NCK ger universitetskurs för poliser om människohandel
2013-05-06
I vår har NCK för första gången gett universitetskursen ”Människohandel – kurs för Polisen” (4,5 hp, halvfart). Syftet är att fler människohandelsbrott ska kunna förebyggas, upptäckas, utredas och leda till lagföring.
– Det är bra att få vetenskapliga rön och professionella insikter. Vi behöver kunskap om den här typen av problematik, för att kunna lära varandra inom yrkeskåren, säger Ann Martin, inspektör vid människohandelssektionen vid Stockholmspolisen.

handel för polisen.
Kursen arrangeras av NCK på uppdrag av Avdelningen för uppdragsutbildning vid Uppsala universitet. Beställare är Rikspolisstyrelsen. Det är en fem veckor lång så kallad när- och distansutbildning, med träffar vid kursens start och avslutning. Målgruppen är förundersökningsledare och personal som är aktiva inom utredning, spaning eller kriminalunderrättelsetjänst och som antas behöva fördjupad kompetens i ämnet.
Ny lagstiftning
Vid träffarna i mars och april kom kursdeltagare från polismyndigheter i hela landet, för att lära sig mer om rättstillämpningen som rör människohandel. Utöver detta ska kursen ge en förbättrad förståelse för brottsoffrens situation och en ökad medvetenhet kring människohandelsproblematiken.
Kursledare är Jonas Trolle, kriminalkommissarie vid Polismyndigheten i Stockholms län och Chrystal Kunosson, utbildare på NCK. Lagstiftningen om människohandel är relativt ny i Sverige och det har visat sig vara svårt att få till fällande domar. Därför är det viktigt att polisen har förståelse för vilken bevisning som behövs för att få någon fälld, menar Chrystal Kunosson.
Petra Dahlgren, redaktör för NCK:s kunskapsbank, föreläste om hur journalister arbetar.
– Det har varit bra och informativt. Jag har definitivt nytta av den information som givits, säger Fredrik Röiseth, inspektör vid länskriminalen i Malmö.
”Vi tänker rätt”
Utöver föreläsningarna har kursen innehållit grupparbeten.
– Det är jättenyttigt att diskutera med andra kollegor och ventilera olika vägar för att nå framgång i de här utredningarna, säger Fredrik Röiseth.
Han har precis som Ann Martin, inspektör vid Stockholmspolisen, jobbat med de här frågorna i flera år.
– Jag har aldrig gått någon utbildning. Vi har fått lära oss den hårda vägen, genom egna misstag och lärdomar. Det jag lärt mig här är att vi tänker rätt, säger Ann Martin.
Fredrik Röiseth drar liknande slutsatser av intrycken under kursen.
– Det den här utbildningen gör är att engagemanget ökar, så man kan påverka cheferna.
Han menar att det är viktigt med ökad kunskap om människohandel i poliskåren.
– Har man inte på sig de här glasögonen ser man inte problematiken.
Nyheter från NCK
-
123 samtal per dygn under första halvåret
2022-07-06
Under årets första sex månader har Kvinnofridslinjen besvarat 22 225 samtal. I snitt besvaras 123 samtal per dygn. Det är en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året.
-
Arbetsplatsen kan vara viktig frizon från våld
2022-07-06
Ha tålamod! Det tar ofta tid innan någon berättar om sin våldsutsatthet. Det var ett av råden som gavs på NCK:s Almedalsseminarium ”Tryggare på jobbet än hemma?”.
Åsa Witkowski, Eva Lundgren och Klara Bolinder -
Regionala skillnader i arbetet med barnfridsbrott
2022-07-06
Vid NCK:s och Barnafrids seminarium om det nya barnfridsbrottet poängterades bland annat hur viktigt det är att det finns kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för att få en förståelse för barnfridsbrottet.
Annika Engström, Mikaela Magnusson, Rebecca Rehnström, Hanna Palhamn Szabó och Sandra Skoog -
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Vid det första seminariet diskuteras det nya barnfridsbrottet. Det andra seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.