Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK.
För att göra grundläggande kunskap om våld tillgänglig på bred front utvecklade NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna ”Webbkurs om våld” för sex år sedan. Kursen ger introduktion till kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den vänder sig till medarbetare inom myndigheter, hälso- och sjukvård, tandvård, rättsväsende, skola samt verksamma inom ideell sektor som möter våldsutsatta i sitt arbete. Många studenter går också kursen efter att kunskap om våld blivit obligatoriskt på en rad högskole- och universitetsprogram.
– Det är glädjande att vi når både de som förbereder sig för ett arbetsliv och de som är yrkesverksamma, inte minst nu när livslångt lärande lyfts fram i många sammanhang. Kunskap om våld är viktigt för att kunna ge utsatta ett bra bemötande, men också för att kunna arbeta förebyggande och för att förändra attityder i samhället, säger Annika Engström.
Under 2020 ökade antalet nya användare av webbkursen om våld med 78 procent jämfört med 2019. En anledning tros vara att efterfrågan på digital utbildning ökat under pandemin men också för att våld i nära relationer uppmärksammades i hög grad. Det höga trycket har fortsatt under 2021 och ser ut att fortsätta även under det här året. Totalt sedan starten har kursen 115 000 användare.
Kursen är kostnadsfri och öppen för alla. Man kan gå kursen enskilt eller i grupp, till exempel vid arbetsplatsträffar. Den kan användas som kompetensutveckling av personal.
– Förutom att kursen ger en kunskapshöjning så är det viktigt att koppla den till den egna verksamheten, att man diskuterar frågorna tillsammans så att kunskapen används praktiskt i jobbet, säger Annika Engström.
Webbkursen har sedan starten 2016 utvecklats och uppdaterats. Sedan i höstas finns den även i en engelsk version, något som tidigare har efterfrågats.
Nyheter från NCK
-
Nätverk för myndighetssamverkan växer
2023-05-08
Nätverket Nationell myndighetssamverkan och kunskapsutbyte för kvinnofrid har under våren fått två nya medlemmar: Skatteverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protection in medicine) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.