Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.
Antalet samtal till Kvinnofridslinjen har ökat kraftigt under den senaste fyraårsperioden och en topp nåddes under 2020. Då besvarades 128 samtal per dygn.
– Vi kan konstatera att 2020 står ut i statistiken. Nu är vi tillbaka på den nivå vi hade under 2019. Det är fortfarande ett stort behov av stöd under dygnets alla timmar, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Kvinnofridslinjen
Under coronapandemin har det varit tydligt att många kvinnor som lever i en relation där de utsätts för våld har fått en ännu svårare situation. Fler samtal än vanligt har handlat om ökad ensamhet, bristande nätverk och psykisk ohälsa.
– Medvetenheten om våldet ökade under pandemin, och det bidrog säkert till det rekordstora antalet samtal förra året, säger Åsa Witkowski.
Söktrycket har varit högt under hela året men det var som högst under december månad. På årets första dag 2022 besvarades 193 samtal, vilket är en av de högsta sifforna någonsin under ett dygn.
Lediga perioder som jul- och nyårshelgerna kan vara extra svåra för den som lever i en våldsam relation.
– Isoleringen ökar samtidigt som det kan vara svårare att få kontakt med till exempel socialtjänst eller hälso- och sjukvård, säger Åsa Witkowski.
Både den som själv är utsatt för våld, anhöriga och personer som möter våldsutsatta i sitt arbete kan ringa till Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 för att få råd och stöd.
Mätningar visar att de flesta får kännedom om stödtelefonen genom informationsmaterial som affischer och informationskort. Under november månad gjordes det rekordmånga beställningar av informationsmaterial om Kvinnofridslinjen, över 20 000 kort skickades ut till olika verksamheter i landet.
– Vi är väldigt tacksamma för att så många hjälper oss att sprida numret. Det är viktigt att det finns lättillgänglig information om Kvinnofridslinjen, det kan vara avgörande för att man ska våga söka hjälp, säger Åsa Witkowski.
Korten finns på 32 olika språk samt punktskrift.
Beställ informationsmaterial om Kvinnofridslinjen
Ladda ner informationsfilm om Kvinnofridslinjen
Nyheter från NCK
-
EU-projekt ska höja kunskapen om våld hos sjukvårdspersonal
2023-03-29
NCK deltar i det EU-finansierade projektet VIPROM (Victim protecting in medicin) där totalt fem länder ingår. Syftet med projektet är att ta fram utbildningsprogram om våld i nära relation och sexuellt våld till olika yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdssektorn.
-
Nationellt centrum för kvinnofrid öppnar två nya stödtelefoner
2023-02-14
NCK har öppnat två nya stödtelefoner för våldsutsatta: Stödlinjen för män och Stödlinjen för transpersoner. Båda stödtelefonerna riktar sig till personer från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuellt våld. På lanseringsdagen deltog bland andra jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
Föreståndare Anita Hussénius, NCK, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister
Paulina Brandberg och verksamhetschef Johanna Belachew, NCK. Foto: Mikael Wallerstedt -
Fortsatt många samtal till Kvinnofridslinjen
2023-02-07
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen besvarade under förra året 44 678 samtal, vilket är det näst högsta antalet besvarade samtal någonsin. I snitt besvarades 122 samtal per dygn.
-
Många nöjda användare av webbkurs om våld
2023-01-12
Över 96 procent tycker att Webbkurs om våld är bra eller mycket bra. Det visar den användarundersökning som genomfördes under 2022. Andelen som ger kursen högsta betyg har dessutom ökat sedan senaste undersökningen.