NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Vid det första seminariet diskuteras det nya barnfridsbrottet. Det andra seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld.

Efter två års uppehåll på grund av pandemin medverkar NCK igen på Almedalsveckan.
– Genom våra seminarier i Visby kan vi lyfta fram viktiga frågor i samarbete med andra aktörer och dessutom nå ut med kunskap om våldet till fler och nya grupper, säger Karin Sandell, kommunikationschef på NCK.
Det första seminariet arrangerar NCK tillsammans med Barnafrid vid Linköpings universitet. Här kommer en panel att diskutera vad barnfridsbrottet har inneburit för barn och mammor som har utsatts för våld. Lagen infördes 1 juli 2021 och innebär att det är straffbart att låta barn bevittna vålds- och sexualbrott mellan närstående. Sedan lagen trädde i kraft har ett stort antal barnfridsbrott anmälts. Det betyder att lagstiftningen har börjat få effekt och att färre barn faller mellan stolarna i dessa ärenden. Men det finns även utmaningar eftersom lagstiftningen förutsätter både bred och djup kunskap hos yrkesverksamma om hur de ska arbeta för att efterleva lagen.
Medverkar gör Rebecca Rehnström, senior åklagare, Utvecklingscentrum, Åklagarmyndigheten, Mikaela Magnusson, utredare på Barnafrid, Linköpings universitet, Sandra Skoog, utredare på Barnafrid, Linköpings universitet, Hanna Palhamn Szabó, universitetsadjunkt och Annika Engström, projektledare, båda på NCK, Uppsala universitet.
För många våldsutsatta kan arbetsplatsen vara en viktig frizon. Seminariet "Tryggare på jobbet än hemma? Arbetsplatsens roll för den som är utsatt för våld" tar upp vad arbetsgivare, HR, företagshälsovård och fack har för ansvar för att ge stöd och hjälp. Medverkande är Åsa Witkowski, enhetschef på NCK, Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, Eliane Forsse, HR-direktör på Uppsala universitet, Klara Bolinder, senior handläggare på Kriminalvården och Eva Lundgren, enhetschef på Försäkringskassan.
Båda seminarierna hålls tisdag 5 juli. De kommer att teckentolkas och de kommer även att webbsändas.
– Tack vare satsningarna på att webbsända och spela in seminarier erbjuder Almedalsveckan ett enormt utbud som alla kan ta del av även från fastlandet, antingen direkt eller i efterhand, säger Karin Sandell.
Nyheter från NCK
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protecting in medicin) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.