Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
Mötet är en del av regeringens åtgärdsprogram för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och syftet var att diskutera hur chefer, HR och fackligt förtroendevalda kan stötta anställda som utsätts för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Förutom NCK medverkade representanter från Arbetsmiljöverket, Jämställdhetsmyndigheten, fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer.
Åsa Witkowski välkomnar att våldsutsatthet allt mer lyfts som en arbetsmiljöfråga eller del av jämställdhetsarbetet på en arbetsplats.
– Att vara utsatt för våld leder ofta till hög sjukfrånvaro vilket påverkar ens arbetsinsats och ekonomi. Det påverkar även arbetsmiljön för andra på arbetsplatsen. Dessutom kanske man inte har samma möjlighet att vidareutbilda sig genom kurser eftersom man kontrolleras av sin partner.
Under mötet diskuterades bland annat hur de olika parterna kan samarbeta för att öka kunskapen om våld både bland arbetsgivare och medarbetare.
– NCK har lång erfarenhet av metodutveckling när det gäller att ställa frågor om våld. Det viktigaste är att det finns kunskap och rutiner för hur man stöttar den som är våldsutsatt. Som arbetsgivare kan man till exempel både hänvisa till Kvinnofridslinjen och även ringa själv för råd och stöd i ärenden, säger Åsa Witkowski.
Varje år uppmärksammar även NCK internationella kvinnodagen genom en nationell annonskampanj för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen.
– För oss är det viktigt att uppmärksamma den dagen och påminna om arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Och vi är tacksamma att så många vill hjälpa oss att sprida information om Kvinnofridslinjen i sina kanaler, inte minst 8 mars, säger Karin Sandell, kommunikationschef på NCK.
Susanne Mattsson, forskare och universitetsadjunkt vid NCK, deltog även i en panel på ett webbinarium vid Högskolan i Gävle 8 mars. Temat för dagen var ensamgörande av kvinnor som utsatts för mäns våld. Sara Skoog Waller, fil.dr och lektor i psykologi presenterade sin studie ”Utan mig är du helt ensam” som bygger på tjugo kvinnors levda erfarenhet av ensamgörande som en central aspekt av mäns våld och eftervåld.
Nyheter från NCK
-
Kvinnofridskonferens om våld – genom samverkan görs skillnad
2023-09-04
2023 års kvinnofridskonferens var fullsatt när verksamma inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer samlades i Stockholm. Deltagarna fick ta del av och delade med sig av kunskap och metoder i arbetet för att motverka våld i samhället.
-
Se NCK:s Almedalsseminarier
2023-08-17
NCK arrangerade under årets Almedalsvecka tre seminarier. Här kan du se alla seminarierna textade.
-
Fler samtal än någonsin till Kvinnofridslinjen
2023-07-10
Under årets första sex månader har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarat 25 058 samtal. I snitt besvarades 138 samtal per dygn. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.
-
NCK arrangerar Almedalsseminarium om teknologibaserat våld
2023-06-14
Digitala plattformar och enheter är en stor del av vårt sociala liv, men de kan även möjliggöra våldsutövning i en relation. Under Almedalen bjuder Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) in till seminarium där aktuell forskning i ämnet presenteras.
-
NCK arrangerar Almedalseminarium om stöd till våldsutsatta
2023-06-13
De nya nationella stödlinjerna för våldsutsatta, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, har drivits av Nationellt centrum för kvinnofrid sedan mitten på februari. Under Almedalsveckan arrangerar NCK ett seminarium med utgångspunkt i de erfarenheter som finns efter fyra månader.
-
NCK arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåld
2023-06-08
Efter en separation från en våldsutövande partner fortsätter ofta våldet mot den utsatta och myndigheter som egentligen ska skydda kan i stället bidra till att upprätthålla förövarens våld. Nationellt centrum för kvinnofrid arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåldet där bland annat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar.
-
Webbkurs ger ökad kunskap om våld
2023-05-29
För att ta reda på vilket stöd Webbkurs om våld ger till medarbetare som möter våldsutsatta i sitt dagliga arbete har en studie gjorts av forskare vid Stockholms universitet.
-
Nätverk för myndighetssamverkan växer
2023-05-08
Nätverket Nationell myndighetssamverkan och kunskapsutbyte för kvinnofrid har under våren fått två nya medlemmar: Skatteverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protection in medicine) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.