NCK:s kurser främjar livslångt lärande
2022-08-16
Universitet och högskolor har sedan juni 2021 ett lagstiftat uppdrag att främja livslångt lärande. NCK ger sedan många år tillbaka kurser som vänder sig till yrkesverksamma och som syftar till att utveckla yrkesverksammas kunskap och kompetens, helt i linje med lagen.
2019 lanserade regeringen samverkansprogrammet ”Kompetensförsörjning och livslångt lärande” för att hitta lösningar på samhällsutmaningar och för att bidra till svensk konkurrenskraft. Det livslånga lärandet sätter fokus på vuxnas behov av att hela livet utveckla sin kompetens för att kunna följa med i förändringar i samhället. 2021 ändrades högskolelagen, därmed fick högskolorna ett lagstiftat uppdrag att främja livslångt lärande.
Samtidigt pågår arbetet med en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor under tioårsperioden 2017–2026. Den nuvarande åtgärdsplanen för strategin anger bland annat att yrkesverksamma inom socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver ytterligare kompetens för att kunna ge ett adekvat bemötande och omhändertagande av våldsutsatta. Sedan några år tillbaka är kunskap om våld obligatoriskt på en rad program på universitet och högskolor.
NCK:s universitetskurser på grund- och avancerad nivå samt genom kunskapsstöd för universitets- och högskolelärare möter dessa krav på flera olika sätt.
– NCK:s kurser bidrar till att samhället ska nå de uppsatta målen om att förebygga och bekämpa våld. Kunskapen ger redskap i arbetet, säger Ulla Albért, chef för utbildningsenheten på NCK.
Ulla Albért välkomnar det ökade intresset för livslångt lärande.
– Forskningen går hela tiden framåt och inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer går den framåt med stormsteg. Både yrkesverksamma och politiker behöver ta del av ny kunskap för att hålla sig uppdaterade, säger Ulla Albért.
Mer kunskap behövs när samhället förändras
Att vuxna fortsätter att utbilda sig är egentligen inget nytt. Sverige har legat långt framme med livslångt lärande om man ser till den folkbildning som tog fart för snart 200 år sedan, säger Ulla Albért.
– Man såg att befolkningen behövde ha kunskap i en tid av utveckling. Bildningen var kopplad till demokratiprocesser och mänskliga rättigheter. Vi befinner oss också i en tid i förändring. Fortbildning behövs för att vi ska kunna fullgöra våra arbetsuppgifter när yrken förändras. Sedan är det ju också stimulerande att få ny kunskap, säger Ulla Albért.
En mer genomgripande process när vuxna lär sig nytt
Den som ska undervisa vuxna behöver ha förståelse för att lärprocessen är annorlunda för äldre i jämförelse med den hos barn och unga. Processen är också mer genomgripande för vuxna.
– När man lär sig nytt som vuxen associerar man till det som man redan kan och har erfarenhet av. Vuxna behöver bearbeta den tidigare förvärvade kunskapen i relation till den nya och det kräver mycket reflektion och tid samt en trygg miljö. Men det handlar inte om att byta ut ”gammal” kunskap utan snarare om att transformera och vidareutveckla den, säger Ulla Albért.
Enligt Ulla Albért är det också viktigt att den vuxna studenten får syn på sina egna attityder och synsätt samt lär sig att se skillnaden mellan uppfattningar och vetenskapligt förankrad fakta. I synnerhet när det kommer till att lära sig om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer eftersom en del kan uppleva kunskapsområdet som provocerande. Undervisningen och ämnet kan även väcka personliga erfarenheter till liv.
– Läraren behöver vara noga med att undervisningen utgår från vetenskaplig forskning och samtidigt respektera att det finns erfarenheter och uppfattningar som kan bli utmanade i undervisningssituationen. Att då använda sig av metoder som reflektion och kritisk granskning av uppfattningar kan främja lärandet, säger Ulla Albért.
Våldsutsatta står i centrum för kunskapen
En utmaning för universitetens arbete med ett livslångt lärande är hur de ofta mycket teoretiska ämnena ska omsättas i praktiken i de yrkesverksammas vardag. För NCK är det en grundläggande utgångspunkt att kunskapen måste komma till nytta – det är de våldsutsattas situation som står i centrum.
– I NCK:s kurser har vi alltid arbetat med konkreta uppgifter hämtade från verkliga situationer för att kunskapen ska kunna omsättas inom exempelvis socialtjänsten eller vården. Kursdeltagarna delar också med sig av sina praktiska erfarenheter med varandra under kursens gång och då är samtalet en viktig metod för lärandet, säger Ulla Albért.
Fakta
-
NCK ger universitetskurser för yrkesverksamma och studenter på både grund- och avancerad nivå.
-
NCK ger även uppdragsutbildningar samt arrangerar kostnadsfria NCK-dagar för yrkesverksamma som både ger en introduktion till kunskapsområdet och fördjupning.
-
Regeringens samverkansprogram ”Kompetensförsörjning och livslångt lärande” samlade representanter från näringslivet, akademierna, det civila samhället och den offentliga sektorn på kommunal, regional och nationell nivå. Arbetet utgick från arbetsgivarnas efterfrågan på kompetens och bättre förutsättningar för arbetstagare att kontinuerligt utveckla sin kompetens.
- Den 1 juli 2021 ändrades högskolelagen och Sveriges lärosäten fick ett tydligare uppdrag vad gäller livslångt lärande.
NCK nyheter 2022
-
Nytt magasin om att arbeta mot våld med tema samverkan
2022-11-17
Nu finns det femte numret av NCK:s magasin ”Att arbeta mot våld”. Det vänder sig till dig som möter våldsutsatta i din yrkesroll eller på andra sätt arbetar med frågan. Den här gången är temat samverkan.
-
NCK stärker sin forskningsprofil
2022-11-17
Nationellt centrum för kvinnofrid stärker nu sin forskningsprofil. En ny professur är under tillsättning och under hösten har två nya forskare tillkommit. Sara Skoog Waller som ska arbeta med forskningsprojektet ”Eftervåld och hälsa” och Nicole Ovesen som ska forska om teknologins roll i våld i nära relationer.
-
Lansering av Webbstöd för lärosäten
2022-11-07
Nu lanseras Webbstöd för lärosäten. Det är ett stöd för lärare som undervisar om våld på universitet och högskolor och syftet är att underlätta arbetet med att implementera examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Webbstödet har tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet i samverkan med Jämställdhetsmyndigheten.
-
#metoo har gjort avtryck
2022-10-14
Den 15 oktober är det fem år sedan #metoo-uppropet startade. På Nationellt centrum för kvinnofrid har uppropet gjort avtryck på flera sätt.
– Framför allt har metoo bidragit till att allt fler inser allvaret i frågan om kvinnors utsatthet och att vi alla har ett ansvar att förbättra situationen, säger Åsa Witkowski, enhetschef på NCK. -
Forskning och praktik för yrkesverksamma på NCK-dagarna
2022-09-27
På årets NCK-dagar fick deltagarna bland annat lära sig om vilken roll ett målsägarbiträde har, konsekvenser av barns utsatthet vid våld i nära relationer och vad forskningen säger om våld i hbtqi-relationer.
-
Nationell myndighetssamverkan arrangerar konferens
2022-09-21
Den 29-30 augusti 2023 arrangerar Nationell myndighetssamverkan för kvinnofrid för fjärde gången en gemensam konferens för att lyfta myndigheternas arbete mot våld.
-
Ny webbplats för kvinnofridslinjen.se
2022-08-23
Kvinnofridslinjen har fått en ny uppdaterad webbplats. Sajten har stort fokus på tillgänglighet med information till våldsutsatta, anhöriga och yrkesverksamma som möter våldsutsatta i sitt arbete.
-
NCK:s kurser främjar livslångt lärande
2022-08-16
Universitet och högskolor har sedan juni 2021 ett lagstiftat uppdrag att främja livslångt lärande. NCK ger sedan många år tillbaka kurser som vänder sig till yrkesverksamma och som syftar till att utveckla yrkesverksammas kunskap och kompetens, helt i linje med lagen.
-
123 samtal per dygn under första halvåret
2022-07-06
Under årets första sex månader har Kvinnofridslinjen besvarat 22 225 samtal. I snitt besvaras 123 samtal per dygn. Det är en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året.
-
Arbetsplatsen kan vara viktig frizon från våld
2022-07-06
Ha tålamod! Det tar ofta tid innan någon berättar om sin våldsutsatthet. Det var ett av råden som gavs på NCK:s Almedalsseminarium ”Tryggare på jobbet än hemma?”.
Åsa Witkowski, Eva Lundgren och Klara Bolinder -
Regionala skillnader i arbetet med barnfridsbrott
2022-07-06
Vid NCK:s och Barnafrids seminarium om det nya barnfridsbrottet poängterades bland annat hur viktigt det är att det finns kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för att få en förståelse för barnfridsbrottet.
Annika Engström, Mikaela Magnusson, Rebecca Rehnström, Hanna Palhamn Szabó och Sandra Skoog -
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Vid det första seminariet diskuteras det nya barnfridsbrottet. Det andra seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.