Utbildningar om utsatthet för våld

Det finns flera olika typer av utbildningar för dig som vill få mer kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. "Webbkurs om våld" introducerar ämnesområdet, är kostnadsfri och öppen för alla. Det finns ett antal specialiserade digitala kurser:
- Digitalt basprogram om våld mot barn
- Könsstympning av flickor och kvinnor
- Webbkurs heder, om hedersrelaterat våld och förtryck
- Sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel
- Våld mot äldre
- Sex mot ersättning
Universitetsutbildningar som ges av NCK:
Grundläggande kunskap om utsatthet för våld
Webbkursen har utvecklats av NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna. I november 2021 hade 100 000 personer gått kursen, däribland många anställda inom vården.
Mer om Webbkurs om våld
Direkt till Webbkurs om våld
Nedladdningsbar Utbildningsmanual för Webbkurs om våld (pdf)
Om könsstympning
Socialstyrelsens webbutbildning vänder sig i första hand till sjuksköterskor, barnmorskor och läkare som möter kvinnor som är eller riskerar att bli könsstympade.
Utbildningen om könsstympning på Socialstyrelsens utbildningssidor
Våld mot äldre
Socialstyrelsens webbutbildning riktar sig till dig som arbetar inom äldreomsorgen och kommer i kontakt med äldre i ditt arbete. Medarbetare har en värdefull roll i arbetet med att uppmärksamma våldet mot äldre.
Utbildningen om våld mot äldre på Socialstyrelsens utbildningssida
Sex mot ersättning
Socialstyrelsens digitala utbildning "Sex mot ersättning" finns i två delar:
Utbildningsmaterial för vården från Socialstyrelsen
MATERIAL Socialstyrelsen har tagit fram flera olika stöd för arbetet med mäns våld mot kvinnor, däribland utbildningsmaterial, studiehandledning samt verktyg för systematisk uppföljning.
Socialstyrelsens utbildningsmaterial "Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld – ett utbildningsmaterial för hälso- och sjukvården och tandvården (pdf, 2021)

Socialstyrelsen om kunskap
I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer (HSLF-FS 2022:39) poängteras vikten av att personalen har relevant kunskap inom området.
7 kap. Hälso- och sjukvårdens ansvar
Kunskap hos personalen enligt 5 kap. 2 § HSL
Allmänna råd
Vårdgivaren bör se till att personalen i verksamheten har kunskap om våld och andra övergrepp av eller mot närstående för att kunna ge god vård samt har förmåga att omsätta kunskapen i det praktiska arbetet.