2020 – ett rekordår för webbkursen om våld
2021-01-29
Under 2020 ökade antalet nya användare av webbkursen om våld med 78 procent jämfört med 2019. I februari 2021 hade totalt 80 000 gått kursen. En anledning tros vara att efterfrågan på digital utbildning ökat under pandemin. Att flera arbetsgivare har beslutat att göra utbildningen obligatorisk för anställda har också gett effekt.
För att göra grundläggande kunskap om våld tillgänglig på bred front utvecklade NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna ”Webbkurs om våld” för fyra år sedan. Kursen, som är kostnadsfri och öppen för alla, ger en introduktion till kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
I kursen får deltagarna följa ett fiktivt fall med en våldsutsatt kvinna. I fyra avsnitt beskrivs våldets omfattning, uttryck och konsekvenser men också olika samhällsaktörers ansvar. Man kan gå kursen enskilt vid den egna datorn eller i grupp, till exempel vid arbetsplatsträffar.
Pandemin påverkar
De senaste åren har kursen haft cirka 14 000 nya användare varje år men under 2020 var det drygt 26 000 som registrerade sig.
– Att det redan fanns en digital utbildning om våld att använda när pandemin kom och samhället gick över till distansarbete och digital undervisning spelar säkert in, säger Annika Engström, projektledare på NCK.
En av de grupperna som ökar mest bland användarna är studenter. Webbkursen används av lärare både på gymnasie- och högskolenivå. 2018 ändrades högskoleförordningen och ämnet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer är nu obligatoriskt på åtta olika grundutbildningar, vilket har bidragit till att webbkursen används allt mer i undervisning.
Beslut av arbetsgivare
En annan anledning till ökningen tros vara att enskilda arbetsgivare och chefer har tagit beslut om att alla anställda ska gå webbkursen om våld.
– NCK gjorde under våren 2020 en användarundersökning och där angav 62 procent att de blivit uppmanade att gå kursen, säger Annika Engström.
Karlskrona kommun har beslutat att samtliga drygt 6000 anställda ska gå kursen som en del i ett politiskt beslut om att stärka civilsamhälle och myndigheter i arbetet mot våld. Satsningen startade 2019.
– Vi började med att chefer och HR-personal fick en heldagsutbildning. Det var viktigt att se till att de har kunskap för att kunna fånga upp frågor när medarbetare börjar gå webbkursen. Cheferna ska även kunna ta upp frågor om våld på medarbetarsamtal, säger Eva Dahlberg, folkhälsostrateg på Karlskrona kommun.
Hittills har 1650 personer gått kursen, bland annat skolpersonal som har haft den som en del av en studiedag.
– Det är flera verksamheter som har efterfrågat utbildning inom området och välkomnat satsningen, bland annat äldreomsorgen, säger Eva Dahlberg.
I samband med utbildningarna har kommunen även beställt informationsmaterial om Kvinnofridslinjen så att det finns tillgängligt inom olika verksamheter.
Utbildningssatsningen är beräknad att ta tre år men arbetet slutar inte där.
– Vi måste se till att fylla på med kunskap, det kommer ju hela tiden ny personal som också ska utbildas. Därför är det bra att beslutet finns i kommunens styrdokument och då är en del av organisationen, säger Eva Dahlberg.
Polismyndigheten satsar
Även inom Polismyndighetens Region Mitt har webbkursen blivit obligatorisk för alla anställda. Beslutet togs hösten 2020.
– Beslutet är ett led i att Polisen gör en satsning på särskilt utsatta brottsoffer. Det har varit tydligt från rikspolischef Anders Thornberg och ner i organisationen att det är ett lika viktigt område som grov organiserad brottslighet, säger Emelie Petersson, gruppchef på regionkansliet Region Mitt som har ansvar för utbildningssamordning.
Att kommunikationen har varit så klar har gjort det enkelt att genomföra satsningen säger Emelie Petersson. Även personal som inte sysslar med brottsutredning ska gå webbkusrsen om våld.
– Det ligger ju närmare till hands för vissa att gå kursen, till exempel utredare, men tanken är att alla ska ha en medvetenhet kring frågorna.
Sedan slutet av mars har 1500 personer inom Polisregion Mitt gått kursen.
– Vi kommer att göra en uppföljning till våren men det jag har fått höra hittills är att den är lättillgänglig, den har ett bra upplägg och man kan gå den när man har tid, säger Emelie Petersson.
Webbkursen har sedan starten utvecklats och uppdaterats och det är ett arbete som fortskrider.
– Vi arbetar just nu på att uppdatera en del av expertfilmerna. Användarundersökningen har även visat på olika önskemål, som mer yrkesspecifik information och fler översättningar till engelska vilket också kommer längre fram, säger Annika Engström.
Nyheter från NCK
-
Gun Heimer-salen på Akademiska sjukhuset invigd
2023-12-01
Den 29 november invigdes Gun Heimer-salen i NCK:s lokaler på Akademiska sjukhuset. Region Uppsala har namngett salen för att synliggöra de betydande insatser som professor emerita Gun Heimer utfört i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.
-
Introduktion och ny forskning på NCK-dagarna
2023-11-15
På årets NCK-dagar fick deltagarna bland annat lära sig om eftervåld, ekonomiskt våld och om hur en förundersökning går till vid brott i nära relation.
– Det har varit ett program med stor bredd, vi har fått ta del av många aspekter av våld i nära relation, sa Anna Siitam Wadman, samordnare brottsofferfrågor på Kronofogden, efter de två utbildningsdagarna. -
150 000 har utbildats om våld i nära relation
2023-10-24
”Webbkurs om våld” är en kurs som är öppen för alla och som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kursen, som används både på arbetsplatser och av studenter, är nu uppe i 150 000 användare.
-
NCK utbildar anställda vid Polismyndigheten om brott i nära relationer
2023-10-23
Under hösten går poliser och anställda vid Polismyndigheten Kurs i utredningsmetodik inriktad på utredningar av brott i nära relationer hos Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK). Kursen är en uppdragsutbildning som NCK utarbetat för Polismyndigheten och syftar till att öka kompetensen att utreda brott i nära relationer.
-
Gun Heimer prisas för livslång gärning
2023-10-17
Gun Heimer, professor emerita och NCK:s grundare, har fått utmärkelsen ”Årets Storasyster” för sin livslånga gärning för personer som utsätts för sexuellt våld. Priset delades ut av organisationen Storasyster på metoo-galan som anordnades på Dramaten.
-
Centrumstyrelse stärker arbetet vid NCK
2023-10-06
Nationellt centrum för kvinnofrid har fått en styrelse för att upprätthålla och främja verksamhetens höga kvalitet. Ordförande för styrelsen är Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet.
-
Kvinnofridskonferens om våld – genom samverkan görs skillnad
2023-09-04
2023 års kvinnofridskonferens var fullsatt när verksamma inom kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer samlades i Stockholm. Deltagarna fick ta del av och delade med sig av kunskap och metoder i arbetet för att motverka våld i samhället.
-
Se NCK:s Almedalsseminarier
2023-08-17
NCK arrangerade under årets Almedalsvecka tre seminarier. Här kan du se alla seminarierna textade.
-
Fler samtal än någonsin till Kvinnofridslinjen
2023-07-10
Under årets första sex månader har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarat 25 058 samtal. I snitt besvarades 138 samtal per dygn. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.
-
NCK arrangerar Almedalsseminarium om teknologibaserat våld
2023-06-14
Digitala plattformar och enheter är en stor del av vårt sociala liv, men de kan även möjliggöra våldsutövning i en relation. Under Almedalen bjuder Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) in till seminarium där aktuell forskning i ämnet presenteras.
-
NCK arrangerar Almedalseminarium om stöd till våldsutsatta
2023-06-13
De nya nationella stödlinjerna för våldsutsatta, Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner, har drivits av Nationellt centrum för kvinnofrid sedan mitten på februari. Under Almedalsveckan arrangerar NCK ett seminarium med utgångspunkt i de erfarenheter som finns efter fyra månader.
-
NCK arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåld
2023-06-08
Efter en separation från en våldsutövande partner fortsätter ofta våldet mot den utsatta och myndigheter som egentligen ska skydda kan i stället bidra till att upprätthålla förövarens våld. Nationellt centrum för kvinnofrid arrangerar ett Almedalsseminarium om eftervåldet där bland annat jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg deltar.
-
Webbkurs ger ökad kunskap om våld
2023-05-29
För att ta reda på vilket stöd Webbkurs om våld ger till medarbetare som möter våldsutsatta i sitt dagliga arbete har en studie gjorts av forskare vid Stockholms universitet.
-
Nätverk för myndighetssamverkan växer
2023-05-08
Nätverket Nationell myndighetssamverkan och kunskapsutbyte för kvinnofrid har under våren fått två nya medlemmar: Skatteverket och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protection in medicine) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.