Omhändertagande efter ett sexuellt övergrepp

Hälso- och sjukvården är ofta den instans som först möter en person som har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp. Förutom att sjukvårdspersonalen ger vård och omsorg, utgör de ofta patientens första länk till rättsväsendet.
Alla som kommer till hälso- och sjukvården i det akuta skedet efter ett sexuellt övergrepp ska erbjudas en fullständig kroppsundersökning. Det är också viktigt att läkare kan genomföra en undersökning med spårsäkring. Läkare inom den offentliga hälso- och sjukvården har enligt Socialstyrelsen en skyldighet att utföra spårsäkring vid sexualbrott då det sker på begäran av Polismyndigheten.
Sjukvårdens roll och ansvar
Konsekvenser av sexuellt övergrepp
FAKTA Sexuella övergrepp har ofta stor inverkan på den drabbades fysiska och psykiska hälsa. Forskning visar att det inte bara är de omedelbara effekterna av sexuella övergrepp som påverkar individen. Övergreppen kan även leda till sjukdomar senare i livet.
Spårsäkring erbjuds enligt rutin
LÄRANDE EXEMPEL I Region Västerbotten erbjuder läkarna spårsäkring till patienter som utsatts för sexuella övergrepp. Undersökningen görs med spårsäkringssatsen som utvecklats av NCK vid Uppsala universitet och Nationellt forensiskt centrum. Elin Collins är specialistläkare i obstetrik och gynekologi vid regionkliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Lärande exempel om Region Västerbottens arbete med spårsäkring

Förberedelser inför spårsäkring – bildspel
PRAKTISKT STÖD Bildspelet visar dukning inför undersökning och spårsäkring av en patient som utsatts för ett sexuellt övergrepp. Du kan titta på bildspelet som består av tolv bilder nedan och även ladda ner bilderna med instruktioner i en pdf.
Bildspel för dukning inför undersökning och spårsäkring efter sexuellt övergrepp (pdf)
"Viktigt att hålla patienten informerad"

Läs vad experterna anser att hälso- och sjukvårdspersonal bör tänka på när en undersökning med spårsäkring ska utföras.
Intervju med gynekolog Mariella Öberg om undersökning med spårsäkring
Intervju med verksamhetsexpert Ricky Ansell vid Nationellt forensiskt centrum
VÅLDSUTSATTHET I UNG ÅLDER STOR RISKFAKTOR FÖR UPPREPAT VÅLD
LÄSTIPS För kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld i barndomen är risken högre att bli utsatt för sexuellt våld även i vuxen ålder. Det är ett av flera resultat i Mariella Öbergs avhandling ”Exposed to violence”. Mariella Öberg är obstetriker vid Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset samt expert på Nationellt centrum för kvinnofrid och disputerade med sin avhandling vid Uppsala universitet hösten 2020.
Intervju i NCK:s kunskapsbank: Våldsutsatthet i ung ålder stor riskfaktor för upprepat våld