90 000 har gått webbkursen om våld
2021-06-30
Webbkursen om våld, som ger grundläggande kunskap om våld i nära relationer, har på knappt fem år nått 90 000 användare. En av dem som nyligen genomfört kursen är Helén Rådström som är mentor på Storsjögymnasiet i Östersund.
– Skolan är en arena där man måste kunna fånga upp sådana här problem. Jag kommer att ha användning av kursen i mina samtal med eleverna.
För att göra baskunskaper om våld i nära relationer tillgängliga på bred front utvecklade NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna ”Webbkurs om våld” för snart fem år sedan. Kursen, som är kostnadsfri och öppen för alla, ger en introduktion till kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Sedan starten har 90 000 personer gått kursen och hittills i år har 14 000 skapat ett konto.
– Förra året var ett rekordår för webbkursen när det gäller antalet nya användare, och det har fortsatt att öka under det första halvåret 2021, säger Annika Engström, projektledare för webbkurs om våld.
Kursen har bidragit till att höja kunskapsnivån i samhället, inte minst bland de som kan komma att möta våldsutsatta i sitt arbete. 2 300 av de som gått kursen arbetar inom förskolan och skolan.
– Det är bra att skolpersonal och lärare har kunskap om dessa frågor. Förutom att det ger stöd i undervisningen är det också viktigt med kunskap i mötet med elever och föräldrar, eftersom många av dem har egna erfarenheter av våld, säger Annika Engström.
Helén Rådström är mentor på Storsjögymnasiet och hon valde att gå kursen för få mer kunskap och för att kunna ta upp frågor kring våld i nära relationer i samtal om värderingar och normer med eleverna.
– Eleverna är på väg in i vuxenlivet och det är viktigt att ta upp den här frågan, att prata om vad som är ett okej beteende och hur man kan sätta gränser.
Hon tycker att kursen har ett bra digitalt upplägg med korta filmer och hon uppskattade att det även fanns tid för reflektion. Kursen gav henne kunskap på flera olika plan.
– Jag fick lära mig vad de olika samhällsinsatserna har för ansvar och jag fick också bra information om hur man ställer frågor om våld. Det kommer jag att kunna använda i individuella samtal med eleverna. Det är viktigt att kunna fånga upp varför en elev mår dåligt och veta hur jag kan gå vidare, och det är också viktigt att kunna se varför en elev har ett beteende som inte är schysst, säger Helén Rådström.
I september är det fem år sedan webbkursen lanserades. NCK kommer under hösten att uppmärksamma jubileet med en digital seminarieserie för att på olika sätt lyfta användningen av webbkursen. Under året ska webbkursen även översättas till engelska.
NCK:s webbsida om Webbkurs om våld med mer information om kursen
Direkt till Webbkurs om våld
Nyheter från NCK
-
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.
-
Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt – även under julhelgen
2021-12-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under perioden januari till november 2021. Stödtelefonen har öppet dygnet runt året runt, även under jul och nyår.
-
Rekordmånga vill sprida Kvinnofridslinjens material
2021-12-14
Över 20 000 informationskort om Kvinnofridslinjen skickades ut till verksamheter runt om i landet under november i år. Aldrig tidigare har så många beställningar gjorts under en månad.
-
Frågor om våld nu del i arbetsmiljöarbetet på universitet
2021-12-02
Uppsala universitet är det första lärosätet i landet som tar ett helhetsgrepp på medarbetarnas arbetsmiljö genom att verka för att upptäcka och ge stöd åt våldsutsatta anställda. Våld i nära relation lyfts fram som en del i arbetsmiljöarbetet. Nu har HR-strateg Karin Karlström belönats med det första Gun Heimer-stipendiet som delades ut av Zonta i Uppsala.