Forskning och praktik för yrkesverksamma på NCK-dagarna
2022-09-27
På årets NCK-dagar fick deltagarna bland annat lära sig om vilken roll ett målsägarbiträde har, konsekvenser av barns utsatthet vid våld i nära relationer och vad forskningen säger om våld i hbtqi-relationer.
NCK-dagarna arrangerades 13–14 september i Universitetshuset i Uppsala. Förra året livesändes dagarna digitalt på grund av pandemin men i år var det dags att återigen samlas på plats.
– Det man vinner på att träffas på riktigt är att deltagarna har möjlighet att prata med varandra, ta del av andras arbetssätt och utbyta erfarenheter, säger Frida Svanberg, universitetsadjunkt på NCK och moderator under NCK-dagarna.
Dagarna riktar sig yrkesverksamma som möter våldsutsatta i sitt arbete eller jobbar med våld på annat sätt. Programmet innehåller både en introduktion till kunskapsområdet och fördjupning inom vissa områden.
– Det är två fullspäckade dagar med föreläsningar om aktuell forskning och praktiskt arbete. Vi vill att det ska vara inspirerande och kunskapshöjande och att deltagarna förhoppningsvis även får nya verktyg i arbetet, säger Frida Svanberg.
De cirka 200 deltagarna kom bland annat från bland annat socialtjänst, hälso- och sjukvård, ideell sektor, rättsväsende och universitet och högskola.
Konsekvenser av barns våldsutsatthet
Första dagen inleddes av Frida Svanberg med introduktion av NCK och Sveriges arbete mot mäns våld mot kvinnor. Därefter föreläste Ivana Bragman, universitetsadjunkt på NCK, om normaliseringsprocessen och uppbrottsprocessen i det praktiska arbetet.
Gun Heimer professor emeritus, och Steven Lucas, docent och barnhälsovårdsöverläkare, som båda ingick i forskningsgruppen för NCK:s befolkningsundersökning Våld och hälsa, föreläste om vilka allvarliga långsiktiga konsekvenser barns våldsutsatthet kan få. Gun Heimer tog upp att forskningen visar på att våldsutsatthet i ung ålder är en stor riskfaktor för upprepat våld längre fram i livet. Steven Lucas talade om fysiska och psykiska effekter av att utsättas för fysiskt eller psykiskt våld eller att vara vittne till våld i familjen. Båda två underströk vikten av preventivt arbete.
– Vi är vid ett vägskäl där vi måste börja arbeta preventivt. Det har gjorts prevalensstudier, vi vet att våldet finns och att det är utbrett. Nu måste vi arbeta förebyggande, sa Gun Heimer.
– Det finns starka skäl till att arbeta med förebyggande insatser för att barn inte ska bli utsatta över huvud taget, sa Steven Lucas.
Han presenterade projektet Barnsäkert, som används i sex regioner, vars syfte är att utrusta barnhälsovården med en allsidig och praktisk metod för att identifiera psykosociala risker.
Även nästa programpunkt handlade om hur man praktiskt kan arbeta med barn som har utsatts för våld. Irma Sahlin, familjebehandlare från Uppsala kommun, presenterade exempel på hur man arbetar i kommunen för att ge stöd till utsatta barn.
Dagens sista programpunkt stod advokaten Sabina Böö för. Hon berättade om processen från anmälan till rättegång och om målsägarbiträdets roll under vägen.
Våld i hbtqi-relationer
Dag två ägnades åt fördjupning kring våld i hbtqi-relationer och det hedersrelaterade våldets problematik. Professor emeritus Gun Heimer och forskaren Carin Holmberg föreläste om forskningen om våld i samkönade relationer. Carin Holmberg underströk hur viktigt det är att forskning och arbetet mot våld fokuserar på strukturellt sårbara grupper.
– Då blir samhällets brister i insatser och skydd det centrala. Det som samhället erbjuder håller inte måttet och grupperna syns inte i forskningen.
Hon lyfte särskilt fram homosexuella män och bisexuella kvinnor som osynliga grupper när det kommer till våld i nära relationer.
Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog och legitimerad hälso- och sjukvårdskurator, fortsatte på samma tema och talade om hjälp, stöd och bemötande när det gäller våld i hbtqi-relationer.
– Det handlar inte om enskilda individer utan det är en strukturell fråga. Om man bryter från heteronormen måste man själv komma ut och berätta och det är det som gör det svårt. Ett heteronormativt bemötande gör att hbtqi-personer inte får ett bra bemötande i till exempel sjukvården. Det leder ibland till livshotande konsekvenser eftersom man undviker att söka sjukvård.
Hedersrelaterat våld och förtryck
Johan Rosquist, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, talade om hedersvåldets problematik med utgångspunkt från sin avhandling. Han har undersökt begreppet heder och hur det har förändrats över tid genom att analysera statliga utredningar som har legat till grund för lagstiftning och sedan tittat på hur polis och domstolar praktiskt hanterar hedersrelaterade brott.
Madeleine Söderberg, utvecklingsledare på MUCF, stod för den praktiska delen på samma tema. Som sista programpunkt presenterade hon MUCF:s webbutbildning ”Rätt att veta! – Hedersrelaterat våld och förtryck”, som är en kurs som ger konkret stöd till yrkesverksamma i att prata med unga om hedersrelaterat våld och förtryck, till exempel genom simulerade samtal.
Moderatorn Frida Svanberg uppskattade att deltagarna tog aktiv del i diskussionerna under de två dagarna.
– De har varit väldigt engagerade och ställt många frågor. Flera har kommit fram och sagt att det varit intressant och användbart för deras arbete.
Se film om vad deltagarna tyckte om NCK-dagarna
NCK nyheter 2022
-
Nytt magasin om att arbeta mot våld med tema samverkan
2022-11-17
Nu finns det femte numret av NCK:s magasin ”Att arbeta mot våld”. Det vänder sig till dig som möter våldsutsatta i din yrkesroll eller på andra sätt arbetar med frågan. Den här gången är temat samverkan.
-
NCK stärker sin forskningsprofil
2022-11-17
Nationellt centrum för kvinnofrid stärker nu sin forskningsprofil. En ny professur är under tillsättning och under hösten har två nya forskare tillkommit. Sara Skoog Waller som ska arbeta med forskningsprojektet ”Eftervåld och hälsa” och Nicole Ovesen som ska forska om teknologins roll i våld i nära relationer.
-
Lansering av Webbstöd för lärosäten
2022-11-07
Nu lanseras Webbstöd för lärosäten. Det är ett stöd för lärare som undervisar om våld på universitet och högskolor och syftet är att underlätta arbetet med att implementera examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Webbstödet har tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet i samverkan med Jämställdhetsmyndigheten.
-
#metoo har gjort avtryck
2022-10-14
Den 15 oktober är det fem år sedan #metoo-uppropet startade. På Nationellt centrum för kvinnofrid har uppropet gjort avtryck på flera sätt.
– Framför allt har metoo bidragit till att allt fler inser allvaret i frågan om kvinnors utsatthet och att vi alla har ett ansvar att förbättra situationen, säger Åsa Witkowski, enhetschef på NCK. -
Forskning och praktik för yrkesverksamma på NCK-dagarna
2022-09-27
På årets NCK-dagar fick deltagarna bland annat lära sig om vilken roll ett målsägarbiträde har, konsekvenser av barns utsatthet vid våld i nära relationer och vad forskningen säger om våld i hbtqi-relationer.
-
Nationell myndighetssamverkan arrangerar konferens
2022-09-21
Den 29-30 augusti 2023 arrangerar Nationell myndighetssamverkan för kvinnofrid för fjärde gången en gemensam konferens för att lyfta myndigheternas arbete mot våld.
-
Ny webbplats för kvinnofridslinjen.se
2022-08-23
Kvinnofridslinjen har fått en ny uppdaterad webbplats. Sajten har stort fokus på tillgänglighet med information till våldsutsatta, anhöriga och yrkesverksamma som möter våldsutsatta i sitt arbete.
-
NCK:s kurser främjar livslångt lärande
2022-08-16
Universitet och högskolor har sedan juni 2021 ett lagstiftat uppdrag att främja livslångt lärande. NCK ger sedan många år tillbaka kurser som vänder sig till yrkesverksamma och som syftar till att utveckla yrkesverksammas kunskap och kompetens, helt i linje med lagen.
-
123 samtal per dygn under första halvåret
2022-07-06
Under årets första sex månader har Kvinnofridslinjen besvarat 22 225 samtal. I snitt besvaras 123 samtal per dygn. Det är en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året.
-
Arbetsplatsen kan vara viktig frizon från våld
2022-07-06
Ha tålamod! Det tar ofta tid innan någon berättar om sin våldsutsatthet. Det var ett av råden som gavs på NCK:s Almedalsseminarium ”Tryggare på jobbet än hemma?”.
Åsa Witkowski, Eva Lundgren och Klara Bolinder -
Regionala skillnader i arbetet med barnfridsbrott
2022-07-06
Vid NCK:s och Barnafrids seminarium om det nya barnfridsbrottet poängterades bland annat hur viktigt det är att det finns kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för att få en förståelse för barnfridsbrottet.
Annika Engström, Mikaela Magnusson, Rebecca Rehnström, Hanna Palhamn Szabó och Sandra Skoog -
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Vid det första seminariet diskuteras det nya barnfridsbrottet. Det andra seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.