Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt
Båda stödtelefonerna öppnade 15 februari. Stödlinjen för män 020-80 80 80 är öppen alla dagar kl. 7-21. Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00 riktar sig till alla transpersoner, inklusive ickebinära och personer med transerfarenhet. Linjen är öppen alla dagar kl. 11-19.
Samtalet kostar ingenting och den som ringer är anonym. Även närstående och yrkesverksamma som möter våldsutsatta är välkomna att ringa för råd och stöd.

Foto: Mikael Wallerstedt
De nationella stödtelefonerna drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Det är ett pilotprojekt, som genomförs på uppdrag av regeringen. Projektet kommer att pågå till årsskiftet. På lanseringsdagen medverkade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg, regionråd Malin Sjöberg Högrell, Anders Hagfeldt rektor för Uppsala universitet, Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset och NCK:s föreståndare Anita Hussénius.
– Nationellt centrum för kvinnofrid har bred och djup kunskap om våld i nära relationer och sexuellt våld. Vi vet att behovet av stöd är stort och alla våldsutsatta oavsett kön har rätt till stöd. Därför välkomnar vi det nya uppdraget, säger Anita Hussénius, föreståndare på NCK.
NCK driver sedan 2007 Kvinnofridslinjen på uppdrag av regeringen. Stödtelefonen besvarar över 40 000 samtal om året.

Foto: Mikael Wallerstedt
– Vi har en lång erfarenhet av att möta våldsutsatta genom de samtal som kommer till Kvinnofridslinjen. De som svarar på samtliga stödlinjer är sjuksköterskor eller socionomer som är vana att möta människor som har utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, säger Johanna Belachew som är verksamhetschef för samtliga stödtelefoner.
Under hösten har personalen på de två nya stödtelefonerna utbildats för att specifikt kunna möta de nya målgrupperna.
– De har fått en omfattande utbildning om våldsutsatthet bland hbtqi-personer med särskilt fokus på transpersoner. Utbildningen har haft ett övergripande normkritiskt perspektiv och innefattat kunskap om både våldsutsatthet och livsvillkor. Personalen har även fått kompetensensutveckling gällande mäns våldsutsatthet, säger Chris-Emelie Denstedt som är projektledare för regeringsuppdraget.
Utbildningen har lagt stor vikt vid bemötande.

Foto: Mikael Wallerstedt
– Då vi vet att män och transpersoner oavsett könsidentitet kan ha svårt att söka stöd för våldsutsatthet på grund av rädsla för dåligt bemötande så har det varit extra viktigt, säger Chris-Emelie Denstedt.
Att stödtelefonerna har olika öppettider handlar om att man vill garantera att det finns rätt kompetens på plats.
– Det är oerhört viktigt att det finns personal med transkompetens när man ringer till Stödlinjen för transpersoner och inom ramen för pilotprojektet kan vi tillhandahålla det klockan 11–19, säger Chris-Emelie Denstedt.
Pilotprojektet kommer att utvärderas kontinuerligt i nära samarbete med personalen och ska sedan redovisas till regeringen i slutet av mars 2024.
Faktaruta:
- Stödlinjen för män 020-80 80 80 och Stödlinjen för transpersoner 020-55 00 00 drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset på uppdrag av regeringen.
- Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som är utsatta för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. Även närstående och yrkesverksamma som möter våldsutsatta är välkomna att ringa för råd och stöd.
- NCK driver även Kvinnofridslinjen 020-50 50 50.
- Den som ringer bestämmer själv vilken stödlinje den vill kontakta: Stödlinjen för transpersoner, Stödlinjen för män eller Kvinnofridslinjen.
Mer information finns på stödlinjenförmän.se, stödlinjenförtranspersoner.se och kvinnofridslinjen.se.
Nyheter från NCK
-
Kvinnofridskonferens om våld – genom samverkan görs skillnad
2023-09-04
2023 års kvinnofridskonferens var fullsatt när verksamma inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer samlades i Stockholm. Deltagarna fick ta del av och delade med sig av kunskap och metoder i arbetet för att motverka våld i samhället.
-
Se NCK:s Almedalsseminarier
2023-08-17
NCK arrangerade under årets Almedalsvecka tre seminarier. Här kan du se alla seminarierna textade.
-
Fler samtal än någonsin till Kvinnofridslinjen
2023-07-10
Under årets första sex månader har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarat 25 058 samtal. I snitt besvarades 138 samtal per dygn. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.
-
NCK arrangerar Almedalsseminarium om teknologibaserat våld
2023-06-14
Digitala plattformar och enheter är en stor del av vårt sociala liv, men de kan även möjliggöra våldsutövning i en relation. Under Almedalen bjuder Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) in till seminarium där aktuell forskning i ämnet presenteras.
-
NCK arrangerar Almedalseminarium om stöd till våldsutsatta
2023-06-13
De nya nationella stödlinjerna för våldsutsatta, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, har drivits av Nationellt centrum för kvinnofrid sedan mitten på februari. Under Almedalsveckan arrangerar NCK ett seminarium med utgångspunkt i de erfarenheter som finns efter fyra månader.
-
NCK arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåld
2023-06-08
Efter en separation från en våldsutövande partner fortsätter ofta våldet mot den utsatta och myndigheter som egentligen ska skydda kan i stället bidra till att upprätthålla förövarens våld. Nationellt centrum för kvinnofrid arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåldet där bland annat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar.
-
Webbkurs ger ökad kunskap om våld
2023-05-29
För att ta reda på vilket stöd Webbkurs om våld ger till medarbetare som möter våldsutsatta i sitt dagliga arbete har en studie gjorts av forskare vid Stockholms universitet.
-
Nätverk för myndighetssamverkan växer
2023-05-08
Nätverket Nationell myndighetssamverkan och kunskapsutbyte för kvinnofrid har under våren fått två nya medlemmar: Skatteverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protection in medicine) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.