Förstärkt finansiering till NCK under 2021

2021-01-21

Nationellt centrum för kvinnofrid får under 2021 en förstärkning med sammanlagt 20 miljoner kronor för att utveckla arbetet med att förbättra stödet till kvinnor som utsätts för våld. Det berättade centerpartiets partiledare Annie Lööf i samband med ett digitalt möte med NCK:s ledning 22 januari.
– Det är oerhört glädjande nyheter. Det betyder att vi kan stärka vårt arbete mot våld, arbeta mer långsiktigt och nå ut bredare med kunskap, säger Agneta Skoog Svanberg, professor och tf föreståndare för NCK.

I slutet av förra året kom besked om att NCK får 10 miljoner kronor för att fortsatt stärka och utveckla arbetet med den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. Nu har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om att skjuta till ytterligare 10 miljoner i ändringsbudgeten för att förstärka NCK:s verksamhet.Totalt blir alltså tillskottet 20 miljoner kronor.

– Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem. Hjälpen för den som utsätts får aldrig vara längre än ett telefonsamtal bort. Under den isolering som våldsutsatta kvinnor kan befinna sig i med anledning av pandemin är det särskilt angeläget att den som ringer stödtelefonen snabbt kan få svar och hjälp att ta sig ur en våldsam relation. Vi har därför förhandlat fram det här tillskottet till NCK:s livsviktiga verksamhet, sade Annie Lööf efter presentationen.

NCK har under det senaste året sett ett ökat engagemang i hela samhället när det gäller arbetet mot våld.

– Våldet mot kvinnor har uppmärksammats mycket under pandemin, och allt fler inser att de behöver ökad kunskap. Vi har rekordmånga sökande till våra utbildningar och över 26 000 personer har gått vår webbkurs om våld under 2020. Och nu får vi möjlighet att satsa ytterligare för att nå ännu fler, säger Agneta Skoog Svanberg.

Nyhetsarkiv 2021

Senast uppdaterad: 2023-02-21