Bok med röster från stödtelefonen Kvinnofridslinjen

Bild på boken Åttiosex röster, ett dygn på Kvinnofridslinjen

I samband med att den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen blev tio år publicerade NCK en bok som samlar våldsutsatta kvinnors röster. Boken "Åttiosex röster, ett dygn på Kvinnofridslinjen" lyfter fram kvinnornas ord.  

"Efter ett år började han slå mig, så nu har jag gjort allt han vill. Jag har slutat jobba, slutat träffa mina vänner och familj, slutat gå utanför lägenheten. Jag sitter bara hemma. Blir det bra nu?"

Boken "Åttiosex röster, ett dygn på Kvinnofridslinjen" lyfter fram kvinnornas ord till den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Professor Gun Heimer, chef för NCK, var drivande i arbetet med boken tillsammans med stödtelefonens personal.

– Våldet mot kvinnor är fortfarande ett av våra största samhällsproblem. Det är kriminellt. Det är utbrett. Det är komplext. Och det får allvarliga konsekvenser både på kort och lång sikt för alla kvinnor som utsätts för våldet och deras barn. Det är dags att lyfta vad de har att säga, säger Gun Heimer. 

Tio år av samtal

De allra flesta av samtalen till stödtelefonen kommer från kvinnor som utsätts för våld. Men det kommer även samtal från närstående och personer som i sitt yrke möter våldsutsatta kvinnor. I boken finns också de med:

"Jag har en patient som behöver stöd. Jag är säker på att hon är utsatt för våld men hon nekar när jag frågar om det. Hur ska vi då kunna hjälpa henne?"

Boken har uppmärksammats på olika sätt, bland annat i ett lunchprogram i samarbete med Uppsala stadsteater 25 november 2017 på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.  

Varje dag, dygnet runt ger medarbetarna stöd till dem som ringer. Under 2017 besvarades i snitt 86 samtal per dygn, det antal som gav boken dess titel.  

Beställ boken genom att kontakta NCK:s informationsenhet: info@nck.uu.se
Den kostar 170 kronor. 

Läsning av boken Åttiosex röster, ett dygn på Kvinnofridslinjen på Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor

Senast uppdaterad: 2021-02-03