NCK:s kurser främjar livslångt lärande
2022-08-16
Universitet och högskolor har sedan juni 2021 ett lagstiftat uppdrag att främja livslångt lärande. NCK ger sedan många år tillbaka kurser som vänder sig till yrkesverksamma och som syftar till att utveckla yrkesverksammas kunskap och kompetens, helt i linje med lagen.
2019 lanserade regeringen samverkansprogrammet ”Kompetensförsörjning och livslångt lärande” för att hitta lösningar på samhällsutmaningar och för att bidra till svensk konkurrenskraft. Det livslånga lärandet sätter fokus på vuxnas behov av att hela livet utveckla sin kompetens för att kunna följa med i förändringar i samhället. 2021 ändrades högskolelagen, därmed fick högskolorna ett lagstiftat uppdrag att främja livslångt lärande.
Samtidigt pågår arbetet med en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor under tioårsperioden 2017–2026. Den nuvarande åtgärdsplanen för strategin anger bland annat att yrkesverksamma inom socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver ytterligare kompetens för att kunna ge ett adekvat bemötande och omhändertagande av våldsutsatta. Sedan några år tillbaka är kunskap om våld obligatoriskt på en rad program på universitet och högskolor.
NCK:s universitetskurser på grund- och avancerad nivå samt genom kunskapsstöd för universitets- och högskolelärare möter dessa krav på flera olika sätt.
– NCK:s kurser bidrar till att samhället ska nå de uppsatta målen om att förebygga och bekämpa våld. Kunskapen ger redskap i arbetet, säger Ulla Albért, chef för utbildningsenheten på NCK.
Ulla Albért välkomnar det ökade intresset för livslångt lärande.
– Forskningen går hela tiden framåt och inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer går den framåt med stormsteg. Både yrkesverksamma och politiker behöver ta del av ny kunskap för att hålla sig uppdaterade, säger Ulla Albért.
Mer kunskap behövs när samhället förändras
Att vuxna fortsätter att utbilda sig är egentligen inget nytt. Sverige har legat långt framme med livslångt lärande om man ser till den folkbildning som tog fart för snart 200 år sedan, säger Ulla Albért.
– Man såg att befolkningen behövde ha kunskap i en tid av utveckling. Bildningen var kopplad till demokratiprocesser och mänskliga rättigheter. Vi befinner oss också i en tid i förändring. Fortbildning behövs för att vi ska kunna fullgöra våra arbetsuppgifter när yrken förändras. Sedan är det ju också stimulerande att få ny kunskap, säger Ulla Albért.
En mer genomgripande process när vuxna lär sig nytt
Den som ska undervisa vuxna behöver ha förståelse för att lärprocessen är annorlunda för äldre i jämförelse med den hos barn och unga. Processen är också mer genomgripande för vuxna.
– När man lär sig nytt som vuxen associerar man till det som man redan kan och har erfarenhet av. Vuxna behöver bearbeta den tidigare förvärvade kunskapen i relation till den nya och det kräver mycket reflektion och tid samt en trygg miljö. Men det handlar inte om att byta ut ”gammal” kunskap utan snarare om att transformera och vidareutveckla den, säger Ulla Albért.
Enligt Ulla Albért är det också viktigt att den vuxna studenten får syn på sina egna attityder och synsätt samt lär sig att se skillnaden mellan uppfattningar och vetenskapligt förankrad fakta. I synnerhet när det kommer till att lära sig om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer eftersom en del kan uppleva kunskapsområdet som provocerande. Undervisningen och ämnet kan även väcka personliga erfarenheter till liv.
– Läraren behöver vara noga med att undervisningen utgår från vetenskaplig forskning och samtidigt respektera att det finns erfarenheter och uppfattningar som kan bli utmanade i undervisningssituationen. Att då använda sig av metoder som reflektion och kritisk granskning av uppfattningar kan främja lärandet, säger Ulla Albért.
Våldsutsatta står i centrum för kunskapen
En utmaning för universitetens arbete med ett livslångt lärande är hur de ofta mycket teoretiska ämnena ska omsättas i praktiken i de yrkesverksammas vardag. För NCK är det en grundläggande utgångspunkt att kunskapen måste komma till nytta – det är de våldsutsattas situation som står i centrum.
– I NCK:s kurser har vi alltid arbetat med konkreta uppgifter hämtade från verkliga situationer för att kunskapen ska kunna omsättas inom exempelvis socialtjänsten eller vården. Kursdeltagarna delar också med sig av sina praktiska erfarenheter med varandra under kursens gång och då är samtalet en viktig metod för lärandet, säger Ulla Albért.
Fakta
-
NCK ger universitetskurser för yrkesverksamma och studenter på både grund- och avancerad nivå.
-
NCK ger även uppdragsutbildningar samt arrangerar kostnadsfria NCK-dagar för yrkesverksamma som både ger en introduktion till kunskapsområdet och fördjupning.
-
Regeringens samverkansprogram ”Kompetensförsörjning och livslångt lärande” samlade representanter från näringslivet, akademierna, det civila samhället och den offentliga sektorn på kommunal, regional och nationell nivå. Arbetet utgick från arbetsgivarnas efterfrågan på kompetens och bättre förutsättningar för arbetstagare att kontinuerligt utveckla sin kompetens.
- Den 1 juli 2021 ändrades högskolelagen och Sveriges lärosäten fick ett tydligare uppdrag vad gäller livslångt lärande.
Nyheter från NCK
-
Gun Heimer-salen invigd
2023-12-01
Den 29 november invigdes Gun Heimer-salen i NCK:s lokaler på Akademiska sjukhuset. Region Uppsala har namngett salen för att synliggöra de betydande insatser som professor emerita Gun Heimer utfört i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
-
Introduktion och ny forskning på NCK-dagarna
2023-11-15
På årets NCK-dagar fick deltagarna bland annat lära sig om eftervåld, ekonomiskt våld och om hur en förundersökning går till vid brott i nära relation.
– Det varit ett program med stor bredd, vi har fått ta del av många aspekter av våld i nära relation, sa Anna Siitam Wadman, samordnare brottsofferfrågor på Kronofogden, efter de två utbildningsdagarna. -
150 000 har utbildats om våld i nära relation
2023-10-24
”Webbkurs om våld” är en kurs som är öppen för alla och som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen, som används både på arbetsplatser och av studenter, är nu uppe i 150 000 användare.
-
NCK utbildar anställda vid Polismyndigheten om brott i nära relationer
2023-10-23
Under hösten går poliser och anställda vid Polismyndigheten Kurs i utredningsmetodik inriktad på utredningar av brott i nära relationer hos Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK). Kursen är en uppdragsutbildning som NCK utarbetat för Polismyndigheten och syftar till att öka kompetensen att utreda brott i nära relationer.
-
Gun Heimer prisas för livslång gärning
2023-10-17
Gun Heimer, professor emerita och NCK:s grundare, har fått utmärkelsen ”Årets Storasyster” för sin livslånga gärning för personer som utsätts för sexuellt våld. Priset delades ut av organisationen Storasyster på metoo-galan som anordnades på Dramaten.
-
Centrumstyrelse stärker arbetet vid NCK
2023-10-06
Nationellt centrum för kvinnofrid har fått en styrelse för att upprätthålla och främja verksamhetens höga kvalitet. Ordförande för styrelsen är Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.
-
Kvinnofridskonferens om våld – genom samverkan görs skillnad
2023-09-04
2023 års kvinnofridskonferens var fullsatt när verksamma inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer samlades i Stockholm. Deltagarna fick ta del av och delade med sig av kunskap och metoder i arbetet för att motverka våld i samhället.
-
Se NCK:s Almedalsseminarier
2023-08-17
NCK arrangerade under årets Almedalsvecka tre seminarier. Här kan du se alla seminarierna textade.
-
Fler samtal än någonsin till Kvinnofridslinjen
2023-07-10
Under årets första sex månader har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarat 25 058 samtal. I snitt besvarades 138 samtal per dygn. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.
-
NCK arrangerar Almedalsseminarium om teknologibaserat våld
2023-06-14
Digitala plattformar och enheter är en stor del av vårt sociala liv, men de kan även möjliggöra våldsutövning i en relation. Under Almedalen bjuder Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) in till seminarium där aktuell forskning i ämnet presenteras.
-
NCK arrangerar Almedalseminarium om stöd till våldsutsatta
2023-06-13
De nya nationella stödlinjerna för våldsutsatta, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, har drivits av Nationellt centrum för kvinnofrid sedan mitten på februari. Under Almedalsveckan arrangerar NCK ett seminarium med utgångspunkt i de erfarenheter som finns efter fyra månader.
-
NCK arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåld
2023-06-08
Efter en separation från en våldsutövande partner fortsätter ofta våldet mot den utsatta och myndigheter som egentligen ska skydda kan i stället bidra till att upprätthålla förövarens våld. Nationellt centrum för kvinnofrid arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåldet där bland annat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar.
-
Webbkurs ger ökad kunskap om våld
2023-05-29
För att ta reda på vilket stöd Webbkurs om våld ger till medarbetare som möter våldsutsatta i sitt dagliga arbete har en studie gjorts av forskare vid Stockholms universitet.
-
Nätverk för myndighetssamverkan växer
2023-05-08
Nätverket Nationell myndighetssamverkan och kunskapsutbyte för kvinnofrid har under våren fått två nya medlemmar: Skatteverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protection in medicine) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.