NCK arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåld
2023-06-08
Efter en separation från en våldsutövande partner fortsätter ofta våldet mot den utsatta och myndigheter som egentligen ska skydda kan i stället bidra till att upprätthålla förövarens våld. Nationellt centrum för kvinnofrid arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåldet där bland annat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar.
28 juni möter forskare från NCK jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg och andra centrala aktörer som arbetar mot mäns våld mot kvinnor. Paneldebatten kommer att handla om hur eftervåld kan synliggöras i bland annat ärenden om vårdnad, boende och umgänge där det finns uppgifter om våld.

– Vi behöver höja kunskapen om eftervåldets problematik och belysa de olika uttrycken för eftervåld så att man kan identifiera mönstret av makt- och kontrollutövande, säger Susanne Mattsson, forskare vid NCK. Det är en förutsättning för att yrkesverksamma ska kunna ge ett korrekt bemötande och för att eftervåld ska kunna hamna på den politiska agendan.

Foto: Alexander Lindström
– Våra förhoppningar med debatten i Almedalen är att bidra till att makthavare, myndigheter, hälso- och sjukvård och andra samhällsaktörer vidtar åtgärder för att motverka eftervåld, säger Sara Skoog Waller.
Eftervåld kan ha olika former och bestå av hot, trakasserier, smutskastning och förföljelse. Ofta handlar det om att förövaren använder juridiska, familjerättsliga och ekonomiska arenor för att fortsätta begränsa kvinnors och barns friheter, rättigheter och livsutrymme.
Samhällets stöd och skydd
– I dagens samhälle har vi en lagstiftning och ett rättsväsende som kan ge förövaren juridiska möjligheter att fortsätta utöva makt och kontroll över den våldsutsatta efter att hon har lämnat relationen, fortsätter Susanne Mattsson. Förövaren kan exempelvis använda sig av försenad bodelning och långdragna vårdnadstvister för att trakassera och underminera den våldsutsatta. Det här behöver vi skapa en större medvetenhet kring.
En av de viktigaste frågorna som kommer att diskuteras i Almedalen är hur barn påverkas och kan skyddas från en våldsutövande förälder. Vid seminariet kommer även frågor tas upp om de omfattande svårigheter som kvinnor och barn med skyddade personuppgifter tvingas leva med.
– Vi har sett ett behov av förändring av dagens system för att möjliggöra att barn kan skyddas från en våldsutövande förälder. I dag behöver barn i regel ha umgänge med förövaren. En utspridd uppfattning är att barn som berättar om våld och uttrycker motvilja och rädsla för att träffa sin pappa egentligen är påverkade av mamman. När sådana perspektiv får genomslag görs barn skyddslösa och traumat och stressen hos den våldsutsatta riskerar att vidmakthållas, avslutar Sara Skoog Waller.
Seminariet kommer att webbsändas, se länk i faktarutan. Det kommer även att kunna ses i efterhand.
FAKTA
Eftervåld. Hur kan samhället ge stöd och skydd till våldsutsatta kvinnor och barn efter separation?
Tid: Onsdag den 28 juni 2023, kl 16-17
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Campus Gotland, huvudentré Cramérgatan 3, B24
Medverkande:
Susanne Mattsson, forskare, Nationellt centrum för kvinnofrid, Sara Skoog Waller, forskare, Nationellt centrum för kvinnofrid, Paulina Brandberg, Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister, Regeringskansliet, Rebecka Andersson, generalsekreterare, Unizon, Sanna Knutsson, advokat, Advokatbyrån Rebecca Lagh, Mikael Thörn, enhetschef, Jämställdhetsmyndigheten, Erik Ulnes, sakkunnig, Rädda barnen, Jenny Westerstrand, ordförande, ROKS.
NCK arrangerar ytterligare två seminarier under Almedalsveckan: "Alla våldsutsatta har rätt till stöd – stödlinjer för våldsutsatta" och "Teknologins roll i våld i nära relationer. Har du koll på din mobil?"
Nyheter från NCK
-
Introduktion och ny forskning på NCK-dagarna
2023-11-15
På årets NCK-dagar fick deltagarna bland annat lära sig om eftervåld, ekonomiskt våld och om hur en förundersökning går till vid brott i nära relation.
– Det varit ett program med stor bredd, vi har fått ta del av många aspekter av våld i nära relation, sa Anna Siitam Wadman, samordnare brottsofferfrågor på Kronofogden, efter de två utbildningsdagarna. -
150 000 har utbildats om våld i nära relation
2023-10-24
”Webbkurs om våld” är en kurs som är öppen för alla och som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen, som används både på arbetsplatser och av studenter, är nu uppe i 150 000 användare.
-
NCK utbildar anställda vid Polismyndigheten om brott i nära relationer
2023-10-23
Under hösten går poliser och anställda vid Polismyndigheten Kurs i utredningsmetodik inriktad på utredningar av brott i nära relationer hos Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK). Kursen är en uppdragsutbildning som NCK utarbetat för Polismyndigheten och syftar till att öka kompetensen att utreda brott i nära relationer.
-
Gun Heimer prisas för livslång gärning
2023-10-17
Gun Heimer, professor emerita och NCK:s grundare, har fått utmärkelsen ”Årets Storasyster” för sin livslånga gärning för personer som utsätts för sexuellt våld. Priset delades ut av organisationen Storasyster på metoo-galan som anordnades på Dramaten.
-
Centrumstyrelse stärker arbetet vid NCK
2023-10-06
Nationellt centrum för kvinnofrid har fått en styrelse för att upprätthålla och främja verksamhetens höga kvalitet. Ordförande för styrelsen är Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.
-
Kvinnofridskonferens om våld – genom samverkan görs skillnad
2023-09-04
2023 års kvinnofridskonferens var fullsatt när verksamma inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer samlades i Stockholm. Deltagarna fick ta del av och delade med sig av kunskap och metoder i arbetet för att motverka våld i samhället.
-
Se NCK:s Almedalsseminarier
2023-08-17
NCK arrangerade under årets Almedalsvecka tre seminarier. Här kan du se alla seminarierna textade.
-
Fler samtal än någonsin till Kvinnofridslinjen
2023-07-10
Under årets första sex månader har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarat 25 058 samtal. I snitt besvarades 138 samtal per dygn. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.
-
NCK arrangerar Almedalsseminarium om teknologibaserat våld
2023-06-14
Digitala plattformar och enheter är en stor del av vårt sociala liv, men de kan även möjliggöra våldsutövning i en relation. Under Almedalen bjuder Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) in till seminarium där aktuell forskning i ämnet presenteras.
-
NCK arrangerar Almedalseminarium om stöd till våldsutsatta
2023-06-13
De nya nationella stödlinjerna för våldsutsatta, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, har drivits av Nationellt centrum för kvinnofrid sedan mitten på februari. Under Almedalsveckan arrangerar NCK ett seminarium med utgångspunkt i de erfarenheter som finns efter fyra månader.
-
NCK arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåld
2023-06-08
Efter en separation från en våldsutövande partner fortsätter ofta våldet mot den utsatta och myndigheter som egentligen ska skydda kan i stället bidra till att upprätthålla förövarens våld. Nationellt centrum för kvinnofrid arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåldet där bland annat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar.
-
Webbkurs ger ökad kunskap om våld
2023-05-29
För att ta reda på vilket stöd Webbkurs om våld ger till medarbetare som möter våldsutsatta i sitt dagliga arbete har en studie gjorts av forskare vid Stockholms universitet.
-
Nätverk för myndighetssamverkan växer
2023-05-08
Nätverket Nationell myndighetssamverkan och kunskapsutbyte för kvinnofrid har under våren fått två nya medlemmar: Skatteverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protection in medicine) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.