Rekordmånga vill sprida Kvinnofridslinjens material
2021-12-14
Över 20 000 informationskort om Kvinnofridslinjen skickades ut till verksamheter runt om i landet under november i år. Aldrig tidigare har så många beställningar gjorts under en månad.
Antalet beställningar av informationsmaterial om Kvinnofridslinjen har ökat under de senaste åren. Under november månad brukar efterfrågan vara extra stor inför FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor 25 november och den efterföljande kampanjperioden som avslutas 10 november, FN:s internationella dag för mänskliga rättigheter. Årets novemberbeställningar slog dock alla rekord. De ökade med 22 procent jämfört med 2020.
– Vi har märkt år från år att allt fler uppmärksammar den 25 november i sina verksamheter och det är en glädjande utveckling, säger Karin Sandell, informationschef på NCK.
Det material som går åt mest är affischer och informationskort som finns på 32 olika språk och punktskrift. 20 300 informationskort skickades ut till olika verksamheter i landet under november – till kommuner, hälso- och sjukvård, tandvård, hyresvärdar och skolor. Även flera nationella myndigheter finns bland beställarna, bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket.
– Våra mätningar har visat att det är just genom det här informationsmaterialet som de flesta får kännedom om Kvinnofridslinjen. Därför är det extra viktigt att så många beställer affischer och informationskort och hjälper oss att sprida numret. Stödtelefonen måste vara känd för att komma till nytta, säger Karin Sandell.
Nyhetsarkiv 2021
-
Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt – även under julhelgen
2021-12-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under perioden januari till november 2021. Stödtelefonen har öppet dygnet runt året runt, även under jul och nyår.
-
Rekordmånga vill sprida Kvinnofridslinjens material
2021-12-14
Över 20 000 informationskort om Kvinnofridslinjen skickades ut till verksamheter runt om i landet under november i år. Aldrig tidigare har så många beställningar gjorts under en månad.
-
Frågor om våld nu del i arbetsmiljöarbetet på universitet
2021-12-02
Uppsala universitet är det första lärosätet i landet som tar ett helhetsgrepp på medarbetarnas arbetsmiljö genom att verka för att upptäcka och ge stöd åt våldsutsatta anställda. Våld i nära relation lyfts fram som en del i arbetsmiljöarbetet. Nu har HR-strateg Karin Karlström belönats med det första Gun Heimer-stipendiet som delades ut av Zonta i Uppsala.
-
NCK uppmärksammar Orange Day
2021-11-24
Foto: Max Marcus Orange Day den 25 november är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Världen över lyser kända byggnader och platser upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.
-
100 000 har utbildats om våld i nära relationer
2021-11-22
100 000 personer har nu gått ”Webbkurs om våld”, en kurs som är öppen för alla och som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Allt fler arbetsgivare har gjort utbildningen obligatorisk för sina medarbetare.
-
Nytt uppdrag starta pilot med stödtelefoner för män, icke-binära och transpersoner
2021-11-04
NCK vid Uppsala universitet har fått i uppdrag av regeringen att starta en pilotverksamhet som ska tillhandahålla en nationell stödtelefon som riktar sig till män som utsatts för våld i nära relation. I uppdraget ingår även att erbjuda en motsvarande stödtelefon för icke-binära personer och transpersoner.
-
NCK undervisade tidigt om våld på universitetsprogram
2021-11-01
NCK delar med sig av sin långa erfarenhet av att undervisa om mäns våld mot kvinnor i senaste numret av Socialmedicinsk tidskrift med tema "Utbildning inom högskolor, universitet och kriminalvården om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer".
-
”Jag kommer att ha nytta av kunskaperna i mitt yrke”
2021-10-28
NCK:s tvärprofessionella kurs för yrkesverksamma utbildar anställda från hela landet inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den ges två gånger per år och samlar personal från en rad olika professioner.
-
Introduktion och ny forskning för yrkesverksamma
2021-10-08
Deltagarna på de digitala NCK-dagarna 2021 fick bland annat lära sig mer om våld i ungas nära relationer, vad det nya barnfridsbrottet innebär och vikten av rätt bemötande när våldsutsatta söker hjälp.
-
The online course about violence is presented at European conference
2021-09-14
The National Centre for Knowledge on Men’s Violence against Women has participated in the “Fourth European Conference on Domestic Violence” that took place 13-15 September to present their five-year experience using the online course about violence to educate about men’s violence against women.
-
Fortsatt högt tryck på Kvinnofridslinjen
2021-09-09
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 112 samtal per dygn besvarats under sommarmånaderna juni, juli och augusti.
-
Webbkursen om våld presenterades på europeisk konferens
2021-09-09
Nationellt centrum för kvinnofrid medverkade i den europeiska konferensen ”Fourth European Conference on Domestic Violence” 13–15 september för att presentera fem års erfarenheter av att utbilda om mäns våld mot kvinnor genom webbkursen om våld.
-
Ökad isolering under pandemin
2021-07-09
Samtalen till Kvinnofridslinjen under pandemin vittnar om att många kvinnor har haft en särskilt svår situation under året. Ökad kontroll och isolering gör det ännu svårare än annars att lämna en våldsam relation.
-
90 000 har gått webbkursen om våld
2021-06-30
Webbkursen om våld, som ger grundläggande kunskap om våld i nära relationer, har på knappt fem år nått 90 000 användare. En av dem som nyligen genomfört kursen är Helén Rådström som är mentor på Storsjögymnasiet i Östersund.
– Skolan är en arena där man måste kunna fånga upp sådana här problem. Jag kommer att ha användning av kursen i mina samtal med eleverna. -
Regeringen presenterar åtgärdsprogram för att bekämpa våld
2021-06-16
Den 16 juni presenterade regeringen ett åtgärdsprogram med 40 punkter för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. En av punkterna är att se över behoven av ökade medel till NCK och driften av Kvinnofridslinjen.
-
NCK:s verksamhetsberättelse för 2020
2021-06-15
2020 års arbete på Nationellt centrum för kvinnofrid har starkt präglats av den pågående pandemin. I mars beslutades att all utbildning skulle bedrivas digitalt för att minska smittspridningen, seminarier blev webbinarier och en stor del av arbetet fick bedrivas på distans. Trots detta har verksamheten liksom tidigare år haft ett högt arbetstempo och omfattande produktion.
-
Digitalt besök av Matilda Ernkrans
2021-05-26
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, gjorde 19 maj ett digitalt besök på NCK tillsammans med Vivianne Macdisi, regionråd i Uppsala län. Under besöket diskuterades bland annat Uppsala universitets roll i arbetet med att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor.
-
Aktiva insatser krävs för att upptäcka våldet
2021-05-12
Möjligheten att söka hjälp när man är utsatt för våld i sin relation minskar vid isolering i hemmet. Under den pågående pandemin är det därför mer angeläget än någonsin att samhällets olika aktörer är uppmärksamma och erbjuder stöd och skydd. NCK har tagit fram en lista med fyra viktiga åtgärder för att våld i nära relationer ska kunna upptäckas under krisen.
-
Bok om NCK:s 25-åriga arbete för kvinnofrid
2021-04-29
25 års arbete för kvinnofrid, från 1990-talet då mäns våld mot kvinnor började synliggöras allt mer och fram till i dag, summeras i boken ”Kunskap en nyckel till förändring – NCK:s arbete för kvinnofrid”.
-
Lärarhandledning för att diskutera samtycke och övergrepp
2021-04-28
Nationellt centrum för kvinnofrid lanserar nu en handledning för gymnasielärare till serienovellerna ”Första helgen i juni” och ”Världens sämsta sommar”. Syftet är att de ska kunna användas för att diskutera samtycke och övergrepp.
-
”Behovet av insatser från samhället är stort”
2021-04-28
Under de senaste veckorna har mäns våld mot kvinnor fått stor uppmärksamhet och NCK:s expertkunskap varit efterfrågad både i mediesammanhang och i det politiska samtalet.
– Behovet av insatser från samhället är stort för att det ska kunna ske en förändring. Det NCK kan bidra med är framförallt kunskap och utbildning som vilar på vetenskaplig grund, säger Agneta Skoog Svanberg, tf. föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid. -
Regeringsuppdrag om Kvinnofridslinjen klart
2021-04-28
l slutet av mars redovisade NCK ett regeringsuppdrag om att driva, stärka och utveckla den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. I uppdraget ingick även att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen.
-
2020 – ett rekordår för webbkursen om våld
2021-01-29
Under 2020 ökade antalet nya användare av webbkursen om våld med 78 procent jämfört med 2019. I februari 2021 hade totalt 80 000 gått kursen. En anledning tros vara att efterfrågan på digital utbildning ökat under pandemin. Att flera arbetsgivare har beslutat att göra utbildningen obligatorisk för anställda har också gett effekt.
-
Förstärkt finansiering till NCK under 2021
2021-01-21
Nationellt centrum för kvinnofrid får under 2021 en förstärkning med sammanlagt 20 miljoner kronor för att utveckla arbetet med att förbättra stödet till kvinnor som utsätts för våld. Det berättade centerpartiets partiledare Annie Lööf i samband med ett digitalt möte med NCK:s ledning 22 januari.
– Det är oerhört glädjande nyheter. Det betyder att vi kan stärka vårt arbete mot våld, arbeta mer långsiktigt och nå ut bredare med kunskap, säger Agneta Skoog Svanberg, professor och tf föreståndare för NCK. -
Samtal till Kvinnofridslinjen ökar för fjärde året i rad
2021-01-12
Under 2020 har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, besvarat 46 723 samtal. Det är en ökning på drygt tio procent jämfört med 2019.
– Det är en fortsatt trend som vi sett sedan 2017, säger verksamhetschef Åsa Witkowski.