Arbetsplatsen kan vara viktig frizon från våld
2022-07-06
Ha tålamod! Det tar ofta tid innan någon berättar om sin våldsutsatthet. Det var ett av råden som gavs på NCK:s Almedalsseminarium ”Tryggare på jobbet än hemma?”.

Tisdagen 5 juli anordnade NCK ett seminarium om arbetsplatsens roll för våldsutsatta. Medverkade gjorde Åsa Witkowski, enhetschef på NCK, Eva Lundgren, enhetschef på Försäkringskassan, och Klara Bolinder, senior handläggare på Kriminalvården.
Seminariet inleddes av Åsa Witkowski som tog upp hur viktig arbetsplatsen kan vara för den som är utsatt för våld.
– Isolering och kontroll är en stor del av en våldsam relation. På arbetsplatsen kan man som våldsutsatt uppleva en viss frihet och att man är värd någonting, sa Åsa Witkowski.
Hon tog vidare upp de allvarliga konsekvenser som våldsutsatthet kan ha för den psykiska och fysiska hälsan i form av stress, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, kronisk smärta och riskbruk, vilket i sin tur kan påverka arbetsförmågan.
Extra fokus under pandemin
Under pandemin då många arbetade hemifrån fick arbetsplatsens roll för våldsutsatta extra fokus.
– Det var ett stort antal arbetsgivare som tog kontakt med NCK för att få information om hur de kunde arbeta med frågan. Många satte i gång ett arbete att säkra rutiner för att säkerställa hur arbetstagare har det, sa Åsa Witkowski.
På Försäkringskassan på Gotland har man i flera år arbetat med mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer genom att ställa frågor till sina kunder. Sedan 2019 har de arbetat med att även ställa frågor till sina medarbetare:
– Vi har tagit fram ett metodstöd till chefer och om hur man kan stötta som kollega. Vi har också webbutbildningar som medarbetarna ska gå och återkommande teman på arbetsplatsträffar där temat tas upp. Vi diskuterar till exempel fiktiva case och tar upp hur vi kan agera, berättar Eva Lundgren.
På Kriminalvården finns inget nationellt uppdrag att fråga medarbetare men det finns lokala initiativ, bland annat på Hinseberg där Klara Bolinder arbetar.
Hon tog upp vikten av att förankra arbetet på ledningsnivå.
– Man måste ta det i flera steg. Börja med ledningsgrupp och högsta chef. Annars är det svårt att fortsätta arbetet. Det är också viktigt med kunskap. Vi måste veta hur det ser ut: Hur många är till exempel utsatta i samhället? Sedan kan man gå vidare och ta reda på vilket stöd som finns runt omkring: Vad kan företagshälsovården göra? Vilka kvinnojourer och vilken socialtjänst finns i närheten?
Viktigt med rutiner
Samtliga i panelen betonade vikten av att det finns rutiner för hur man ska ställa frågor om våld och vad man ska göra med svaret. På Försäkringskassan ställs frågor under medarbetarsamtalet.
– Det är ett sätt för oss chefer att bli trygga i att ställa frågan. Det blir lättare om frågan ställs till alla och det ger även signal till medarbetare att frågan är viktig för arbetsgivaren och att den tas på allvar, sa Eva Lundgren.
Det är även viktigt att kunna hantera ett nej som svar, något som kan vara väldigt frustrerande när man vill erbjuda hjälp.
– Ha tålamod! Det tar ofta tid innan någon berättar om sin våldsutsatthet, sa Klara Bolinder.
Åsa Witkowski påpekade att man som chef kan ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 för att få råd och stöd inför ett samtal.
Från publiken fick panelen bland annat frågor om att även ställa frågor om våldsutövande, något som både Försäkringskassan och Kriminalvården gör. Eva Lundgren och Klara Bolinder påpekade dock att det är svårare att upptäcka.
– Vi jobbar ju med förövare så vi har det perspektivet med oss. Jag tror inte att någon förövare svarar ja på frågor om våldsutövande men det kan väcka en medvetenhet hos medarbetaren. Det finns ett signalvärde i att vi inte accepterar våld. Man kan även hänvisa till aktörer som arbetar med våldsutövare, sa Klara Bolinder.
Se på NCK:s andra seminarium i Almedalen: "Ett år med barnfridsbrottet"
Filmat seminarium från Almedalen
NCK nyheter 2022
-
Nytt magasin om att arbeta mot våld med tema samverkan
2022-11-17
Nu finns det femte numret av NCK:s magasin ”Att arbeta mot våld”. Det vänder sig till dig som möter våldsutsatta i din yrkesroll eller på andra sätt arbetar med frågan. Den här gången är temat samverkan.
-
NCK stärker sin forskningsprofil
2022-11-17
Nationellt centrum för kvinnofrid stärker nu sin forskningsprofil. En ny professur är under tillsättning och under hösten har två nya forskare tillkommit. Sara Skoog Waller som ska arbeta med forskningsprojektet ”Eftervåld och hälsa” och Nicole Ovesen som ska forska om teknologins roll i våld i nära relationer.
-
Lansering av Webbstöd för lärosäten
2022-11-07
Nu lanseras Webbstöd för lärosäten. Det är ett stöd för lärare som undervisar om våld på universitet och högskolor och syftet är att underlätta arbetet med att implementera examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Webbstödet har tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet i samverkan med Jämställdhetsmyndigheten.
-
#metoo har gjort avtryck
2022-10-14
Den 15 oktober är det fem år sedan #metoo-uppropet startade. På Nationellt centrum för kvinnofrid har uppropet gjort avtryck på flera sätt.
– Framför allt har metoo bidragit till att allt fler inser allvaret i frågan om kvinnors utsatthet och att vi alla har ett ansvar att förbättra situationen, säger Åsa Witkowski, enhetschef på NCK. -
Forskning och praktik för yrkesverksamma på NCK-dagarna
2022-09-27
På årets NCK-dagar fick deltagarna bland annat lära sig om vilken roll ett målsägarbiträde har, konsekvenser av barns utsatthet vid våld i nära relationer och vad forskningen säger om våld i hbtqi-relationer.
-
Nationell myndighetssamverkan arrangerar konferens
2022-09-21
Den 29-30 augusti 2023 arrangerar Nationell myndighetssamverkan för kvinnofrid för fjärde gången en gemensam konferens för att lyfta myndigheternas arbete mot våld.
-
Ny webbplats för kvinnofridslinjen.se
2022-08-23
Kvinnofridslinjen har fått en ny uppdaterad webbplats. Sajten har stort fokus på tillgänglighet med information till våldsutsatta, anhöriga och yrkesverksamma som möter våldsutsatta i sitt arbete.
-
NCK:s kurser främjar livslångt lärande
2022-08-16
Universitet och högskolor har sedan juni 2021 ett lagstiftat uppdrag att främja livslångt lärande. NCK ger sedan många år tillbaka kurser som vänder sig till yrkesverksamma och som syftar till att utveckla yrkesverksammas kunskap och kompetens, helt i linje med lagen.
-
123 samtal per dygn under första halvåret
2022-07-06
Under årets första sex månader har Kvinnofridslinjen besvarat 22 225 samtal. I snitt besvaras 123 samtal per dygn. Det är en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året.
-
Arbetsplatsen kan vara viktig frizon från våld
2022-07-06
Ha tålamod! Det tar ofta tid innan någon berättar om sin våldsutsatthet. Det var ett av råden som gavs på NCK:s Almedalsseminarium ”Tryggare på jobbet än hemma?”.
Åsa Witkowski, Eva Lundgren och Klara Bolinder -
Regionala skillnader i arbetet med barnfridsbrott
2022-07-06
Vid NCK:s och Barnafrids seminarium om det nya barnfridsbrottet poängterades bland annat hur viktigt det är att det finns kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för att få en förståelse för barnfridsbrottet.
Annika Engström, Mikaela Magnusson, Rebecca Rehnström, Hanna Palhamn Szabó och Sandra Skoog -
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Vid det första seminariet diskuteras det nya barnfridsbrottet. Det andra seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.