Webbkursen om våld presenterades på europeisk konferens
2021-09-09
Nationellt centrum för kvinnofrid medverkade i den europeiska konferensen ”Fourth European Conference on Domestic Violence” 13–15 september för att presentera fem års erfarenheter av att utbilda om mäns våld mot kvinnor genom webbkursen om våld.
Konferensen som samlade forskare och yrkesverksamma arrangeras i år av University of Ljubljana och hölls på grund av pandemin digitalt. Från NCK medverkade Karin Sandell, informationschef och Annika Engström, projektledare.
Webbkursen om våld som utvecklades av NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna lanserades hösten 2016 och har sedan dess nått över 90 000 användare.
Kursen ger en introduktion till kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den är kostnadsfri och öppen för alla, vilket är något som har väckt intresse vid tidigare internationella presentationer av kursen.
– Vi har fått frågor om urvalet av innehåll, och hur det är möjligt att göra en så bred kurs som samtidigt har relevant material för så många olika yrkesgrupper. säger Annika Engström.
Hälften av användarna arbetar inom socialtjänsten och den näst största användargruppen kommer från hälso- och sjukvården. Under de senaste två åren har även gruppen studenter som använder kursen ökat stort.
– Att kursen har nått så många och fortsätter att öka i spridning efter fem år visar att det var klokt att satsa på en grundläggande kurs med ett innehåll som alla som möter våldsutsatta kvinnor i sitt arbete behöver. Att den är tvärprofessionell ökar också förståelsen för olika aktörers uppdrag och kan underlätta samverkan, säger Karin Sandell.
Hon lyfter fram samarbetet med Socialstyrelsen och länsstyrelserna som en viktig framgångsfaktor, och även att det redan från början fanns en gemensam plan för hur den skulle kunna spridas och användas långsiktigt.
Under de fem år som webbkursen funnits har den ständigt utvecklats och uppdaterats, och senare i september publiceras kursen i en engelsk version. Under hösten planeras även en seminarieserie med olika teman i anslutning till webbkursen och exempel på hur den har använts för att öka kunskapen om våld i kommuner och regioner på olika håll i landet.
– Tanken är att det ska kunna inspirera andra till hur man på olika sätt kan använda sig av kursen i sin verksamhet för att öka kunskapen och förbättra stödet till våldsutsatta kvinnor, säger Annika Engström.
NCK:s webbsida om Webbkurs om våld med mer information om kursen
Direkt till Webbkurs om våld
Nyheter från NCK
-
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.
-
Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt – även under julhelgen
2021-12-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under perioden januari till november 2021. Stödtelefonen har öppet dygnet runt året runt, även under jul och nyår.
-
Rekordmånga vill sprida Kvinnofridslinjens material
2021-12-14
Över 20 000 informationskort om Kvinnofridslinjen skickades ut till verksamheter runt om i landet under november i år. Aldrig tidigare har så många beställningar gjorts under en månad.
-
Frågor om våld nu del i arbetsmiljöarbetet på universitet
2021-12-02
Uppsala universitet är det första lärosätet i landet som tar ett helhetsgrepp på medarbetarnas arbetsmiljö genom att verka för att upptäcka och ge stöd åt våldsutsatta anställda. Våld i nära relation lyfts fram som en del i arbetsmiljöarbetet. Nu har HR-strateg Karin Karlström belönats med det första Gun Heimer-stipendiet som delades ut av Zonta i Uppsala.