Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
Att befinna sig i en särskilt sårbar position kan bland annat handla om vara utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck eller att vara hbtqi-person, ha en funktionsnedsättning eller vara i ett missbruk och samtidigt vara utsatt för våld.
– Det är en tvärvetenskaplig kurs för studenter och för yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper kring våld. Den synliggör dem som är särskilt utsatta och vilket stöd de behöver, säger Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt och kursansvarig.
Hon har själv praktisk erfarenhet av att möta våldsutsatta kvinnor genom kvinnojoursarbete och har dessutom arbetat med kvinnors mänskliga rättigheter, både i Sverige och utomlands.
För att söka kursen krävs att man har 120 högskolepoäng i ett relevant ämne inklusive en uppsats på 15 högskolepoäng. Majoriteten av dem som hittills har gått kursen är yrkesverksamma. En av dem är Elina Strindberg, som är socionom och jobbar som kurator på ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor.
– Jag ville få fördjupade teoretiska kunskaper i ämnet. De kvinnor som placeras hos oss har ofta flera sårbarhetskategorier på samma gång.
Elina Strindberg har tio års erfarenhet av arbete med våldsutsatta kvinnor, både genom arbete inom socialtjänsten och på skyddat boende. Hon tycker att kursen var på en bra kunskapsnivå för henne.
– Jag har mycket erfarenhetsbaserad kunskap. För mig var det givande att få saker bekräftade, att även forskningen säger att det är såhär. Kopplingen mellan teori och praktik blev starkare och det ger mig ett större självförtroende i mitt arbete.
Kursen på 15 högskolepoäng ges på halvfart. Den bygger i stor utsträckning på självständigt arbete. Huvuddelen ägnas åt teori men det finns även praktiska inslag.
– På seminarierna diskuteras både teoretisk litteratur och praktiska fallbeskrivningar. Dessutom ingår en uppgift där man ska genomföra ett förändringsarbete i en verksamhet, säger Hadil Zainal Kamil.
Ansökan till höstens kurs öppnar 15 mars.
Information om kursen
Ansökan till kursen (via högskoleverkets portal)
Nyheter från NCK
-
Gun Heimer-salen på Akademiska sjukhuset invigd
2023-12-01
Den 29 november invigdes Gun Heimer-salen i NCK:s lokaler på Akademiska sjukhuset. Region Uppsala har namngett salen för att synliggöra de betydande insatser som professor emerita Gun Heimer utfört i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
-
Introduktion och ny forskning på NCK-dagarna
2023-11-15
På årets NCK-dagar fick deltagarna bland annat lära sig om eftervåld, ekonomiskt våld och om hur en förundersökning går till vid brott i nära relation.
– Det har varit ett program med stor bredd, vi har fått ta del av många aspekter av våld i nära relation, sa Anna Siitam Wadman, samordnare brottsofferfrågor på Kronofogden, efter de två utbildningsdagarna. -
150 000 har utbildats om våld i nära relation
2023-10-24
”Webbkurs om våld” är en kurs som är öppen för alla och som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen, som används både på arbetsplatser och av studenter, är nu uppe i 150 000 användare.
-
NCK utbildar anställda vid Polismyndigheten om brott i nära relationer
2023-10-23
Under hösten går poliser och anställda vid Polismyndigheten Kurs i utredningsmetodik inriktad på utredningar av brott i nära relationer hos Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK). Kursen är en uppdragsutbildning som NCK utarbetat för Polismyndigheten och syftar till att öka kompetensen att utreda brott i nära relationer.
-
Gun Heimer prisas för livslång gärning
2023-10-17
Gun Heimer, professor emerita och NCK:s grundare, har fått utmärkelsen ”Årets Storasyster” för sin livslånga gärning för personer som utsätts för sexuellt våld. Priset delades ut av organisationen Storasyster på metoo-galan som anordnades på Dramaten.
-
Centrumstyrelse stärker arbetet vid NCK
2023-10-06
Nationellt centrum för kvinnofrid har fått en styrelse för att upprätthålla och främja verksamhetens höga kvalitet. Ordförande för styrelsen är Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.
-
Kvinnofridskonferens om våld – genom samverkan görs skillnad
2023-09-04
2023 års kvinnofridskonferens var fullsatt när verksamma inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer samlades i Stockholm. Deltagarna fick ta del av och delade med sig av kunskap och metoder i arbetet för att motverka våld i samhället.
-
Se NCK:s Almedalsseminarier
2023-08-17
NCK arrangerade under årets Almedalsvecka tre seminarier. Här kan du se alla seminarierna textade.
-
Fler samtal än någonsin till Kvinnofridslinjen
2023-07-10
Under årets första sex månader har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarat 25 058 samtal. I snitt besvarades 138 samtal per dygn. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.
-
NCK arrangerar Almedalsseminarium om teknologibaserat våld
2023-06-14
Digitala plattformar och enheter är en stor del av vårt sociala liv, men de kan även möjliggöra våldsutövning i en relation. Under Almedalen bjuder Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) in till seminarium där aktuell forskning i ämnet presenteras.
-
NCK arrangerar Almedalseminarium om stöd till våldsutsatta
2023-06-13
De nya nationella stödlinjerna för våldsutsatta, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, har drivits av Nationellt centrum för kvinnofrid sedan mitten på februari. Under Almedalsveckan arrangerar NCK ett seminarium med utgångspunkt i de erfarenheter som finns efter fyra månader.
-
NCK arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåld
2023-06-08
Efter en separation från en våldsutövande partner fortsätter ofta våldet mot den utsatta och myndigheter som egentligen ska skydda kan i stället bidra till att upprätthålla förövarens våld. Nationellt centrum för kvinnofrid arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåldet där bland annat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar.
-
Webbkurs ger ökad kunskap om våld
2023-05-29
För att ta reda på vilket stöd Webbkurs om våld ger till medarbetare som möter våldsutsatta i sitt dagliga arbete har en studie gjorts av forskare vid Stockholms universitet.
-
Nätverk för myndighetssamverkan växer
2023-05-08
Nätverket Nationell myndighetssamverkan och kunskapsutbyte för kvinnofrid har under våren fått två nya medlemmar: Skatteverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protection in medicine) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.