet. Efter en särskild utbildningsinsats hos ambulanssjukvården om våld i nära relationer och barns utsatthet har antalet orosanmälningar till socialtjänsten från ambulanspersonalen ökat.
-
Kirurgavdelningens personal utbildas om våld
2019-03-04
Kirurgavdelningen 65B på Akademiska sjukhuset i Uppsala har utbildat hela personalstyrkan om våld i nära relationer. Till utbildningen användes NCK:s material som delats ut till samtliga chefer på sjukhuset.
Michaela Tollin och Carina Vennström från kirurgen tittar igenom materialet i den låda som delats ut av NCK. Foto: Staffan Claesson -
Samverkansprojekt i Piteå förebygger sexuellt våld
2018-12-21
Intresset för att prata om sex och samtycke är stort bland unga. Inte minst sedan den nya sexualbrottslagstiftningen trädde i kraft 2018. Och ungdomarna har bra koll på vad som gäller. Det upplever ungdomsmottagningen i Piteå som hoppas att deras uppsökande verksamhet i skolorna ska verka våldsförebyggande.
Malin Lundström och Ingela Norén från ungdomsmottagningen i Piteå berättar om sex och samtycke för eleverna i klass 9 i Solanderskolan i Öjebyn. Foto: Olivia Markström -
Skyddat sökord införs i journal hos tandvården
2018-10-28
Folktandvården Uppsala är först i landet med att införa ett skyddat sökord för våldsutsatthet i nära relationer. Detta efter att man beslutat att göra tandvårdsjournalerna tillgängliga för patienterna via internet.
Isabel Brundin, allmäntandläkare vid Folktandvården på Liljeforstorg, tycker det är bra att det nu går att dokumentera våldsutsatthet i nära relationer under ett skyddat sökord i tandvårdsjournalerna. -
Folktandvården Skåne utbildar all personal om våld
2018-10-15
Med materialet från NCK:s webbstöd för vården som grund kommer all personal inom Folktandvården Skåne, 1 450 personer, att utbildas om våld i nära relationer. Målsättningen är att upptäcka, bemöta och dokumentera samt hänvisa våldsutsatta patienter vidare till ytterligare stöd.
Tandläkaren Ripanjot Sivia och tandsköterskan Nazanin Tehrani vid Folktandvårdens klinik på Fäladstorget i Lund. Foto: Linus Höök -
Goda möjligheter fråga om våld i ambulansen
2018-09-20
Ambulansen är ett slutet rum där personalen har goda möjligheter att ställa frågor om våld. Det är något som Lena Kastbom, ambulanssjuksköterska vid Länssjukhuset i Sundsvall, drar nytta av. Sedan något år tillbaka ställer hon frågor om våld rutinmässigt till kvinnliga patienter och har fått i uppdrag att ta fram lokala rutiner för ambulansen i Västernorrland.
Lena Kastbom, ambulanssjuksköterska, drar nytta av ambulansens slutna rum för att ställa frågor om våld. Hon har alltid med sig kort till stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Foto: Mattias Forssell -
Daglig avstämning på akuten om barn som far illa
2018-06-08
Vid dagliga avstämningsmöten på barnakuten på Huddinge sjukhus uppmärksammas barn som misstänks fara illa. Rutinen lever kvar från Huddingeprojektet om våld i nära relationer som genomfördes för fyra år sedan. Syftet är att upptäcka barn som far illa och bli bättre på att göra orosanmälningar till socialtjänsten.
Lina Ringman Andersson och Lisa Skotte ser till att alla viktiga dokument som gäller våld i nära relationer
finns samlade i en pärm som är lätt tillgänglig för personalen på barnakuten. -
Mödravården ställer frågor om våld till alla
2018-01-09
Fler frågor om våld kommer att ställas rutinmässigt till patienterna om resultaten följs upp. Det menar Anneli Karlén, samordningsbarnmorska i Halland. Hon tror att redovisningen i det nationella graviditetsregistret spelat en stor roll för mödravårdens framgångar. Men trots att nära 90 procent av alla kvinnor fick frågor om våld under sin graviditet i Halland 2016 är hon inte nöjd.
Annika Carlsson och Kristina Johansson är barnmorskor vid Kvinnohälsovården i Varberg. Foto: Jonas Arneson -
Kunskapslyft om våld på BUP i Östersund
2018-01-08
Våren 2017 blev Ann Björch erbjuden den sista platsen på en kursledarutbildning om webbkursen om våld. Sedan dess har alla 80 anställda på hennes arbetsplats, barn- och ungdomspsykiatrin i Jämtland/Härjedalen, gjort webbkursen. Dessutom har samtliga team fått en uppföljande utbildning.
Ann Björch, kurator på BUP, var den som drog igång utbildningssatsningen bland personalen. -
Extern samverkan ett nyckelord i Norrbotten
2017-12-19
En gemensam plattform på webben är en viktig del av den externa samverkan i Region Norrbotten. Vinsterna med ett nära samarbete mellan hälso- och sjukvården, socialtjänsten och polisen är många, inte minst för dem som utsätts för våld.
Moa Lygren, från Norrbotten, deltar i ett av landstingsnätverkets möten på NCK i Uppsala. -
Region Uppsala utvecklade lösning för dokumentation
2017-12-01
Region Uppsala var först i Sverige med införandet av elektroniska patientjournaler. Behovet väcktes då av ett skyddat sökord för våldsutsatthet i nära relationer. Den lösning som utarbetades i Uppsala lade grunden till ett gemensamt regelverk för hela landet.
-
Bredd och förankring viktigt vid intern samverkan
2017-11-20
Intern samverkan har stått i fokus när Landstinget Blekinge startat om sitt arbete med våld i nära relationer. Med hjälp av en arbetsgrupp med representanter från flera olika verksamheter vill de skapa ett brett engagemang för frågan och förankring i hela chefsledet.
-
Mångårig erfarenhet av att fråga gravida i Uppsala
2017-09-20
I Region Uppsala har frågor om våld varit en del av vardagsarbetet för barnmorskorna sedan slutet av 1990-talet. Alla gravida ska någon gång under kontakten med mödrahälsovården få frågan om de har varit utsatta för våld.
Lena Axén är samordningsbarnmorska i Region Uppsala sedan 2012.